Annonce
Rejser

Kom med til byen hvor Titanic stævnede ud fra

En model af passagerskibet Titanic og silhuetter på væggen af passagererne – omkomne og redede. Foto: Judith Betak
Oplev hvor meget skibsfarten og passagertrafikken gennem årene har betydet på godt og ondt i den britiske by, som kalder sig "Cruice Capital of Europe".

Allerede under romerne var det en vigtig handelsby. Dengang hed byen Clausentum. Senere blev byen ud til Den Engelske Kanal mest kendt for skibstrafik. Det var herfra briterne stævnede ud på rejserne til Great Britains besiddelser eller kommende besiddelser ude i den store verden.

Næste år, 5. august, er det for eksempel 400 år siden, at Mayflower smed trosserne på kajen i Southampton for at sejle de første pilgrimme mod USA, hvor de grundlagde den første koloni i New England. Det vil naturligvis blive fejret i byen, selv om det er en anden engelsk by, kolonien i Amerika fik sit navn efter. Et medfølgende mindre skib sprang nemlig læk, da de var nået ud i Atlanterhavet, og begge skibe returnerede til Plymouth for at samle deltagerne på ét skib - hvorfor kolonien, der blev navngivet efter sidste engelske havn, kom til at hedde Plymouth Colony.

Men den mest omtalte afsejling fra Southampton er uden tvivl 10. april 1912. Da stævnede Titanic ud på sin jomfrurejse mod New York med katastrofale følger, da det, der blev kaldt verdens mest moderne og "synkefri" skib, ramte et isbjerg fire dage senere, gik ned og 1514 mennesker omkom.

Den grusomme historie om forliset og den efterfølgende retssag optager en stor del af Southamptons Sea City Museum. Men hvad der er nok så interessant ved netop denne Titanic-udstilling er, at den også handler om byen som hjemhavn for de mange passagerrederier, og om hvilken effekt det havde for både samfund og indbyggere - før og efter Titanic.

Et af udstillingslokalerne har for eksempel et tegnet bykort anno 1912 over hele det hvide gulv, og et hav af røde pletter viser de adresser, hvor et eller flere familiemedlemmer omkom ved forliset. Det gør anderledes indtryk end de kolde fakta: 500 familier mistede familiemedlemmer, hvoraf flertallet var besætningsmedlemmer.

En spændende udstilling, som bestemt er en pause værd.

Der er åbent alle ugens dage mellem klokken 10 og 17. Entré til alle udstillinger er 8,50 pund (godt 70 kroner) for voksne. seks pund (cirka 50 kroner) for børn under 16 og seniorer over 60 år.

Hvor: Havelock Rad i byens tidligere retsbygning og politistation.

Læs mere på seacitymuseum.co.uk.

Annonce

Lige i nærheden

  • Jane Austen, forfatter 1775-1817 til blandt andet "Stolthed og Fordom" og "Fornuft og Følelse" har boet i byen i tre perioder af sit liv: Som skolepige, som ung kvinde og som voksen kvinde, da hun sammen med sin mor og søster boede hos sin bror, Frank Austen, i et hus nær Southampton Castle.
  • Souvenirforretningen Oceans på High Street 160, som sælger guidede ture, har også en brochure med Jane Austen Walking Trail, som man selv kan gå efter.
  • Se mere på southamptontouristguides.com
Hvordan hele byen blev påvirket af Titanics forlis, går for alvor op for én, når man står på det hvide gulv med bykortet og de røde pletter, der viser, hvor de omkomne boede. Foto Judith Betak
Sea City Museum har adresse i Southamptons gamle rets- og politibygning med en større ny udbygning. Foto: Wikimedia Commons
Passagerer og besætningsmedlemmer – og skæbner på Titanic. Foto: Judith Betak
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Annonce