Annonce
Debat

Parti-taktisk spil på Christiansborg undergraver vores demokrati

Hvorfor er det, at så mange danskere mener, at politik ikke vedkommer dem? Hvorfor beskrives Christiansborg ofte som en børnehave? Og hvorfor er det mon, at tilliden til politikerne nærmer sig nulpunktet?

Et svar på disse spørgsmål fik vi under det tumultariske forløb om et indgreb overfor udenlandske kapitalfonde, der skruer prisen på lejeboliger op. For her så vi et eksempel på politik, der udadtil begrundes med omsorg for borgerne, men som i sidste ende ikke er andet end et internt Christiansborg-spil.

Tag Dansk Folkeparti, der den ene dag mente, at regeringens forslag var helt uspiseligt, men som hurtigt ombestemte sig og gik med i aftalen. Ikke fordi de var blevet klogere, men fordi de øjnede en mulighed for at tilføje en politisk modstander et nederlag. Så meget for partiets omsorg for lejerne. Da det kom til stykket, handlede det slet ikke om dem.

Og hvad var det, der skete, da Radikale Venstre tøvede, fordi de var bange for, at indgrebet ville have negative konsekvenser for andelsboligforeninger og den grønne omstilling? Jo, en hær af ministre, spindoktorer og politikere skreg fra landets tage, at nu havde partiet tabt sutten og stillet sig på den onde kapitalismes side.

Diskussion og uenighed er selvfølgelig ok, men angrebene var så unuancerede og hårde, at man som tilskuer igen fik det indtryk, at målet slet ikke var at finde den bedste løsning for lejerne, men at udskamme og udstille en politisk modstander. Væk var den nysgerrige og oplysende samtale – og med den muligheden for at vælgerne kunne udvikle deres eget, kvalificerede standpunkt.

Det kan godt være, at det i Christiansborgs pointsystem forholder sig sådan, at den taktisk og retorisk smarte, vinder kampen. Men når man står uden for og kigger på, virker det nærmest patetisk. Tænk at være valgt til demokratiets højeste poster og så spilde sin tid på hidsig positionering og strategisk menageri, når der ude i virkeligheden – her ude hos alle os andre – er reelle problemer, som trænger til at blive løst.

Ikke underligt at mange danskere tænker, at politik ikke er noget for dem.

Peter Lauritsen
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Aktindsigt afslører: Nordfyns Kommune hjælper kæmpe kvægfarm tæt på Odense Fjord gennem kattelem

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Balladen om Killerup fortsætter: Erhvervsmand vil frifindes for injurier og fremlægger hidtil ukendte tal

Odense For abonnenter

Julen er reddet: Mor og datter stod frem med deres historie - dagen efter sendte en fremmed læser dem penge - Jeg græd af taknemlighed

Kerteminde

Havde sat næsen op efter to nye cykelstier: Men staten vendte tommelfingeren ned til dem begge

Assens For abonnenter

Der er søgt om 19 millioner til højvandssikring af byen: Men hvornår kan vi egentlig forvente, at byen er sikret mod oversvømmelse?

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Erhverv For abonnenter

Martin fra Svendborg satte en dåse tun til salg for 35 kroner: Den blev solgt - nu lever han af det

Debat

Folkeskolereformen har fejlet - det skal vi rette op på

Assens

Coronaramt familie kommer med opråb efter smitteudbrud i byen: - Hjælp hinanden i stedet for at dømme hinanden

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Odense

Flot at se på: Juletræet tændes søndag

Kultur For abonnenter

Torsdag med flammende hjerter: Folkeklubben debuterede på Magasinet med maner

Assens

22 højteknologiske lysmaster udsat for hærværk på ny cykelsti til 16,5 millioner: - Det er på godt dansk træls

Annonce