Annonce
Middelfart

Peders jul har altid været på Humlemagasinet: - Jeg tror, vi bliver ved, til vi drætter om

Peder Pedersen har holdt jul på Humlemagasinet siden han var barn. De sidste 20 år har han også inviteret til juleudstilling. Foto: Cecilie Tolversen
Peder Pedersen har hele sin barndom fejret jul på Humlemagasinet i Harndrup. Siden har han selv fortsat traditionen og åbner hvert år dørene til årets traditionsrige juleudstilling.
Annonce

- Den er da ikke til at stå for, konstaterer Peder Pedersen, mens han stryger pelsen på et plysset stykke julepynt formet som et rensdyr.

Han fremviser dette års julesortiment på Humlemagasinet i Harndrup, der de sidste 20 år har inviteret til juleudstilling. Hvert år udstilles 20 porcelænstel fra samlingen på over 200 stel. 13 juletræer pyntes i forskellige temaer, som gæster må plukke fra, så de kan købe pynten med hjem, og i cafeteriet breder duften af kaffe og julegodter sig.

Humlemagasinet får hvert år nyt julepynt hjem. I år er servietringe med julestjerner et hit. Foto: Cecilie Tolversen

Samlingen af julepynt er enorm, og hvis man spørger 78-årige Peder, der driver og bor på Humlemagasinet, er der ikke noget, der hedder et overpyntet juletræ.

- Jeg elsker jo at komme rigtig meget på mit juletræ. Jeg kan huske et år i San Fransisco i november, hvor de havde utrolig mange juletræer og der ovre, der er altså læs på. Der fandt vi også ud af at binde fine sløjfer på træet. Der er nogle, der siger, at der er alt for meget på vores træer, siger Peder.

Jul i Humlemagasinet

Humlemagasinets juleudstilling åbner lørdag den 31. oktober. Her kan opleves både traditionel- og moderne jul gennem pyntede juletræer, borddækninger, dekorationer samt julepynt og gaver.

Traditionen tro kan gæster deltage i tre konkurrencer om det flotteste juletræ, spisebord og kaffebord. I caféen serveres kaffe og prinsesse Marie lagkage eller julekringle.

Juleudstillingen og museerne er åbent hver dag, undtagen mandag, fra kl. 11 til 17 frem til 22. december. Entré koster 70 kr.

Gæster bedes medbringe og bære mundbind.

Annonce

Juletraditioner

Så langt Peder kan huske tilbage, har han fejret jul hos sin mormor og morfar, der dengang boede på Humlemagasinet. Hans forældre førte traditionen videre og senere tog han og hans partner Ole Bjørn Pedersen over.

- Så kom den tid, hvor vores forældre ikke var der mere, og så tog vi nogle gange til udlandet. Det er jo ikke at holde jul, men der havde vi haft to måneder med juleudstilling her, så det gjorde ikke så meget, siger han.

Nu holder de dog igen jul i stuerne. Nogle gange alene og andre gange inviterer de nogle af Humlegårdens mange frivillige til andesteg og risalamande.

- Hvis de skal sidde alene, så siger vi, at de bare kan komme her. Vi tager det meget afslappet.

Noget af det første og vigtigste julepynt, der kommer frem, er en stor gren med lys, som hænger i husets karnap og får lov at brænde i de mørke timer.

- Mange siger, at det er så hyggeligt, når de kører gennem Harndrup på vej til arbejde. Det er mørkt og trist, men når de kommer forbi Humlemagasinet, så er der den flotte gren i karnappen, og det er så skønt at se det lys. Så den hænger der hvert år, siger Peder.


Når jeg har været i udlandet, så har jeg tit købt juleting, som jeg hænger på træet, for så har det en lille historie.

Peder Pedersen


Senere kommer juletræet ind, som når helt op til loftet og naturligvis bliver pyntet til grenene ikke kan bære mere.

- Når jeg har været i udlandet, så har jeg tit købt juleting, som jeg hænger på træet, for så har det en lille historie. Og så er der alt det gamle. Jeg er så glad, fordi jeg har noget, der er fra min mormor og morfars første jul på Humlemagasinet i 1908.

Selvom Peder er omgivet af julepynt mange af årets måneder, bliver han aldrig træt af julen.

- Jeg tror, vi bliver ved, til vi drætter om, griner han.

En af årets julenyheder er plyssede rensdyr. Foto: Cecilie Tolversen
I Dagmarsalen dækkes op med 20 forskellige stel. En lang række frivillige hjælper hvert år med at dække op. Foto: Cecilie Tolversen
Humlemagasinet inviterer til juleudstilling fra den 31. oktober kl.11. Foto: Cecilie Tolversen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Middelfart

Online hjælp til angst- og depressionsramte ledige i Middelfart Kommune: - I stedet for at sende borgere på førtidspension, skal vi forebygge

Sport

Kaninerne skal have slikket såret

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Erhverv For abonnenter

Daniel satsede alt på it-drøm: Fynsk it-firma solgt for stort trecifret millionbeløb

Annonce