Annonce
Kerteminde

Pas på Fyn, nu kommer vikingerne: Ladbydragen står til søs på søndag på sit første togt nogensinde

De lokale vikinger går søndag morgen ombord på Ladbydragen og begiver sig på et to-uger togt Fyn Rundt med afstikkere. Grafik: Mikkel Damsgård
Sidste år var det planlagt men blev aflyst: I år begiver de lokale vikinger sig en tur rundt om Fyn.

Kerteminde: En flok gæve fritidsvikinger begiver sig på søndag afsted på et to-ugers togt med vores lokale vikingeskib Ladbydragen. Det bliver det første store togt med skibet. Egentlig skulle vikingerne have været på togt sidste år, men i sidste øjeblik blev de klar over, at de ikke var øvede nok. Det er de nu.

- Vi pakker om lørdagen, og søndag morgen klokken otte drager vi ud, fortæller Marianne Sternkopf. Hun er en af dem, der har sat sommerferien af til vikingesejlads.

Togtet kommer til at gå sønden om Fyn med afstikkere til Rudkøbing, Strynø og Als. Undervejs lægger de til i en stribe byer, og i Augustenborg på Als kommer de til at tilbringe et par dage.

- Vi har nogle ærinder undervejs på turen. Vi skal til Rudkøbing for at takke en sponsor. Vi skal til Strynø for at feste med et Vikingelag. Og så skal vi til Augustenborg for at være med til at fejre, at deres vikingeskib Sebbe Als, der er verdens ældste sejlende vikingeskib, fejrer 50 års jubilæum, fortæller Marianne Sternkopf.

Annonce

På Dalsbo følger de spændt med

Til dagligt arbejder Marianne Sternkopf på Dalsbo Plejehjem, og her har både kolleger og beboere selvsagt hørt en del om vikingerne og om togtet.

- For at de kan følge os, har jeg lavet et stort kort med vores rute og hængt det op på en væg. Så sender jeg billeder hjem undervejs, som mine kolleger vil klistre op på kortet. Så får beboerne også lidt oplevelse ud af det.

I sidste weekend var Ladbydragen i Nyborg for at deltage i deres middelalderfestival. Ladbydragen havde fået den fornemme opgave at sejle Kong Valdemar ind i Nyborg havn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce