Annonce
Bagsiden

Park opkaldt efter sprængt hval

Lokal indbygger klædt ud som maskotten Flo the Whale ved navngivningen af Exploding Whale Memorial Park. Foto: Megan Messmer/City of Florence
Exploding Whale Memorial Park hylder 50-året for strandet hval, der blev forsøgt fjernet med et halvt ton dynamit.
Annonce

USA: Ved en navnekonkurrence for en ny park i byen Florence i delstaten Oregon, indløb der 124 forslag fra byens indbyggere.

Ni forslag blev valgt ud til afstemning. De fleste hyldede vand, klitter eller træer, men Exploding Whale Memorial Park ("Den Sprængte Hvals Mindepark") vandt en jordskredssejr med 439 ud af 856 afgivne stemmer. Det skrive Livescience.com.

13. juni blev parken officielt navngivet og markerer dermed 50-året for en af de mest legendariske begivenheder i byens historie.

Annonce

En død, rådden hval

I 1970 drev en død kaskelothval i land ud for Florence. Den var 14 meter lang og vejede 7,3 ton. Da den begyndte at gå i oplysning, besluttede myndighederne at fjerne kadaveret ved at sprænge det i luften.

På den måde slap man for at skulle begrave den store kødklump og naturens skraldemænd ville tage sig af resterne.

Sådan gik det ikke.

Annonce

Hvalsplat fra oven

12. november 1970 anbragte det lokale vejvæsen 500 kg dynamit ved kadaveret. Hundredvis af tilskuere stod i klitterne for at overvære sprængningen, og en lokal tv-station filmede begivenheden.

Klip fra tv-reportagen om den uheldige hvalsprængning ved Florence, Oregon. Foto: KATU

Først så man eksplosionen. Så lød der et brag ... som i de følgende sekunder blev fulgt op af en kanonade af klask fra råddent hvalkød, der splattede ud over over klitterne, de skrigende tilskuere og deres biler.

Annonce

Blast blasted blupper

Indslaget blev filmet af kameramanden Doug Brazil og kommenteret af reporteren Paul Linnman, der som en anden Svend Gehrs skrev sig ind i den lokale folklore med sætningen: "The blast blasted blupper beyond all believable bounds", der lidt farveløst kan gendigtes på dansk som "Sprængningen sprøjtede splat ud over alle grænser".


The blast blasted blupper beyond all believable bounds.

Paul Linmann, tv-reporter


Alt inden for en radius af 250 meter blev dækket af råddent hvalkød, og en bil, parkeret 400 meter væk, fik trykket taget ned af et særligt stort stykke. Ingen mennesker kom noget til.

Annonce

Begravet alligevel

Sprængningen var i øvrigt en behersket succes. De mange kødstumper var nemlig for store til at krabber og måger kunne slæbe dem væk, så det endte alligevel med, at vejvæsenet måtte skrabe resterne sammen og begrave dem i et stort hul på stranden.

Videoklippet med den sprogligt opvakte reporter er til gengæld set på nettet over 350 millioner gange. Der er indspillet en hyldestsang, og nu har den navnløse hval, der forlod verden med et brag, så også fået en park opkaldt efter sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

OB

Sport Fyn: Michelsen ryster posen

Annonce