Annonce
Faaborg-Midtfyn

Pasfoto: Borgerservice tager brødet ud af munden på fotohandlere

Fotohandler Steen Lehrmann, Sølvhjelm i Faaborg, har også tydeligt mærket konkurrencen fra Borgerservice, når det gælder pasfoto og kørekortfoto. Foto: Palle Søby
Danmarks Fotohandler Forening opfordrer landets borgmestre til at støtte de lokale fotohandlere, der oplever voldsom konkurrence fra kommunernes Borgerservice, hvor man tilbyder folk at få taget fotos til pas og kørekort.

Faaborg-Midtfyn: I kommunernes Borgerservice tager de den sidste del af ordet lidt for seriøst. Altså ordet service. I hvert fald når det gælder den service, der handler om at tilbyde borgerne, at de kan få taget billeder, når de skal have pas og kørekort.

Det mener i hvert fald Danmarks Fotohandler Forening, der har sendt et brev til landets borgmestre.

"Danmarks Fotoforhandler Forening vil gerne i dialog med din kommune om pasfoto taget hos en fotohandler versus i Borgerservice. For de lokale fotohandlere i kommunen dækker pasfoto en væsentlig del af deres omsætning, for mange 20-30 procent, så hvis de lokale fotohandlere ikke får mulighed for at tage pasfotos, vil det betyde tab af lokale arbejdspladser ved lukning af fotobutikker på grund af den manglende indtjening på pasfotografering",  står der blandt andet i brevet, som slutter sådan her:

Annonce

"Vi håber, at du som borgmester fortsat vil støtte den lokale detailhandel og dermed give fotohandlerne en mulighed for at blive ved med at tage pasfotos."

Mistede to tredjedele

En af dem, der tydeligt mærker konkurrencen fra Borgerservice, er Faaborgs lokale fotohandler, Steen Lehrmann, der driver Sølvhjelm Foto & Ure - eller PhotoCare Faaborg, som butikken også hedder.


Tidligere har pasfoto og kørekortfoto nok også udgjort 20-30 procent af vores omsætning. I dag er den vel kun en tredjedel af, hvad den var før, de begyndte at tilbyde billeder i Borgerservice.

Steen Lehrmann, fotohandler i Faaborg


- Man kan godt sige, at kommunerne på den måde tager brødet ud af munden på os. Tidligere har pasfoto og kørekortfoto nok også udgjort 20-30 procent af vores omsætning. I dag er den vel kun en tredjedel af, hvad den var før, de begyndte at tilbyde billeder i Borgerservice, siger Steen Lehrmann.

- Hvis vi stadig havde den omsætning, ville vi måske stadig have råd til at have en medhjælper ansat, tilføjer Steen Lehrmann, der i dag må klare butikken alene sammen med sin kone, og hun er der kun i begrænset omfang.

- Konkurrencen fra Borgerservice er en del af det. En anden del er, at ældre borgere ikke længere skal have fornyet deres kørekort hvert andet år, men får det forlænget med 15 år. Det nedsætter selvfølgelig også antallet af billeder, som folk skal have taget, tilføjer Steen Lehrmann.

Annonce

Fordele hos fotohandleren

- Nu er Faaborg måske ikke det værste sted, for der er ikke ret langt fra Borgerservice og hen til min butik. Men hvis du for eksempel står på Borgerservice i Odense, og de ikke kan bruge det billede, du har medbragt, så er det meget let at sige ja til tilbuddet om at få taget foto hos dem.

- Jeg oplever da også jævnligt, at Borgerservice sender folk herhen, for eksempel hvis det er børn under tre-fire år, eller hvis det er folk med briller. Så har vi bedre udstyr til at fotografere dem. For eksempel kan jeg tage lampen af og flytte kameraet, hvis det er små børn, der skal fotograferes.

Rent prismæssigt er der stort set ingen forskel på at få taget billeder hos Borgerservice og hos fotohandleren. På Borgerservice tager de 135 kroner for pasfoto, Sølvhjelm tager 130 kroner, og Midtfyns Fotocenter i Ringe tager 139 kroner.

Hans Henning Henriksen, Midtfyns Fotocenter i Ringe, har et konkret forslag til, hvordan kommunen kunne give de lokale fotohandlere en håndsrækning. Arkivfoto: Kurt Rasmussen

- Fordelen ved at få taget fotos her er, at man til kørekort ikke bare får ét foto, men fire billeder. Jeg spørger altid, om det er til pas, for så får de fire billeder plus et elektronisk foto, som de skal bruge, når de skal have passet udstedt på Borgerservice, forklarer Steen Lehrmann.

Annonce

Forslag fra Ringes fotohandler

Man kan også få taget pasfoto hos Borgerservice i Ringe, så også her mister den lokale fotohandler omsætning.

Det er sådan, du typisk vil opleve fotohandler Steen Lehrmann, hvis du vælger at få taget pasfoto hos Sølvhjelm i Faaborg. Foto: Palle Søby

- Dengang de begyndte at tage pasbilleder for 10 år siden, gav det et stort tab af omsætning. Hvis ikke kommunen tog billeder, ville det være nemmere at eksistere og overleve som fotoforretning i en lille by som Ringe eller Faaborg, da vi i forvejen er stærkt presset af internettet, mobiltelefoner og så videre, siger Hans Henning Henriksen, der driver Midtfyns Fotocenter på Jernbanegade i Ringe.

Han har et konkret forslag til, hvordan kommunen kunne imødekomme de lokale fotohandlere.

- Inde på kommunens hjemmeside, hvor man bestiller pas, kan man vælge, at man ønsker at få taget foto i Borgerservice. Det ville være en stor håndsrækning fra kommunens side, hvis man her også kunne vælge: "Jeg har foto med fra egen fotograf", så vi fotohandlere på den måde blev sidestillet med det tilbud, der er i Borgerservice, siger Hans Henning Henriksen.

Steen Lehrmann og landets andre fotohandlere har betydeligt bedre udstyr end Borgerservice, for eksempel når det er små børn eller folk med briller, der skal fotograferes. Foto: Palle Søby
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Fyn For abonnenter

Gerts elregning eksploderede: Han tror ikke på regeringens håndsrækning - Det batter ikke

Odense

Miraklet i zoo: I årevis troede dyrepasserne, det var en han - nu er 'han' mor til otte unger

Kerteminde For abonnenter

Morten blev meget overrasket i vejkryds: Nu leder Fyns Politi efter en bil

Pukkel vil hjemsøge sygehuse i mindst et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Nordfyn For abonnenter

Fik sin mors nyre for et år siden: Nu er Stefan ved at starte eget firma

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Rejser For abonnenter

Sicilien: Spis dig gennem Palermos gader

Assens

Varsling om højvand: Assens Havn lukker for trafik

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Middelfart

Førstesal stod i flammer: - Hele huset er røg- og vandskadet

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

OB

Garvet OB-stopper roser 16-årigs mentalitet, men Bashkim Kadrii gik ud med en knæskade i OB's første træningskamp

Annonce