Annonce
Odense

Godt nyt til trængte husejere efter oversvømmelser: Millioner på vej til digeprojekt

Seden Strandby har flere gange været ramt af oversvømmelser. Blandt andet i 2006 og i 2013, hvor billedet her stammer fra. Arkivfoto: Kim Rune
Et enigt by- og kulturudvalg i Odense har tirsdag besluttet at medfinansiere digeprojekterne i Seden Strandby og Færgevej med op til en tredjedel. I Seden Strandby betyder det op til 1,9 millioner kroner, og nyheden skaber jubel i det lille samfund ved kysten.
Annonce

(Opdateret klokken 18.25 med kommentar fra Socialdemokratiet).

I årevis har en gruppe borgere i Seden Strandby kæmpet for at få såvel lokale som nationale politikere til at anerkende kravet om, at der bør være en skatteyderbetalt medfinansiering af det digeprojekt, der er på tegnebrættet efter flere store oversvømmelser.

Tirsdag kom så gennembruddet. By- og Kulturudvalget i Odense Kommune besluttede i enighed at sige ja til at yde et kommunalt bidrag til digeprojektet svarende til op til en tredjedel. Det vil i kroner og ører sige et tilskud på op til 1,9 millioner kroner.

Også et andet digeprojekt ved Færgevej vil få tilskud på op til en tredjedel. Her udgør beløbet dog kun op til 250.000 kroner, da der er tale om et noget mindre projekt.

By- og kulturrådmand Jane Jegind (V) glæder sig over, at forslaget, der blev stillet af V, K og DF, nu ser ud til at blive godkendt.

- Jeg er utrolig glad for, at flere års diskussion er slut og for, at flertallet nu er enige med os i, at vi som fællesskab også har et medansvar for de borgere, der bor på steder, hvor de bliver ramt af klimaforandringer, siger hun.

Sagen skal endelig vedtages i byrådet, men med Venstre, Konservative, Socialdemokratiet og Enhedslisten bag er der allerede et solidt flertal.

Annonce

Formand: Gør arbejdet lettere

Formand for Seden Strandby Grundejerforening Anders Brændholt Rasmussen, der om nogen har stået i spidsen for forsøget på at overtale politikerne, kalder det "meget glædeligt", at det er lykkedes at få alle partier i By- og Kulturudvalget til at sige ja til at yde kommunal medfinansiering.

- Jeg talte med Jane (Jegind, red.) i aftes, og hun var ellers pessimistisk omkring, hvorvidt det ville lykkes, siger han med henvisning til, at Socialdemokratiet ikke tidligere har været så lune på idéen om at yde kommunalt tilskud.

Partiets udvalgsmedlem Niclas Turan Kandemir forklarer kursskiftet således:

- Det er fortsat vores opfattelse, at kystsikring er en statslig opgave, men vi er desværre i en så akut situation, at der brug for handling her og nu - og situationen i øvrigt er presserende i forhold til borgerne i Seden Strandby.

- Vi kan ikke afvente en afklaring fra staten om staten vil medfinansiere kystsikring og i givet fald i hvilket omfang. Der er med andre ord brug for handling, og det er det, vi har besluttet i BKU i dag.

Ifølge Anders Brændholt Rasmussen vil den økonomiske håndsrækning gøre det lettere at få borgerne i Seden Strandby til at stå sammen om digeprojektet.

- Nu skal vi videre med projektet og afventer at få det godkendt, siger han.

Ifølge Anders Brændholt Rasmussen afhænger tidshorisonten for digets færdiggørelse af, om der skal laves lokalplan, hvilket Odense Kommune er ved at undersøge.

Hvis der ikke skal laves ny lokalplan, kan diget stå færdig i foråret 2020, vurderer han. Kræver projektet ny lokalplan, kan diget tidligst stå klar omkring årsskiftet 2020/2021.

De politiske partier i By- og Kulturudvalget har i øvrigt aftalt at sende en fælles opfordring til Folketinget om, at der også bør ske en national medfinansiering af digeprojektet. Men pengene fra kommunekassen er ikke betinget af, at der kommer penge fra Christiansborg, hvilket ellers var en mulighed, der har været i spil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce