Annonce
Kultur

Peger mod kommunen: Vi kunne godt tænke os penge

Paul Smith er formand for Vestfyns Hejmstavnsforening, som passer på Hjemstavnsgården i Gummerup. Arkivfoto: Martin Kloster
Lige midt i de måske værste økonomiske tider for Assens Kommune, har Vestfyns Hjemstavnsforening sendt en ansøgning kommunal driftsstøtte til Hjemstavnsgården i Gummerup. Der er ikke angivet et beløb, men i ansøgningen gør Vestfyns Hjemstavnsforening det klart, at det på længere sigt vil være vanskeligt at dække forbrugsudgifter og forsikring af bygningen af de indtægter, foreningen realistisk har mulighed for at generere. Formand for Vestfyns Hjemstavnsforening, Paul Smith, fortæller her, hvorfor behovet er der.

Hvad ligger det beløb på, I ønsker til støtte af driften af Hjemstavnsgården?

- Tilskuddet, vi godt kunne tænke os, er i hvert fald sådan, at vi kan sige til de ordinære udgifter, vi har. Det vil sige alle de faste udgifter til vand, strøm, varme og forsikringer. At vi sådan nogenlunde kan holde stedet kørende. Det er nok 100.000 kroner om året.

Så kan jeg udlede af det, at I gerne vil have cirka 100.000 kroner af Assens Kommune?

- Så vidt muligt det hele. Indtægter ved arrangementer kan ikke holde det gående, fordi så mange mennesker kommer der ikke. Det er ikke Egeskov, vi taler om.

Er vi ude i ligefrem, at Hjemstavnsgården er truet på sin eksistens på sigt, hvis der ikke kommer et tilskud?

- Det gør det i hvert fald uhyrligt svært at opretholde driften af stedet, fordi fonde giver ikke til drift.

- En ting er at drive stedet. En anden ting er, der er store investeringer ved de gamle bygninger, der er fredet, fordi der er noget af det, der trænger til at blive restaureret.

Kunne man løse det anderledes - kommunen vil ikke være med, fonde er ikke en mulighed, er der så en tredje mulighed?

- En tredje mulighed er så, at man skal finde nogle andre foreninger, man kan gå i samarbejde med, som har nogenlunde samme interesse som os, og som også ligger i lokalområdet.

Er det noget, I allerede tænker på nu?

- Vi er ikke nået så langt endnu, så vi er begyndt at forhandle om det. Men vi har talt om det i bestyrelsen, at det også er en mulighed.

Hvem kunne det være med?

- Lige de nærmeste er Hørvævsmuseet på Krengerup og Lilleskov Teglværk.

Har I været i dialog med de to "partnere" allerede?

- Nej, men vi har et bestyrelsesmedlem som også er frivillig på Hørvævsmuseet. Så vi har en mulighed via ham, for det er en ret ny tanke, der er kommet til os.

- Skulle man så lave en slags overbygning med de tre institutioner under?

- Det kunne blive en mulighed. Der er intet der er givet.

- Vi er godt klar over, at kommunen har store økonomiske problemer med at få deres budget til at hænge sammen.

- Med den forankring, den (gården, red.) har historisk, ville det være en katastrofe, hvis den skulle glide af hænde for de lokale kræfter.

Hjemstavnsgården i Gummerup

Hjemstavnsgården i Gummerup kan dateres tilbage til 1760’erne. Gården er i dag hjemsted for et museum, der viser livet på landet. Til gården hører flere bygninger, der er omgivet af marker og haver. I 2009 købte Museum Vestfyn Hjemstavnsgården af støtteforeningen Vestfyns Hjemstavnsforening. Ved årsskiftet 2015/2016 fik foreningen gården "retur". Frivillige vedligeholder stedet. Assens Kommune gav en driftsbevilling på 300.000 kroner årligt i tre år fra 2016-2018.

Vestfyns Hjemstavnsforening kom ud med et overskud på 222.548,11 kroner i 2018, og i banken stod 331.982,62 kroner pr. 31. december 2018 - efter sidste drifttilskud fra kommunen. Vedligeholdelse kostede sidste år 141.000,28 kroner, og forsikringer kostede 55.818,01 kroner, det var de to største udgiftsposter.

Hjemstavnsgården i Gummerup ønsker et drifttilskud fra Assens Kommune. Arkivfoto: Martin Kloster
Hjemstavnsgården i Gummerup. Arkivfoto: Martin Kloster
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Klima. Odense uden CO2 i 2025

Annonce