Annonce
Sydfyn

Penge i kassen: Yrsa sejler for Naturstyrelsen

At sejle dyr til og fra øer og holme et par gange om året slider hårdt på kofærgen Yrsa, da den praktisk taget skal sejle på grund hver gang, så dyrene kan gå direkte ind på strandene. Foto: Andreas Bastiansen.
Rikke Fink har netop givet grønt lys for, at Yrsa må sejle for Naturstyrelsen i Region Vestsjælland
Annonce

LANGELAND: Rikke Fink, chef for Facility Management i Langeland Kommune indrømmer, at hun først sagde nej til at lade kofærgen Yrsa sejle for Naturstyrelsen i Region Vestsjælland, som skipper Kenneth Knudsen foreslår.

- Men jeg har netop givet grønt lys for, at Yrsa må sejle dyr for Naturstyrelsen i Region Vestsjælland, siger hun.

- I første omgang sagde jeg nej, fordi færgen lige var blevet repareret for 100.000 kr., og hele sagen var på vej gennem det politiske system, og vi er nødt til at få diskuteret de stigende udgifter til færgen, siger Rikke Fink.

- Problemet med Yrsa er, at vi bliver ved at overskride budgetterne, måske er der ikke afsat penge nok. Men vi må under alle omstændigheder diskutere det, det er uholdbart, at vi ikke kan holde budgettet, fordi der hele tiden kommer nye udgifter. Måske skal en anden af de fire sydfynske kommuner overtage færgen, men de andre kommuner har endnu ikke behandlet sagen. Eller også skal vi som nu finde andre måder at tjene penge på. Det er ikke muligt at sejle med turister, det stiller helt andre sikkerhedskrav, end færgen kan leve op til, så vi må finde på noget andet, siger hun.

Annonce

Forbundet med Smakkecenteret

Tidligere var sejladsen med Yrsa en del af et samlet projekt under Smakkecenteret. Her kunne prammen have hjemme så nogenlunde midt i øhavet og kunne samtidig indgå som en indtægt for Smakkecenteret.

Rikke Fink tror ikke på at hæve priserne for lodsejere, der sætter dyr på græs.

- Det er lodsejerne, der får EU-tilskuddet til deres jord, og prisen for at få sejlet dyr er bestemt ikke høj, men det er samtidigt besværligt, og hæver vi prisen, tror jeg interessen for at græsse områderne falder, og så har vi et andet problem, nemlig at de naturtyper, der er i Natura 2000-områderne ikke bliver græsset og derfor ikke bevaret, som vi er forpligtet til.

- Jeg tror, vi skal prøve at sælge historien om kofærgen lidt bedre, det kunne måske gøre den mere benyttet og fremhæve betydningen af den, siger hun.

Yrsa har tidligere opnået verdensberømmelse i Danmark, blandt andet da brødrene Price og deres campingvogn blev fragtet rundt i øhavet under optagelserne til et tv-program.

Foreløbig har et flertal i kommunalbestyrelsen i Langeland Kommune besluttet at beholde Yrsa i denne Natura 2000-periode, som løber til 2022. Samtidig skal man forsøge at skaffe nye indtægter. Socialdemokraterne vil dog stadig gerne beholde kofærgen i Strynø-Langelandsk regi.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Vidste du ...?

OB

OB presset til angreb på hjemmebane: Satte det hele over styr mod Randers og tabte

Annonce