Annonce
Erhverv

Pattegriseliv skal reddes oftere

Lisbeth Shooter er afdelingsleder og svinerådgiver hos Patriotisk Selskab.

Svineproduktion: 22 procent af pattegrise går til inden deres fjerde leveuge. Den procentdel skal med et nyt projekt sættes ned

Annonce

Danske svineproducenter er dygtige til deres fag. Henover en årrække har man avlet søer, der føder flere grise for at øge effektiviteten af den enkelte so. Men den udvikling er ikke helt problemfri. For hvordan holder man styr på og liv i pattegrisene, når en so føder et kuld på 20, men kun har patter til 16?

Det er en udfordring for danske svineproducenter, og det viser tallene også. 22 procent af pattegrisene går til i perioden fra fødsel til cirka fire uger efter, hvor de skal fravænnes fra soen.

Men den procentdel arbejder et nyt projekt nu målrettet på at få ned under 20 procent.

Projekt Pattegriseliv er et samarbejde mellem SEGES, rådgivere og besætninger i dansk svineproduktion.

En af aktørerne er Patriotisk Selskab, der mener, at der er mange gode grunde til at have fokus på dødeligheden:

- Som rådgivere for landbruget vil vi rigtig gerne arbejdet struktureret med det her. For der er både god etik og god økonomi i at få dødeligheden ned, siger Lisbeth Shooter, der er afdelingsleder og svinerådgiver i Patriotisk Selskab.

Annonce

Vi ved godt hvordan

I dag har man båden viden og værktøjerne til at øge pattegrise overlevelsen på besætningsniveau. Men det kræver en indsats af besætningsejerne, driftsledere og medarbejderne på staldgangen, og der skal sættes ind de rigtige steder, for få dødeligheden ned:

- Hvis man vil have dødeligheden ned, så kræver det, at man prioriterer opgaven, sætter resurser af til det og har fokus på det hele tiden, siger Lisbeth Shooter og fortsætter:

- En af de store udfordringer er manglende fokus omkring faringerne af søerne. Det er centralt, at man som farestaldsmedarbejder er til stede under faringerne og prioriterer de dage, hvor der er tryk på i farestalden.

Ved at være til stede på faringsdagene kan man sørge for, at de nyfødte grisene får den livsvigtige råmælk med det samme, samt bliver varme og tørre hurtigt. Men det kræver, at man prioriterer resurserne til det.

- Typisk sker de fleste af faringerne inden for 3-4 dage i en uge. Og der skal der være en medarbejder til stede, som har fokus på detaljerne.

Struktur og systematik i farestalden er vejen frem, siger Lisbeth Shooter.

Annonce

Landmændene er ivrige

Projektet der startede i maj og løber fremover i to gange ni måneder har fået meget interesse fra svineproducenterne.

- Vi har måttet holde et infomøde ekstra her på Fyn, fordi så mange producenter og medarbejdere ville høre om det, siger Lisbeth Shooter.

- Pattegrise overlevelse er et emne, som har fået meget interesse. Årsagen er blandt andet, at det handler om dyrevelfærd og fordi, at der er god økonomi i hver ekstra gris, der kommer ud af farestalden. Derudover er det et mål, som er let at kommunikere til medarbejderne - de kan se resultatet af deres indsatser hver uge i form af hvor mange ekstra grise der overlever, siger Lisbeth Shooter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

90 anmeldelser på tre døgn om for høj musik: Nu skal det stoppe og politiet vil dele bøder ud

Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Annonce