Annonce
Odense

Partierne ønsker vækst og velfærd

Onsdag den 9. oktober vil byrådssalen blive fyldt af budgetsnak. Men hvad vil politikerne helst bruge pengene på? Foto: Vibeke Volder
Hvad er vigtigst for byrådets partier forud for de kommende budgetforhandlinger? Vi har spurgt de politiske ordførere og rådmænd, hvilke ambitioner de går ind til forhandlingerne med.

Brødtekst

Annonce

Abdirashid Abdi (AL)

Abdirashid Abdi. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Vi går til budgetforhandlingerne med en række ting. Vi er blandt andet optaget af, at FN's verdensmål bliver en del af budgettet, og at vi har fokus på, at vi får en grøn by. Der er for eksempel mange muligheder for at øge biodiversiteten i byen. Vi er også klar over, at demografien presser, så vi er enige i de omprioriteringer, der allerede er lavet, men det er også vigtigt at undersøge tingene grundigt, inden vi beslutter os endeligt.

Jane Jegind (V)

Jane Jegind. Arkivfoto

- Det vigtigste for os er at skabe et budget i balance. Vi skal både sikre, at vi har et grundlag for vækst med erhvervstiltag, sikre velfærden og have fokus på miljøet, fællesskaberne og kulturen. Jeg vil ikke pege på et enkelt tiltag eller projekt, for det er et 12 milliarder kroner stort budget for alvorligt til. Balancen er vigtig for, at vi i fremtiden også kan have en by, vi er stolte af.

Søren Windell (K)

Søren Windell. Arkivfoto

- Vi er nødt til at søge for, at vi bliver ved med at have råd til de ting, vi gerne vil. Vi skal holde fast i væksten, så der også i fremtiden er arbejdspladser i Odense. Det er den måde, vi får råd til alt det, vi også gerne vil. Der er også behov for at gøre noget særligt for de ældre, der har slidt hele livet og sørge for, at de har ordentlige vilkår, og vi bør også se på de handicappedes vilkår.

Christel Gall (DF)

Christel Gall. Arkivfoto

- Der er nogle ting fra kataloget af besparelser, vi gerne vil have ud, nu hvor økonomien ser lysere ud. Vi synes ikke, at de Samvirkende Idrætsklubber, SIKO, skal beskæres og heller ikke Odense Musikskole eller Odense Zoo. Det er små ting, som gør nogle gode ting for byen og borgerne, og det koster ikke meget i forhold til, hvor meget de bidrager med. Der er også behov for et løft i ældreplejen og på handicapområdet.

Brian Dybro (SF)

Brian Dybro. Arkivfoto

- Lige nu er der mange bolde i luften, og selv om der er nogle penge at gøre med, så er det jo ikke mange i en stor by som Odense, hvor vi samtidig har nogle rigtig store udfordringer. SF ønsker at købe nogle enkelte besparelser tilbage som for eksempel alkoholbehandlingen og nogle tiltage på børne- og ungeområdet. Nogle steder er der behov for at gøre tingene anderledes, og det kræver nogle investeringer de første par år.

Reza Javid (EL)

Reza Javid. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Enhedslisten er optaget af, at vi får et socialt afbalanceret budget, som også gerne må være grønt. Klimaet og miljøet bør der også tages hensyn til i det kommende budget. Der er også nogle af omprioriteringerne, vi er meget skeptiske over for, men jeg vil ikke pege på nogen specifikt. Det vil vi komme nærmere ind på, når vi er længere med processen.

Susanne Crawley Larsen (R)

Susanne Crawley Larsen. Arkivfoto

- De forslag Det Radikale Venstre kommer til budgetforhandlingerne med handler om at fremtidssikre byen. De handler for eksempel om at mindske ulighed i byen og om at sikre et bæredygtigt grønt erhvervsliv, som vækster. Vi vil gerne blive ved med at være en by, vi godt kan lide at bo i. Vi har nogle forslag, som fastholder borgerne i byen og tiltrækker nye. I det store hele ønsker vi at fastholde de omprioriteringer, vi er blevet enige om.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce