Annonce
forside

Peder Most nær solgt på auktion

ARV: Navnebrættet fra skonnerten, der gjorde Svendborg landskendt i 1953, bliver logo for bygarden

Annonce

SVENDBORG: - Hovsa, det er da vist vores...

Sådan tænkte både Peder Most Gardens bestyrelsesmedlem Peter Hansen og en forældre til en af gardens medlemmer ved besøg på Svendborg Auktionerne forleden.

Blandt mange gode tilbud var et navnebræt fra det gode skib "Peder Most", der for snart 50 år siden for første gang gjorde Svendborg-garden landskendt.

Det skete, da skibets ejer, daværende skibsreder, konsul A. E. Sørensen, stillede skibet til rådighed for et propagandakrydstogt til en række danske byer i anledning af Svendborgs 700 års købstads-jubilæum.

Glemte aldrig garden

Med om bord var som gast skibsrederens søn, Mogens Huusfeldt Sørensen, der døde i foråret. Livet igennem bevarede han sejlturen som et godt minde og forsømte sjældent nogen lejlighed til at betænke garden med rundhåndede gaver, bl.a. til nye instrumenter og uniformer.

Mest generøs var skibsrederen, da han for nogle år siden skænkede et kirkeskib til en dansk kirke i Sydslesvig.

Det var hans ønske, at Peder Most Garden skulle spille ved overrækkelsen, og han bekostede personligt gardens bustur til Nordtyskland og kørte med den hjem.

Et par dage efter modtog garden et brev fra skibsrederen, der sagde tak for turen med et brev - og en vedlagt check på 100.000 kroner.

- I skal have brættet

Et andet brev havde testamentarisk tilsnit.

Det var, da han for nogle år siden udtrykte skriftligt ønske om, at navnebrættet fra "Peder Most", der siden skibets salg til udlandet for en del år siden havde smykket hans garage ved villaen i Strandløkken, skulle tilfalde garden, når han engang ikke var mere.

Det var dét brev, de to auktionsgæster huskede, da de pludselig stod overfor navnebrættet og andet bohave fra rigsmandshjemmet ved Svendborgsund.

En henvendelse til auktionarius var nok til at få brættet lagt til side, og nu tyder alt på, at det lokalhistoriske klenodie vil gå en ny æra i møde som en slags logo for den populære Svendborg-garde.

Med på den nye sejltur?

- Jeg ved endnu ikke, hvor vi i givet fald skal anbringe brættet, siger gardens formand, Gerda Bang. - Måske i eller ved klublokalet.

Der kan også blive tale om at give navnebrættet et comeback, når den minderige Danmarksturné til sommer gentages - denne gang dog ikke med skibet "Peder Most", der nu under andet navn sejler under fransk flag.

750 års jubilæumsturen sejles med "Frem" af Kolding, fortæller, formentlig med en lille snes dages havnebesøg i perioden 4.-20. juli.

50 års jubilæet, der altså også er Svendborgs 750 års købstads-jubilæum, markeres også med en stor fest for tidligere garde-medlemmer og andre med tæt tilknytning til garden fra dens start i 1953 til i dag.

Mon ikke navnebrættet til den tid vil smykke festlokalet?

"Peder Most"-skonnertens næsten historiske navnebræt, der formentlig nu finder varig plads ved Peder Most Garden. Foto: ??????

Så flot var den tre-mastede skonnert "Peder Most", da den i 1953 vendte hjem efter rundtur til danske havne med rådhårede drenge fra Svendborg. Fra bogen "Et Svendborg-rederi"

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Annonce