Annonce
Sydfyn

Penge i kassen: Yrsa sejler for Naturstyrelsen

At sejle dyr til og fra øer og holme et par gange om året slider hårdt på kofærgen Yrsa, da den praktisk taget skal sejle på grund hver gang, så dyrene kan gå direkte ind på strandene. Foto: Andreas Bastiansen.
Rikke Fink har netop givet grønt lys for, at Yrsa må sejle for Naturstyrelsen i Region Vestsjælland

LANGELAND: Rikke Fink, chef for Facility Management i Langeland Kommune indrømmer, at hun først sagde nej til at lade kofærgen Yrsa sejle for Naturstyrelsen i Region Vestsjælland, som skipper Kenneth Knudsen foreslår.

- Men jeg har netop givet grønt lys for, at Yrsa må sejle dyr for Naturstyrelsen i Region Vestsjælland, siger hun.

- I første omgang sagde jeg nej, fordi færgen lige var blevet repareret for 100.000 kr., og hele sagen var på vej gennem det politiske system, og vi er nødt til at få diskuteret de stigende udgifter til færgen, siger Rikke Fink.

- Problemet med Yrsa er, at vi bliver ved at overskride budgetterne, måske er der ikke afsat penge nok. Men vi må under alle omstændigheder diskutere det, det er uholdbart, at vi ikke kan holde budgettet, fordi der hele tiden kommer nye udgifter. Måske skal en anden af de fire sydfynske kommuner overtage færgen, men de andre kommuner har endnu ikke behandlet sagen. Eller også skal vi som nu finde andre måder at tjene penge på. Det er ikke muligt at sejle med turister, det stiller helt andre sikkerhedskrav, end færgen kan leve op til, så vi må finde på noget andet, siger hun.

Annonce

Forbundet med Smakkecenteret

Tidligere var sejladsen med Yrsa en del af et samlet projekt under Smakkecenteret. Her kunne prammen have hjemme så nogenlunde midt i øhavet og kunne samtidig indgå som en indtægt for Smakkecenteret.

Rikke Fink tror ikke på at hæve priserne for lodsejere, der sætter dyr på græs.

- Det er lodsejerne, der får EU-tilskuddet til deres jord, og prisen for at få sejlet dyr er bestemt ikke høj, men det er samtidigt besværligt, og hæver vi prisen, tror jeg interessen for at græsse områderne falder, og så har vi et andet problem, nemlig at de naturtyper, der er i Natura 2000-områderne ikke bliver græsset og derfor ikke bevaret, som vi er forpligtet til.

- Jeg tror, vi skal prøve at sælge historien om kofærgen lidt bedre, det kunne måske gøre den mere benyttet og fremhæve betydningen af den, siger hun.

Yrsa har tidligere opnået verdensberømmelse i Danmark, blandt andet da brødrene Price og deres campingvogn blev fragtet rundt i øhavet under optagelserne til et tv-program.

Foreløbig har et flertal i kommunalbestyrelsen i Langeland Kommune besluttet at beholde Yrsa i denne Natura 2000-periode, som løber til 2022. Samtidig skal man forsøge at skaffe nye indtægter. Socialdemokraterne vil dog stadig gerne beholde kofærgen i Strynø-Langelandsk regi.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce