Annonce
Fyn

Peder Hvejsel: Vi skulle have været der for Thomas

Det holdt hårdt at blive enige om at pege på Thomas Banke som borgmester. Men det lykkedes med Peder Hvejsel (t.h.) i spidsen at få Mads Lund (t.v.) overbevist om det blå projekt. I januar 2013 var deres tillid til Thomas Banke væk. Arkivfoto: Torben Glyum

To ting ærgrer i dag Venstres Peder Hvejsel. At han ikke stod parat med råd og vejledning til den unge borgmester, og at partiet stillede sig i vejen for Bankes oplagte kurs mod landspolitik.

Fredericia: Peder Hvejsel var på sekundet klar over, at han havde sendt Thomas Banke til tælling, da han i november 2012 opdagede, at han ved en fejl havde sendt en mailkorrespondance om borgmesterens misbrugsproblemer til radiostationen VLR.

- Der gik 20 sekunder, så havde jeg Pernelle Jensen i røret. Hun var med på maillisten og spurgte, om jeg var klar over, hvad jeg havde gjort. Det var en fejl, fastholder Peder Hvejsel, som straks ringede til Thomas Banke og beklagede.

Han sov ikke den nat.

- Det udløste afsløringen, men jeg tror, at det var kommet frem alligevel, siger Peder Hvejsel, som på det tidspunkt var gruppeformand for Venstre.

Mailen afslørede Thomas Bankes massive problemer med misbrug af medicin. Et misbrug, som Peder Hvejsel og partikollegerne havde kendt gennem en længere periode.

- Men vi vidste ikke, hvor slemt det rent faktisk var. I dag ærgrer jeg mig over, at vi ikke var på plads med opbakning, da vi valgte, at han skulle være borgmester. Han var ung og uden ledererfaring og alene. Det var en stor fejl, siger Peder Hvejsel.

Thomas Banke klarede opgaven ud ad til, og partifællerne tog ham aldrig på fersk gerning. Han var vellidt, og det betød også, at han så længe kunne stå distancen trods sit misbrug.

Annonce

Vi satte en 28-årig ung mand uden hverken erhvervs- eller ledelseserfaring til at være borgmester. Vi skulle have haft bygget et værn op til at støtte ham, men ingen af os havde tid. Det var en fejl.

Peder Hvejsel - tidligere gruppeformand i Venstres byrådsgruppe

Umulig at hjælpe

At misbruget accelererede gennem borgmesterperioden, er Peder Hvejsel klar over. Det var tydeligt ved forskellige lejligheder, og Peder Hvejsel fastholder, at både han og andre forsøgte at gribe ind. Embedsmænd bad ham tage affære på linje med politikere fra andre partier.

- Men misbrugere skal først og fremmest erkende, at det er galt, og så ville hjælpes. Der var Thomas ikke. Han lovede det gang på gang, men vi vidste godt, at han løj, siger Peder Hvejsel.

I dag er der ting, han fortryder, han overtalte borgmesteren til. Blandt andet at deltage i festmiddagen ved KL-topmødet i Aalborg i 2012.

- Det var ikke kønt, og Thomas havde bedt om at blive fri. Men jeg syntes ikke, at vi kunne møde op uden borgmesteren. Det var en fejl, siger Peder Hvejsel.

På tværs af karriere

I bakspejlet er alle kloge, og Peder Hvejsel har brugt tid på at overveje, hvad der kunne have ændret situationen.

- Fortryder du, at I overtalte Thomas til at blive borgmesterkandidat tilbage i 2007?

- Både og. Når jeg i dag ved, hvordan det gik, så ærgrer det mig, at vi stillede os i vejen for hans drøm om at komme i Folketinget. Det havde han opnået, hvis han ikke havde sagt ja til at tage opgaven på sig som borgmester. Men omvendt fik vi et blåt flertal og fik gennemført ting, som vi kan være tilfredse med, siger Peder Hvejsel.

Tavlen vasket ren

I en periode talte de to ikke sammen. De var begge skuffede over hinanden.

- Han fortalte mig ikke sandheden om sit rod i bilagene, og det betød, at jeg gik ud og forsvarede ham i en situation, hvor jeg ikke anede, hvor galt det var. Det havde jeg det svært med, siger Peder Hvejsel i dag.

Han ser frem til at læse Thomas Bankes bog.

- Jeg er glad for, at han har skrevet bogen. Det tegner til, at han lægger alle kort på bordet og vasker tavlen rent, og det, tror jeg, er sundt, siger Peder Hvejsel, som i dag har et fint forhold til Thomas Banke.

- Vi skulede lidt til hinanden i starten, men så spurgte han, om vi ikke skulle få talt ud. Det fik vi over en fodboldkamp, og i dag har vi det fint.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tyve brød gennem mur til Matas

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Annonce