Annonce
forside

Penge eller effektiviseringer: Politikere uenige om kuren for et presset sundhedsvæsen

Arkivfoto

Politikere i Region Syddanmark og på Christiansborg er uenige om, hvordan hverdagen kan gøres mindre pressede for personalet på de offentlige sygehuse, så man undgår fejl som den, der fik en Svendborg-læge dømt ved Landsretten i sidste måned.

Ærø-læge Iza Alfredsens klumme i mandagens Fyns Amts Avis, som beskriver den travlhed og underbemanding, hun oplevede på Svendborg Sygehus, og som ifølge hende kan føre til fejl, får stor opbakning fra læger rundt om i landet. Og landets politikere er enige i travlheds-diagnosen, men der er forskellige meninger om kuren. Formand for sundhedsudvalget i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S), peger på dokumentationskrav som noget, der kan ryddes op i, men han mener ikke, at det alene kan løse problemet for et presset sygehusvæsen.

- Hele den offentlige sektor er under pres. Skoler og hospitaler er under pres, og der kommer teknologi, som kan hjælpe, men flere hænder kan også gøre en forskel og løfte kvaliteten. Men det betyder jo, at regeringen vil skulle finde flere penge til sundhedsvæsenet. Vi får jo en bestemt pose penge, som vi skal få tingene til at hænge sammen for, siger han.

Også næstformand i udvalget, Kristian Grønbæk Andersen (R), peger også flere hænder som den løsning, der ligger lige for, men han ser ikke nogle tendenser på borgen, der tyder på, at flere penge er lige om hjørnet.

- Hvis du spørger regeringen, er løsningen, at vi sætter topskatten ned. Hvis vi skulle have højere normering på vores sygehuse, ville det kræve flere penge - flere skatter - men hvis du spørger regeringen, er løsningen på alting, at vi skal sætte topskatten ned og have nogle billigere BMW'er, siger han.

Spørger man regeringspartiet Liberal Alliance, er det heller ikke penge, der mangler. I stedet mener sundhedsordfører for partiet, May-Britt Kattrup, at pengene kan bruges bedre for at løse, hvad hun også ser som et problem.

- Generelt tror jeg, at læger, sygeplejersker og andet fagpersonale har alt for travlt i dag. Men jeg tror ikke, løsningen er flere penge. Vi tilfører hvert år flere penge til området på finansloven, men lige meget hvor meget vi tilfører, vil der blive råbt på flere, siger hun og fortsætter:

- Jeg tror mere, det er et spørgsmål om, hvordan pengene bliver brugt. Der kan vi blandt andet se på dokumentationskrav og på at få skåret det overflødige fra, få noget teknologi, arbejde med at få nogle smartere arbejdsgange og noget ledelse, der har øje for, hvor der kan effektiviseres.

Konkret vil hun ikke pege på, hvad der er overflødigt, men hun er sikker på, at tingene kan gøres smartere, end de gøres i dag.

- Jeg er ikke læge, men jeg tror, at en dygtig leder vil kunne få øje på de områder, som er overflødige, hvis vedkommende lytter til dem, der har med patienterne at gøre til daglig. For personalet ved jo, hvad de taler om, siger hun.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce