Annonce
Rejser

Kom med til byen hvor Titanic stævnede ud fra

En model af passagerskibet Titanic og silhuetter på væggen af passagererne – omkomne og redede. Foto: Judith Betak
Oplev hvor meget skibsfarten og passagertrafikken gennem årene har betydet på godt og ondt i den britiske by, som kalder sig "Cruice Capital of Europe".

Allerede under romerne var det en vigtig handelsby. Dengang hed byen Clausentum. Senere blev byen ud til Den Engelske Kanal mest kendt for skibstrafik. Det var herfra briterne stævnede ud på rejserne til Great Britains besiddelser eller kommende besiddelser ude i den store verden.

Næste år, 5. august, er det for eksempel 400 år siden, at Mayflower smed trosserne på kajen i Southampton for at sejle de første pilgrimme mod USA, hvor de grundlagde den første koloni i New England. Det vil naturligvis blive fejret i byen, selv om det er en anden engelsk by, kolonien i Amerika fik sit navn efter. Et medfølgende mindre skib sprang nemlig læk, da de var nået ud i Atlanterhavet, og begge skibe returnerede til Plymouth for at samle deltagerne på ét skib - hvorfor kolonien, der blev navngivet efter sidste engelske havn, kom til at hedde Plymouth Colony.

Men den mest omtalte afsejling fra Southampton er uden tvivl 10. april 1912. Da stævnede Titanic ud på sin jomfrurejse mod New York med katastrofale følger, da det, der blev kaldt verdens mest moderne og "synkefri" skib, ramte et isbjerg fire dage senere, gik ned og 1514 mennesker omkom.

Den grusomme historie om forliset og den efterfølgende retssag optager en stor del af Southamptons Sea City Museum. Men hvad der er nok så interessant ved netop denne Titanic-udstilling er, at den også handler om byen som hjemhavn for de mange passagerrederier, og om hvilken effekt det havde for både samfund og indbyggere - før og efter Titanic.

Et af udstillingslokalerne har for eksempel et tegnet bykort anno 1912 over hele det hvide gulv, og et hav af røde pletter viser de adresser, hvor et eller flere familiemedlemmer omkom ved forliset. Det gør anderledes indtryk end de kolde fakta: 500 familier mistede familiemedlemmer, hvoraf flertallet var besætningsmedlemmer.

En spændende udstilling, som bestemt er en pause værd.

Der er åbent alle ugens dage mellem klokken 10 og 17. Entré til alle udstillinger er 8,50 pund (godt 70 kroner) for voksne. seks pund (cirka 50 kroner) for børn under 16 og seniorer over 60 år.

Hvor: Havelock Rad i byens tidligere retsbygning og politistation.

Læs mere på seacitymuseum.co.uk.

Annonce

Lige i nærheden

  • Jane Austen, forfatter 1775-1817 til blandt andet "Stolthed og Fordom" og "Fornuft og Følelse" har boet i byen i tre perioder af sit liv: Som skolepige, som ung kvinde og som voksen kvinde, da hun sammen med sin mor og søster boede hos sin bror, Frank Austen, i et hus nær Southampton Castle.
  • Souvenirforretningen Oceans på High Street 160, som sælger guidede ture, har også en brochure med Jane Austen Walking Trail, som man selv kan gå efter.
  • Se mere på southamptontouristguides.com
Hvordan hele byen blev påvirket af Titanics forlis, går for alvor op for én, når man står på det hvide gulv med bykortet og de røde pletter, der viser, hvor de omkomne boede. Foto Judith Betak
Sea City Museum har adresse i Southamptons gamle rets- og politibygning med en større ny udbygning. Foto: Wikimedia Commons
Passagerer og besætningsmedlemmer – og skæbner på Titanic. Foto: Judith Betak
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Annonce