Annonce
Udland

Parlament giver første ja til ungarsk EU-kandidat

John Thys/Ritzau Scanpix
Ungarns kommissær-kandidat har opbakning i EU. Kommissionen ser ud til at kunne begynde til december.

De to største grupper i Udenrigsudvalget i Europa-Parlamentet har givet Oliver Varhelyi grønt lys til at bestride posten som Ungarns kandidat til EU-Kommissionen.

Dermed ser det ud til, at kommende kommissionsformand Ursula von der Leyens ønske om at begynde arbejdet 1. december kan blive til virkelighed.

Det skriver netmediet Politico.

Varhelyi, der er tiltænkt jobbet som EU-kommissær for udvidelse og naboskab, blev i sidste uge efter en høring bedt om at svare på yderligere spørgsmål.

Det skyldes bekymring over, at det er Ungarns EU-kritiske regering med premierminister Viktor Orbán i spidsen, der har indstillet Varhelyi til kommissærposten.

Ved sin høring i sidste uge måtte Varhelyi igen og igen svare på, hvordan han vil sikre, at den EU-kritiske regering ikke ville få plads ved kommissærmøderne, hvis han blev kommissær.

Ungarn har de seneste år været på kant med især EU-Kommissionen i en række sager. Orbán har ført kampagne om, hvordan EU-Kommissionen ifølge ham har handlet helt uansvarligt i forhold til migration.

Oliver Varhelyi kunne mandag tilsyneladende overbevise udvalget om, at han ville være uafhængig af Orbán og de øvrige ukrainske regeringsmedlemmer i sit arbejde.

- Jeg vil hverken være bundet eller påvirket af nogen udtalelse eller holdning fra nogen premierminister fra noget land eller fra nogen andre repræsentanter fra nogen regering, skrev Oliver Varhelyi blandt andet i et svar.

Den kommende EU-Kommission skal ifølge Politico godkendes i en afstemning i hele EU-Parlamentet ved et plenarmøde 27. november.

Selv om der ser ud til at være tilslutning bag Varhelyi, er der stadig tråde, der skal redes ud, før Kommissionen kan påbegynde arbejdet.

Storbritannien mangler endnu at præsentere en kandidat til EU-Kommissionen, og det kommer landet slet ikke til at gøre, før landet har afholdt valg 12. december.

Det oplyste Tim Barrow, der er Storbritanniens EU-repræsentant, i sidste uge. Kommissionen mener, at landet bryder EU-traktaten ved ikke at have stillet med en kandidat i tide.

Den påpeger, at medlemsstater ikke må henvise til nationale regler for at retfærdiggøre, at de ikke overholder forpligtelserne i EU-lovgivningen.

Derfor har Kommissionen svaret, at Storbritannien har indtil 22. november til at "give deres synspunkter", da den nye kommission skal påbegynde arbejdet snarest muligt.

Ifølge EU-traktaten skal EU-Kommissionen have repræsentanter fra alle medlemslande.

/ritzau/

Annonce
Den citerede artikel fra Politico
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce