Annonce
Fyn

Partiledere på tv: Se hvem der oftest er på skærmen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fra Venstre er den partileder, vælgerne har set oftest på skærmen i de første 14 dage af valgkampen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Syddansk Universitet har undersøgt partiledernes skærmtid, og vælgerne har set mest til Lars Løkke Rasmussen (V) efterfulgt af Mette Frederiksen (S). Se hele listen her.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er ubetinget den partileder, der i de første 14 dage af valgkampen har fået mest skærmtid på tværs af DR1, DR2, TV 2 og TV 2 News.

Det viser en undersøgelse fra Mediernes Forsknings- og Innovationscenter på Syddansk Universitet, som gennem et computersystem har analyseret, hvor lang tid partilederne har fået på tv.

- Vi har foretaget dataindsamlingen, da vi mener, at det er relevant at undersøge, hvor meget skærmtid de enkelte partiledere får på tv. Selvom seertal svinger, så er tv fortsat et vigtigt vindue til vælgerne for partilederne, fortæller Lars Damgaard Nielsen, journalistisk lektor, der sammen med sin kollega Filip Wallberg har stået for dataindsamlingen og analysen af materialet.

Undersøgelsen viser, at i løbet af valgkampens første to uger har de fire tv-kanaler vist Lars Løkke Rasmussen (V) i sammenlagt 20 timer, mens rivalen og statsministerkandidaten Mette Frederiksen (S) er blevet vist i 12 timer.

- Vores tilgang er ikke, at skærmtid nødvendigvis skal fordeles ligeligt mellem alle partilederne, for både DR og TV 2 skal selvfølgelig prioritere deres redaktionelle dækning efter journalistiske principper. Men en systematisk analyse kan dokumentere redaktionelle slagsider. Og de er relevante at kende for både journalister, politikere, forskere og vores journaliststuderende på Center for Journalistik, som Mediernes Forsknings- og Innovationscenter hører under, siger Lars Damgaard Nielsen.

Annonce

Mest og mindst på tv

Fordelingen mellem de 13 opstillingsberettigede partier er følgende:

1. Lars Løkke Rasmussen, Venstre: 20 timer

2. Mette Frederiksen, Socialdemokratiet: 12 timer

3. Anders Samuelsen, Liberal Alliance: 6 timer

4. Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti: 5 timer

5. Pia Olsen Dyhr, SF: 5 timer

6. Isabella Arendt Laursen, Kristendemokraterne: 4 timer

7. Uffe Elbæk, Alternativet: 4 timer

8. Pernille Vermund, Nye Borgerlige: 4 timer

9. Rasmus Paludan, Stram Kurs: 4 timer

10. Morten Østergaard, Radikale Venstre: 3 timer

11. Søren Pape Poulsen, Det Konservative Folkeparti, 3 timer

12. Pernille Skipper, Enhedslisten: 3 timer

13. Stig Grenov, Kristendemokraterne: 1 time

14. Klaus Riskær, Klaus Riskær: 1 time

Kristendemokraterne har to partiledere med, da Stig Grenov overlod rollen som partileder til Isabella Arendt Laursen den 13. maj. Derfor er data om Stig Grenov opgjort frem til og med den 13. maj, og Isabella Arendt Laursen fra og med den 13. maj.

Kilde: Mediernes Forsknings- og Innovationscenter, SDU

Syg S-formand

Forskellen mellem de to statsministerkandidater fra henholdsvis Venstre og Socialdemokratiet er ganske markant, og den blev ifølge de to lektorer grundlagt i de første dage af valgkampen.

Valgkampen blev skudt i gang fra Folketingets talerstol af Lars Løkke Rasmussen, mens Mette Frederiksen lå syg med et maveonde og blandt andet var indlagt på sygehuset. Men undersøgelsen viser også, at forskellen stadig er til stede, efter at S-formanden gik i gang med valgkampen. Kun tre dage er Mette Frederiksens ansigt blevet vist mere end Lars Løkke Rasmussens ansigt, viser undersøgelsen.

Et andet interessant element i analysen er, at Morten Østergaard (R), Søren Pape Poulsen (K) og Pernille Skipper (EL), som alle kommer fra veletablerede partier, har fået mindre skærmtid end nye partiledere som Kristendemokraternes Isabella Arendt Laursen, Nye Borgerliges Pernille Vermund og Stram Kurs' Rasmus Paludan. Helt i bund ligger Klaus Riskær Pedersen.

Ansigtsgenkendelse

Analysen er foretaget med et computersystem udviklet på Syddansk Universitet, og som overvåger de fire kanaler døgnet rundt med ansigtsgenkendelse.

- Det er et nyskabende system, vi har udviklet. Man har ikke tidligere systematisk overvåget og registreret partiledernes skærmtid i det omfang, som vi nu gør. Tidligere blev dataindsamlingen i udgangspunktet foretaget manuelt, og det begrænsede naturligvis mulighederne markant. Men vi har automatiseret dataindsamlingen, så DR1, DR2, TV 2 og TV 2 News overvåges døgnet rundt, fortæller Filip Wallberg.

Selv om den automatiserede ansigtsgenkendelse bliver bedre og bedre råder de to lektorer til, at man ser tendenser frem for detaljerne i analysen.

- Systemet begår fejl, og det er vi meget åbne omkring. For eksempel er det ikke altid muligt at genkende et ansigt i tv, da tv til tider vælger at vise ansigter på en måde, så vores computersystem ikke kan genkende ansigtet, siger Filip Wallberg.

Han og kollegaen vil foretage en ny analyse af datamaterialet, når folketingsvalget den 5. juni er overstået.

Mediernes Forsknings- og Innovationscenter på Syddansk Universitet har ved hjælp af ansigtsgenkendelse opgjort partiledernes tid på tv.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Følg med live: GOG mod Sønderjyske

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Annonce