Annonce
Odense

Passer sin syge kone: Steen kan ikke være kommunalt ansat

Steen Roed Thoustrup og Jane Thoustrup på tur med hunden Coco. Foto: Michael Bager

Odense Kommune vil ikke ansætte fleksjobber Steen Roed Thoustrup som personlig hjælper for hustruen Jane Thoustrup. Nu er han ansat via en privat leverandør af pleje, men det er en dårlig forretning for kommunen, siger han.

Steen Roed Thoustrup er ikke i tvivl om de mange fordele ved, at han er ansat som personlig hjælper for sin kone, Jane Thoustrup.

Han er ansat i fleksjob, og det passer fint med hans arbejdsevne, at han tager sig af Jane, der er førtidspensionist og lider af leddegigt og knogleskørhed. Han hjælper hende på alle tidspunkter af døgnet, i weekender og ferier, og skulle han være væk fra hjemmet et par dage, tager en af parrets to voksne børn over.

- Jeg stempler ikke ud og ind, og det er min kone, der bestemmer, hvornår jeg er på arbejde. De 11 timer om ugen, min kone er visiteret til hjælp, fordeler sig som det passer hende. Hun skal ikke sidde og vente på, at der kommer en hjælper, for jeg er der hele tiden, fortæller han.

Det undrer dog Steen Roed Thoustrup, at han ikke kan være ansat ved Odense Kommune, men er nødt til at være ansat af en privat leverandør. Kommunen har fortalt ham, at man kun kan være personlig hjælper for sin ægtefælle, hvis man selv er 100 procent rask.

Derfor er han nu ansat i i fleksjob hos en privat leverandør af personlig pleje, så han kan være sin kones personlige hjælper, men det indebærer en risiko for ægteparret, påpeger Steen Roed Thoustrup.

- Man risikerer jo, at en privat leverandør går konkurs, så der er mere sikkerhed i en ansættelse hos kommunen. Den tror jeg ikke lige går konkurs, siger Steen, der har oplevet netop det, og i en periode var usikker på, hvad der skulle ske med hjælperjobbet.

Annonce

- Jeg stempler ikke ud og ind, og det er min kone, der bestemmer, hvornår jeg er på arbejde. De 11 timer om ugen, min kone er visiteret til hjælp, fordeler sig som det passer hende. Hun skal ikke sidde og vente på, at der kommer en hjælper, for jeg er der hele tiden.

Steen Roed Thoustrup, fleksjobber og personlig hjælper.
Jane Thoustrup har en invalidebil, som Steen Roed Thoustrup oftest er chauffør på. Nogle gange er det sønnen, der tager Jane Thoustrup med på indkøb. Foto: Michael Bager
Jane Thoustrup har leddegigt og knogleskørhed. Hendes mand, Steen Roed Thoustrup er ansat som personlig hjælper og kan træde til når som helst. Foto: Michael Bager

Dårlig forretning for kommunen

Jane Thoustrup er kørestolsbruger, men kan godt gå lidt rundt i hjemme i rækkehuset på Gislavænget i det nordvestlige Odense. Men hun kan ikke komme ud af huset selv, og det er Steen, der oftest er chauffør i invalidebilen.

De er begge glade for ordningen, hvor Steen tager sig af Janes pleje.

- Jeg skal have hjælp til at åbne ting, påklædning og bad, og hvis jeg skal nogle steder. Steen træder altid til med det samme, siger Jane Thoustrup.

Da de to mødte hinanden for over 30 år siden var Jane Thoustrup friskere, og Steen havde fuldtidsarbejde.

Efter en periode med stress og depression og med blandt andet en nyresygdom, blev Steen visiteret til fleksjob. Men det ligger ikke kommunen til last, at han er syg, siger han.

Da han for nogle uger siden var indlagt et par dage, trådte børnene til.

- Vi går ikke ud og søger vikar i sådan et tilfælde. Vi kan godt lide at klare os selv, slår han fast.

Steen Thoustrup forstår ikke, hvorfor han som fleksjobber ikke kan være personlig hjælper for sin ægtefælle i Odense Kommune, når det kan lade sig gøre i andre kommuner.

Det kan ikke være økonomien, der er afgørende, som han konstaterer:

- Det er dyrere for kommunen at have mig ansat gennem en privat leverandør, for min arbejdsgiver får jo mere af kommunen, end han giver mig i løn. Det er en unødvendig udgift for kommunen. Min arbejdsgiver har ingen udgifter i forhold til min ansættelse. Ingen transport, ingen gummihandsker, uniform, rengøringsmidler eller andet. Jeg får 10 kroner mere i timen, og så dækker det alle skæve tider. For den private leverandør er det alle tiders, men det er ikke en god forretning for kommunen.

Steen Roed Thoustrup er fleksjobber og personlig hjælper for sin kone, Jane, der har leddegigt. Her er de ude at lufte hunden Coco. Foto: Michael Bager
Steen Roed Thoustrup er fleksjobber og personlig hjælper for sin kone, Jane, der har leddegigt. Foto: Michael Bager
Steen Roed Thoustrup er fleksjobber og personlig hjælper for sin kone, Jane, der har leddegigt. Her er de ude at lufte hunden Coco. Foto: Michael Bager
Steen Roed Thoustrup er fleksjobber og personlig hjælper for sin kone, Jane, der har leddegigt. Her er de ude at lufte hunden Coco. Foto: Michael Bager
Steen Roed Thoustrup er fleksjobber og personlig hjælper for sin kone, Jane, der har leddegigt. Foto: Michael Bager
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce