Annonce
Odense

Patient gik amok på sosu-assistent og kastede ham ind i væg: Dømt til anbringelse på ubestemt tid

Det var på psykiatrisk afdeling på Odense Universitetshospital (OUH), at en 27-årig mand i 2016 gik amok og kastede en mandlig sosu-assistent over sin skulder og ind i en væg bag dem. Den 27-årige er nu dømt til anbringelse i institution for personer med vidtgående psykiske handicap på ubestemt tid. Arkivfoto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix
En 27-årig mand er onsdag idømt anbringelse på institution for personer med vidtgående psykiske handicap på ubestemt tid.
Annonce

Fyn: Kast med en sosu-assistent ind i en væg, andre overfald, vold, trusler og hærværk koster nu en 27-årig mand anbringelse på en institution for personer med vidtgående psykiske handicap på ubestemt tid.

Det besluttede nævninge og dommere ved Retten i Odense onsdag middag, uden at den 27-årige mand selv var til stede. Han har ellers været til stede under de tidligere retsmøder i sagen, men havde ikke lyst til at overvære nævningenes kendelse og dom.

Manden blev i store træk dømt for alle de ting, der stod i anklageskriftet, men på forhånd var der uenighed om, hvad han skulle idømmes. Retslægerådet, som består af landets fremmeste læger, var i deres konklusion selv i tvivl, for to medlemmer stemte for anbringelse og ét for behandling. I Samrådet for Udviklingshæmmede talte en psykiater for behandling.

Derfor var der heller ikke noget entydigt signal til såvel nævninge som de tre juridiske dommere om, hvad de skulle idømme manden. Han var tidligere onsdag blevet kendt skyldig i de fleste af anklagepunkterne.

Tvivlen rådede da også hos de tre dommere og nævningene ved onsdagens domsafsigelse, for der var såkaldt dissens, dvs. uenighed. Dog talte et flertal for anbringelse på ubestemt tid.

Annonce

Sager fra 2016 og 2017

Manden blev blandt andet kendt skyldig og dømt for på psykiatrisk afdeling på Odense Universitetshospital i Odense at have udøvet vold mod flere social- og sundhedsassistenter. En af episoderne går tilbage til maj 2016, hvor han blandt andet tog fat i en sosu-assistent og kastede ham over sin skulder og ind i en væg bag dem, ligesom han trykkede en finger ind i øjet på ham.

På et bosted i Tornbjerg i Odense overfaldt han sygeplejersker og kaldte dem for ludere og truede med at "ville flække deres kranier" og "nakke dem". Det var på samme bosted, at han nogle måneder senere gik amok og lavede omfattende hærværk.

Her kastede han med potteplanter og kopper, væltede flere fjernsyn, ødelagde lamper og en pedelvogn, knuste ruder i to døre, og smadrede stikkontakter.

De fleste af episoderne går tilbage til 2016 og 2017, mens en enkelt er fra maj 2020 på en institution i det sydøstlige Odense. Her truede han en pædagogisk assistent med en kniv i hånden.

Annonce

Tæt på at gå om

Nævningesagen var tæt på at skulle gå om, for onsdag morgen var der uvished om, hvorvidt alle nævningene ville kunne møde op.

På forhånd var én af nævningene allerede sygemeldt, og et andet blev også i sidste øjeblik syg. Derfor var der lige akkurat de fem nævninge tilbage, som skulle til, for sammen med de tre juridiske dommere at dømme den 27-årige mand.

Manden og hans forsvarsadvokat har nu 14 dage til at overveje, om dommen modtages eller om den skal ankes til landsretten.

Normalt skriver avisen navn på personer, der idømmes ubetinget fængsel fra et år og opefter. Fordi der her er tale om en anbringelse i institution for personer med vidtgående handicap fraviger redaktionen den normale praksis. 


En af episoderne går tilbage til maj 2016, hvor han blandt andet tog fat i en sosu-assistent og kastede ham over sin skulder og ind i en væg bag dem.

Fra artiklen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Sundhedshus på giftig grund

Udland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Erhverv For abonnenter

Lukkede fabrik i Ringe: Nu tjener fynsk kæmpe koncern penge igen

Annonce