Annonce
Fyn

Partier i medvind: Fynske byrødder øjner debut på Borgen

Byrådsmedlem i Faaborg-Midtfyn Kommune Kim Aas (S) håber på en plads i Folketinget. Foto: Michael Bager
Fremgang for De Konservative og Socialdemokratiet giver mulighed for nye fynske ansigter i Folketinget. Opstillingsmøder i efteråret.
Annonce

De Konservatives gruppeformand på Christiansborg Mai Mercado har de seneste mange år været ene om at repræsentere de fynske konservative i Folketinget, men fortsætter partiets gode meningsmålinger, er der en stor chance for et ekstra fynsk mandat. Det ved De Konservatives ordfører i Odense Byråd Kristian Guldfeldt om nogen.

Han fik næstflest fynske konservative stemmer ved det seneste folketingsvalg og stiller igen op, når partiet har fynsk opstillingsmøde 26. oktober.

- De gode meningsmålinger øger motivationen og giver ekstra energi, siger det 29-årige byrådsmedlem, der netop er blevet færdiguddannet cand.merc. og også har en bachelor i jura.

På De Konservatives opstillingsmøde i næste måned vil flere nye stærke navne også være blandt kandidaterne, siger formanden for Fyns Storkreds  Jørgen Nielsen, der dog ikke vil afsløre navne endnu.


De gode meningsmålinger øger motivationen og giver ekstra energi

Kristian Guldfeldt (K), folketingskandidat


Han stillede selv op til det seneste folketingsvalg og fik med 772 stemmer tredjeflest på den konservative liste, men genopstiller ikke.  Kristian Guldfeldt opnåede 1232 stemmer, mens Mai Mercado var den store stemmesluger med 7.877 stemmer.

Annonce

Aas forsøger igen

Et andet fynsk byrådsmedlem Kim Aas fra Faaborg-Midtfyn gør sig også forhåbninger om debut på tinge. I en prognose, som valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget, står Socialdemokratiet til seks fynske mandater mod nu fem.

Ganske vist fik Kim Aas færrest stemmer af de otte kandidater på den socialdemokratiske liste ved valget i 2019, men den nuværende 1. suppleant S-veteranen Erik Christensen har for længst meddelt, at han ikke genopstiller, og heller ikke det unge håb Alexander Grandt vil forsøge igen.

Kim Aas har også gjort sig mange overvejelser om sin genopstilling.

- Det er ikke noget, man bare lige gør. Det kræver mange kræfter, siger det 50-årige byrådsmedlem, der er formand for Opvækst- og Læringsudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Til Folketinget stiller Kim Aas op i Faaborg-Ærø kredsen, selv om det er mange år siden, at den har givet valg.

- Jeg har fået forespørgsel fra kredse i Odense, men det er i Faaborg-Midtfyn, jeg bor og har mit lokalpolitiske virke, siger han.

Annonce

Mangler kandidat

I stedet for Erik Christensen har Odense Øst-kredsen valgt den i offentligheden ukendte cand.mag. i historie Mads Madsen Henriksen, Odense, til ny folketingskandidat, mens Alexander Grandts Odense Syd-kreds længe har ledt efter en ny kandidat.

- Det er svært, men lige nu har vi et par stykker, der overvejer, om de vil stille op, siger kredsformanden Hjalte Vinter.

Han forventer, at der kommer en afklaring i oktober eller november.

Opstillingskredsen har kun betydning i forhold til, hvor kandidaten bliver ekstra markedsført, da alle fynboer kan stemme på alle de fynske kandidater.

Annonce

Johansen klar igen

Ved folketingsvalget i 2019 opnåede Kim Aas 2.195 stemmer. Julie Skovsby, der blev valgt på det femte og sidste fynske S-mandat, fik 3.943 stemmer.

Både Skovsby og de øvrige S-folketingsmedlemmer fra Fyn ventes at genopstille: Dan Jørgensen, Trine Bramsen, Bjørn Brandenborg og Jan Johansen. Sidstnævnte er 64 år, men han forsikrer, at han har mod på en periode mere.

Sådan falder mandaterne

På baggrund af de seneste meningsmålinger har valgforsker Kasper Møller Hansen for Altinget lavet en prognose over, hvordan mandaterne ville falde, hvis der var valg i morgen. På Fyn ser det sådan ud:

S: 6 mandater (plus1)

V: 3 mandater (minus 1)

K: 2 mandater (plus 1)

EL: 2 mandater (plus 1)

R: 2 mandater (plus 1)

SF: 1 mandat (uændret)

DF: 1 mandat (minus 1)

NB: 1 mandat (plus 1)

LA: 0 mandater (uændret)

Alt: 0 mandater (uændret)

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald: Alexander Vedernikov var et beskedent og privat menneske, men når han besteg podiet foran orkestret, gav han sig fuldt ud

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce