Annonce
Fyn

Patientforening: Det kan ikke være rigtigt, at borgerne skal opleve så store udsving på medicinpriserne

Udfordringerne på medicinmarkedet er komplekse men også vigtige, mener Morten Freil, direktør for Danske Patienter. Foto: Tea Petersen
Danskerne oplever stadig prishop og mangel på medicin, og det er et stort problem, mener Danske Patienter, der gerne så regeringen presse mere på for at finde en løsning.
Annonce

Hvis det står til Danske Patienters direktør, Morten Freil, bør det have meget høj prioritet at finde en løsning på de udfordringer, der præger medicinmarkedet i Danmark.

Coronakrisen har vist, hvor stort problemet er, mener han og kalder det "meget presserende".

- Coronakrisen har påvirket det enormt, men det er ikke coronaens skyld. Den har gjort problemerne endnu mere synlige og vist, hvor sårbare forsyningskæderne egentlig er, fortæller Morten Freil og tilføjer:

- Det kan i perioder give vanskeligheder, fordi man er afhængig af, at det virksomme stof i medicinen produceres i Kina og Indien, og hvis en producent får problemer, er det et problem for markedet. Man bør på EU-basis sikre, at vi ikke kommer i forsyningsvanskeligheder, for det kan vi ikke gøre alene i Danmark.

Morten Freil har en klar oplevelse af, at der i praksis ikke er sket noget på området siden den store mediebevågenhed i efteråret. Her skrev Fyens Stiftstidende om, hvordan prisen på 82-årige Gerda Skyttes medicin mod knogleskørhed var steget 1252 procent.


- Hvis man har en stram økonomi, er det alvorligt, fordi det gør det svært for patienterne at planlægge deres hverdag og deres udgifter.

Morten Freil, direktør Danske Patienter


Danske Patienters direktør så gerne, at der blev gjort noget mere.

- Vi ved, at Sundhedsministeriet og Lægemiddelstyrelsen arbejder på det, men vi synes, at man fra regeringens side skal presse mere på for at lave løsninger på EU-plan, og så er der nogle løsninger, man skal lave i en dansk kontekst, siger Morten Freil.

Annonce

Det kan ikke være rigtigt

De store prishop på selv livsvigtig medicin kan få store konsekvenser for borgerne. Særligt kan det gå udover førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere eller andre med lav indkomst, fortæller direktøren.

- Hvis man har en stram økonomi, er det alvorligt, fordi det gør det svært for patienterne at planlægge deres hverdag og deres udgifter. For mange er det ikke småpenge, og det kan ødelægge madbudgettet eller tøjbudgettet for ens børn. Det kan være, at folk dropper deres medicin, og gør man det, kan det få alvorlige konsekvenser, konstaterer Morten Freil og fortsætter:

- Hvis man dropper behandlingen med anti-depressiver eller anti-psykotisk medicin, kan det føre til selvskade eller selvmord. Hvis man dropper blodtryks-sænkende medicin kan det føre til ustabilt blodtryk og hjertekarsygdomme.

- Derfor kan det ikke være rigtigt, at borgerne skal opleve så store udsving på medicinpriserne, mener han og erkender, at den gennemsnitlige lave pris på medicin i Danmark er "supergodt", men at udsvingene er alvorlige.

Annonce

Pilen peger på regeringen

Direktøren mener, at den nuværende model for hvordan priserne bliver fastsat, grundlæggende er til gavn for både patienter og samfund, fordi den skaber lave priser.

- Men vi skal gøre alt for, at borgerne ikke oplever udsvingene. Måske skal staten dække noget mere. Spørgsmålet er, hvor stor regningen bliver. Måske kan hemmelige budrunder være en del af løsningen, så medicinalvirksomhederne ikke ved, hvor meget der skal til for at byde under konkurrenterne, foreslår han.

- Man bør også kigge på, hvad apotekerne må udlevere af medicin i en anden styrke end lægens ordinering, så patienten måske skal tage to piller i stedet for én. Det er vigtigt med grundig information til borgerne, og der skal være styr på patientsikkerheden. Man skal evaluere på erfaringer fra udlandet, siger han.

Hvorfor opstår der forsyningsvanskeligheder?

Der kan være flere grunde til, at der opstår forsyningsvanskeligheder på medicin. Når leverancen svigter, kan det medføre markante stigninger i prisen på tilsvarende medicin.

Forsyningsvanskeligheder kan ifølge Lægemiddelstyrelsen eksempelvis skyldes:

  • mangel på råvarer, som skal bruges i medicinen
  • kvalitetsbrist i produktionen
  • produktionssvigt hos en leverandør
  • at lægemidlet er i restordre hos distributøren
  • at varen er udsolgt på apoteket
  • at efterspørgslen efter medicinen er højere end lægemiddelvirksomheden havde forventet
  • at lægemiddelvirksomheden ikke vurderer, at det kan betale sig fortsat at markedsføre et lægemiddel

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

- Pilen peger på regeringen. De skal løfte det på EU-basis i forhold til forsyningssikkerhed, de skal kigge på tilskudsområdet, og de skal sikre bedre forsyningskæder internt i Danmark, konstaterer han og håber, at coronakrisen har styrket opmærksomheden på problemerne.

- Forsyningssikkerhed kan løse en del af problemet, men der skal andre modeller til for at løse resten. Man skal ikke låse sig fast på én model, fastslår Morten Freil.

Annonce
Annonce
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mad og drikke

Frankrig, vi ses igen

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce