Annonce
Indland

Pendlere på motorvejen: Lastbiler blæser på loven

Lone Gunnø Berlin kører hver dag på Fynske Motorvej, og hun vil skifte sin Fiat Punto ud til en større bil, fordi hun frygter at blive involveret i et uheld. Lastbilerne er med til at skabe farlige situationer på motorvejen, siger hun. Foto: Lasse Hansen

Lone Gunnø Berlin er utryg ved at køre på Fynske Motorvej. Hun og andre pendlere oplever, at lastbiler skaber farlige situationer

Hallo! I gør altså livet farligt for andre. Sådan tænker specialist Lone Gunna Berlin fra Odense ofte om lastbilchauffører, når hun kører på Fynske Motorvej på vej til eller fra sit arbejde i ledelsessekretariatet på Kolding Rådhus.

- Så sent som her til morgen trak fire lastbiler næsten samtidig ud i venstre vognbane, så andre bilister måtte bremse op. Det så bare farligt ud, og jeg var glad for, at jeg som altid kørte i indersporet, siger hun.

Lastbilerne har ellers forbud mod at overhale på motorvejen i tidsrummet mellem kl. 6-9 og 15-18, når flest er på vej til og fra arbejde.

- Men det er der altså flere, der blæser på. De blinker pludselig og trækker ud. Og når de så skal ind i højre spor igen, skærer de ind meget tæt på de biler, der kører der, siger den odenseanske pendler.

Hun har haft sit nuværende arbejde siden 1. oktober 2015 og er blevet mere og mere utryg ved at køre på motorvejen.

- Trafikken er blevet tættere og tættere, og jeg oplever ofte uheld. Jeg kører i en Fiat Punto og har planer om at købe en større bil for at føle mig mere sikker, fortæller hun.

Så sent som her til morgen trak fire lastbiler næsten samtidig ud i venstre vognbane, så andre bilister måtte bremse op. Det så bare farligt ud

Lone Gunna Berlin, pendler på E20

Forbud mod overhaling

Lastbiler må køre 80 km i timen på motorveje.På Fynske Motorvej har lastbiler forbud mod overhaling på hverdage mellem kl. 6-9 og 15-18. Forbuddet gælder på strækningen fra Tiegenbyen ved Odense og til de tre spor ved Nørre Aaby.

Det er dog tilladt at overhale meget langsomtkørende transporter som f.eks. blokvogne og mølletransporter, hvis der kan opnås en forskel i hastighed på 20-30 km i timen og lastbilen dermed kan foretage en hurtig overhaling.

Overhalingsforbuddet blev indført på de mest belastede motorvejsstrækningen i 2012. Det skete efter et forsøg, der viste, at andelen af lastbiler i venstre spor blev reduceret fra 2-3 procent til 0,5-1 procent.

På andre meget belastede motorvejsstrækninger er lignende forbud.

Jens Øbro er irriteret over lastbilchaufførernes kørsel på motorvejen, skriver han i et postkort til folketingspolitikerne. Skriv selv et postkort eller læs nogle af de næsten 700 andre på trespor.nu.

Behov for ekstra spor

Der har da heller aldrig før kørt så mange biler og lastbiler på motorvejen som nu. På den vestfynske strækning er der over 60.000 køretøjer i døgnet, og hver syvende er en lastbil, bus eller andet langt køretøj.

- Her i ferien er der rigtig mange lastbiler, og man skal være mere og mere agtpågivende. Jeg kan se på nummerpladerne, at der er mange østeupæiske lastbiler, men det er altså ikke kun de udenlandske chauffører, der ikke kører supergodt. Nogle slingrer lidt og andre bremser pludselig op eller trækker ud. Når jeg kører bag en lastbil, forsøger jeg altid at holde større afstand. Jeg er ikke tryg ved det, siger Lone Gunnø Berlin.

På sin bil har hun sat klistermærke for at støtte Fyens Stiftstidendes kampagne "Tre spor nu - kom frem på Fyn" og har også delt klistermærker ud til andre pendlere.

- Trafikken er bare så tæt ude på motorvejen, og et ekstra spor på motorvejen vil betyde, at der vil være bedre plads til busser og lastbiler i højre spor. Og skal de endelig overhale, vil det så være muligt for andre bilister at trække ud i det tredje yderste spor, siger pendleren.

Hvad mener du?

Hvordan oplever du lastbilernes kørsel på motorvejen?Overholder de overhalingsforbuddet i myldretiden, og er lastbilerne med til at forstærke problemerne på E20, eller er det i højere grad de almindelige bilister, der skaber problemer?

Deltag i debatten herunder eller skriv til debat@fyens.dk

Annonce

Andre vrede på lastbiler

Lone Gunnø Berlin har også givet udtryk for sine frustrationer ved på trespor.nu at skrive et postkort til folketingspolitikerne. Det samme har næsten 700 andre. Flere peger på problemer med lastbilerne på motorvejen. En af dem er Jens Øbro fra Fredericia, der arbejder som sagsbehandler hos fagforbundet NNF i Odense og derfor dagligt kører på motorvejen.

- De mange lastbiler er i høj grad medvirkende til, at trafikken ikke glider. Jeg oplever ofte, at lastbiler pludselig trækker ud i venstre spor for at overhale andre lastbiler. Helt galt går det så, når den overhalende lastbil ikke hurtigt kan trække ind igen, fordi lastbilen i indersporet ikke hjælper på vej ved at sætte farten ned, siger Jens Øbro.

Han kan se på sine medtrafikanter, at de også er irriterede.

- Nogle giver en fuckfinger eller gestikulerer på anden vis, fortæller han.

Rasmus Lykke fra Odense kører dagligt til Jylland og peger også i sin postkorthilsen til politikerne på problematikken: Særligt strækningen fra Odense til Middelfart er præget af tung trafik og lastbiler, der er ligeglade med overhalingsforbuddet, skriver han.

Hvordan oplever du lastbilernes kørsel på motorvejen? Overholder de overhalingsforbuddet i myldretiden, og er lastbilerne med til at forstærke problemerne på E20, eller er det i højere grad de almindelige bilister, der skaber problemer?

Deltag i debatten herunder eller skriv til debat@fyens.dk


Vær med i kampen

Skriv et postkort til din politiker


Klik på billedet herover og udfyld et digitalt postkort, hvor du fortæller, hvorfor du har brug for det tredje spor. Så viderebringer vi din begrundelse til de ansvarlige politikere i Folketinget. Du kan også dele postkortet på Facebook for at vise andre, at du er med i kampen for et tredje spor.

Sæt et klistermærke i bagruden


Støtter du kampen for et tredje spor på Fynske Motorvej, kan du vise det ved at sætte et klistermærke i bagruden på din bil. Du kan gratis hente mærkatet på et af Fyens Stiftstidendes kontorer.

Tips os om uheld/kø


For at vise, hvor meget vi har brug for det tredje spor, har vi på Fyens.dk lavet en alarm. Vi starter alarmen hver gang, der er kø eller uheld på Fynske Motorvej. Så bilister bliver advaret, og så politikerne ikke kan undgå at se, hvor slemt det står til på motorvejen. Klik på billedet herover og tip os, når den er gal på E20.
Annonce
Odense For abonnenter

16-årig dømt for knivstikkeri under bestyrelsesmøde: - Jeg tænkte bare "Nu skal jeg vise ham"

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kendt fynsk bryggeri får ekstra regning på flere millioner kroner - kan give prisstigninger: - Så må vi se om kunderne vil købe det

Nyborg For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Erhverv

Pakkerne bugner hos tankstation: Kom og hent jeres pakker, lyder nødråbet

Fyn

Demonstration lige midt i julehyggen: - Vi har fået nok

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Jørgen var kørt træt - og kort tid efter gav Grethe op

Kultur For abonnenter

Jeppe har kendt sorgen siden han var barn: - Det smerter mig, at så mange ikke kan få hjælp til at håndtere det

Odense

Klart svar fra politiet efter gennemgang af overvågning: Bilist var skyld i letbaneuheld

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Fyn

Lidt lys i vintermørket: Lille fald i coronasmitten i fire fynske kommuner

Assens For abonnenter

Farverig SF'er forlader politik helt efter internt opgør i partiet: - Det er slut - nu skal jeg passe katte

Fyn

Værs'go at trække op i ærmet: Nu kan vi alle blive corona-vaccinatører - også den praktiserende læge

Annonce