- Den er da ikke til at stå for, konstaterer Peder Pedersen, mens han stryger pelsen på et plysset stykke julepynt formet som et rensdyr.
Han fremviser dette års julesortiment på Humlemagasinet i Harndrup, der de sidste 20 år har inviteret til juleudstilling. Hvert år udstilles 20 porcelænstel fra samlingen på over 200 stel. 13 juletræer pyntes i forskellige temaer, som gæster må plukke fra, så de kan købe pynten med hjem, og i cafeteriet breder duften af kaffe og julegodter sig.
Samlingen af julepynt er enorm, og hvis man spørger 78-årige Peder, der driver og bor på Humlemagasinet, er der ikke noget, der hedder et overpyntet juletræ.
- Jeg elsker jo at komme rigtig meget på mit juletræ. Jeg kan huske et år i San Fransisco i november, hvor de havde utrolig mange juletræer og der ovre, der er altså læs på. Der fandt vi også ud af at binde fine sløjfer på træet. Der er nogle, der siger, at der er alt for meget på vores træer, siger Peder.
Jul i Humlemagasinet
Humlemagasinets juleudstilling åbner lørdag den 31. oktober. Her kan opleves både traditionel- og moderne jul gennem pyntede juletræer, borddækninger, dekorationer samt julepynt og gaver.
Traditionen tro kan gæster deltage i tre konkurrencer om det flotteste juletræ, spisebord og kaffebord. I caféen serveres kaffe og prinsesse Marie lagkage eller julekringle.
Juleudstillingen og museerne er åbent hver dag, undtagen mandag, fra kl. 11 til 17 frem til 22. december. Entré koster 70 kr.
Gæster bedes medbringe og bære mundbind.
Juletraditioner
Så langt Peder kan huske tilbage, har han fejret jul hos sin mormor og morfar, der dengang boede på Humlemagasinet. Hans forældre førte traditionen videre og senere tog han og hans partner Ole Bjørn Pedersen over.
- Så kom den tid, hvor vores forældre ikke var der mere, og så tog vi nogle gange til udlandet. Det er jo ikke at holde jul, men der havde vi haft to måneder med juleudstilling her, så det gjorde ikke så meget, siger han.
Nu holder de dog igen jul i stuerne. Nogle gange alene og andre gange inviterer de nogle af Humlegårdens mange frivillige til andesteg og risalamande.
- Hvis de skal sidde alene, så siger vi, at de bare kan komme her. Vi tager det meget afslappet.
Noget af det første og vigtigste julepynt, der kommer frem, er en stor gren med lys, som hænger i husets karnap og får lov at brænde i de mørke timer.
- Mange siger, at det er så hyggeligt, når de kører gennem Harndrup på vej til arbejde. Det er mørkt og trist, men når de kommer forbi Humlemagasinet, så er der den flotte gren i karnappen, og det er så skønt at se det lys. Så den hænger der hvert år, siger Peder.
Peder PedersenNår jeg har været i udlandet, så har jeg tit købt juleting, som jeg hænger på træet, for så har det en lille historie.
Senere kommer juletræet ind, som når helt op til loftet og naturligvis bliver pyntet til grenene ikke kan bære mere.
- Når jeg har været i udlandet, så har jeg tit købt juleting, som jeg hænger på træet, for så har det en lille historie. Og så er der alt det gamle. Jeg er så glad, fordi jeg har noget, der er fra min mormor og morfars første jul på Humlemagasinet i 1908.
Selvom Peder er omgivet af julepynt mange af årets måneder, bliver han aldrig træt af julen.
- Jeg tror, vi bliver ved, til vi drætter om, griner han.