Annonce
Fyn

Pendler om rygeforbud: - Det er lidt overdrevet

Odense skal være fuldstændig røgfri i 2030. Med afsæt i det bliver det fra den 1. november forbudt at ryge i byens offentlige parker. Foto: Michael Bager
Fra den 1. november skal det være slut med at ryge i blandt andet Kongens Have, Munke Mose og Eventyrhaven. Det er allerede forbudt at pulse løs på DSB's stationer og perroner. Det har det været siden 2014. Men der ryges alligevel.

På perron fem på Odense Banegård kører toget mod Århus om få minutter. På perronen stimler folk sammen omkring de afsnit, hvor deres togvogn kommer til at holde. De fleste skutter sig i det lunefulde aprilvejr, og nogle få ryger en cigaret. Flere steder byder DSB velkommen til ”røgfrie stationer, perroner og tog”.

I 2014 forbød DSB rygning på deres stationer og perroner. DSB ligger ikke inde med tal på, hvor meget rygningen er faldet, men de har en klar opfattelse af, at rygningen på stationerne er faldet markant.

I 2014, da forbuddet blev indført, skabte det heftig debat på især sociale medier. Nogle kaldte det en hetz mod det rygende folk, mens andre syntes, at det var på høje tid med et rygeforbud.

Rasmus på 27 år synes umiddelbart, at det er en god idé at gøre udendørsarealer røgfrie. Men han har svært ved at se, hvordan forbuddet i praksis skal håndhæves.

- Jeg tror, man skal appellere til folks dårlige samvittighed. Hvis der nu var rygerområder i en park, ville man nok få det dårligt, hvis man så røg i et røgfrit område. Det er ikke nok bare at gøre det forbudt, mener han og tilføjer, at han ikke synes, de togrejsende har særlig stor respekt for rygeforbuddet på perronerne.

Også Ea Janum Schrøder på 22 år er skeptisk over for, hvor stor en effekt, forbuddet reelt vil få.

- På en perron som her og i gågaden synes jeg, det er en mega god idé. Det er ikke steder, man er særlig lang tid ad gangen. Men på et sted som Munke Mose, hvor man sidder mange timer om sommeren, tror jeg, at folk vil ryge alligevel, siger hun.

Gurli Overgaard på 60 år er med egne ord 'aldeles ikke-ryger', men synes alligevel, at det forestående forbud i offentlige parker er at stramme den.

- Det er lidt overdrevet. Hvor skal de snart være, de stakkels rygere, spørger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce