Annonce
forside

Paro er en populær sæl

Paro får det store smil frem hos Rasmus Jørgensen.

På Søkilden er man på jagt efter penge nok til, at plejehjemmet kan købe en sæl til de ældre, demente beboere

ÆRØSKØBING: I en af Søkildens stuer sidder Rasmus Jørgensen stærkt koncentreret om den lille pelsklump, han har i favnen.

- Hej lille misser, det går godt, hva? Rasmus rokker pelsklumpen frem og tilbage, og det lille kræ slår øjnene op og bryder ud i en pivende miaven, der emmer af velvære.

Hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, at Rasmus sad med en kat i favnen. Det gør han ikke. Det lille væsen hedder Paro, han ligner en sælunge, er en japansk opfindelse og er ikke mere levende end en støvsuger. Lige indtil man altså ser Paro åbne øjnene, vrikke med kroppen og miave sig ind i tilskuernes hjerter.

- Den koster 34.000 kroner, og det er penge, vi er ved at søge støtte til, forklarer Jette Iversen, demens-koordinator på plejehjemmet Søkilden i Ærøskøbing.

Hun og stedets leder, Jette Bernsen, har været opmærksomme på Paros eksistens siden sidste sommer, og de seneste par dage har Paro været på besøg på Søkilden.

- Vi har lånt den af Teknologisk Institut, og når ugen er omme, sender vi den videre til et andet plejehjem. Hvis vi får vores egen, får den et andet navn, men den vi har til låns, hedder Paro, forklarer Jette Bernsen.

Paro er fyldt med elektronik, der gør, at den reagerer på sit eget navn, stemmer, den genkender, og berøring. Paro er på rundtur i de forskellige afdelinger på Søkilden og har været en stor succes.

- Det er ikke alle, der gider have noget med den at gøre. Men så er der andre, der rigtig godt kan lide den. Blandt andet har vi en, der normalt ikke taler så meget, men når han sidder med Paro, snakker han rigtig meget, fortæller Jette Iversen.

Det lille kræ kræver ikke opmærksomhed. Det kommer helt af sig selv.

Ikke en erstatning

Som pårørende til en beboer på Søkilden skal man dog ikke frygte, at de ansatte bliver udfaset til fordel for en skare små robotter, tværtimod.

- Sælen skal ikke være førstevalget i behandlingen af de ældre, men han kan være det rigtige redskab i nogle situationer.

- Demente har brug for at vise omsorg. Men de har måske ikke lyst til at vise omsorg over for mennesker, måske kan de så give det til sælen i stedet for, forklarer Jette Bernsen.

Søkilden er derfor på jagt efter midler til én elektronisk sæl, der skal bruges som ekstra støtte til demente, der har brug for det.

I de dage Paro har været på besøg på Søkilden, har han vundet hjertene hos nogle af beboerne, mens andre knap levner ham et blik, og sådan skal det være.

- Der er nogen, der bare ikke kan lide den, og vi skal jo ikke tvinge folk, understreger Jette Iversen, og Jette Bernsen fortsætter.

- Den har en stor effekt på nogen, og det er nok for os. Vi skal have en sæl til Søkilden.

- Og får vi ikke støtte fra fonde til en, må vi rundt med raslebøssen, slutter hun med et smil.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Faaborg-Midtfyn

Kommune betalte for lidt i løn: Kludrede i ansættelser og må efterbetale 191.500 kroner

Annonce