Annonce
Rejser

Paris: Fluctuart er en legeplads for bykunst

Fluctuart – verdens første flydende center for bykunst. Foto: Fluctuart
Verdens eneste flydende center for urban art findes i den franske hovedstad. Fluctuart er en legeplads for bykunst og en gratis oplevelse. Den ligger ved kaj på Seinen i 7. arrondissement.

Fire år har de planlagt det, og i sommer åbnede så endelig Fluctuart - Centre d’art urbain. Det er kunst på vandet og verdens eneste flydende kunstcenter for bykunst.

Flodbåd-centret ligger nu på Seinen lige midt i byen ved broen Pont des Invalides. Det er åbent dagligt og er en mulighed for en spændende pause.

Fluctuart er bygget i moduler og industrielt design med stållofter og paneler, men er også lys og let med meget glas. Det er indrettet i tre etager, hvoraf én er under vandet. Den er på i alt 1000 kvadratmeter, som er dedikeret til gadekunst, graffiti og anden bykunst i den nye byarkitektur og dagens urbane livsstil, som det hedder.

Ambitionen er at bringe gadekunstnere sammen. Både berømte som den efterhånden historiske pioner Futura 2000 og de verdensberømte kunstnere som Shepard Fairey og Invader og helt nye talenter, som stedet skal skabe en platform for.

Der er en permanent udstilling med værker af de størst navne inden for gadekunst, ligesom der er et galleri med skiftende udstillinger af nye navne samt et bibliotek med specialiserede bøger. Der er også et omfattende program med workshops og aftenarrangementer, for eksempel koncerter og musik, som oftest på Rooftop - den øverst etage, hvor man kan være både indendørs bag glasvægge og udendørs i første parket til Seinens liv.

Om bord er også en bar/café, hvor man kan følge med i livet på Seinen. Der er frokostservering frem til klokken 16 med salater, sandwich eller "formule déjeuner" inklusive dessert og kaffe for 15 euro (105 kroner), som dog ikke er på menuen i weekender. Hver søndag er der brunch klokken 11.30-15.

Hver dag er der fire gratis guidede ture, hvor man kan høre mere om baggrunden for og tankerne om kunstcentret. Det er klokken 12.30, 14.30, 16.30 og 18.30. Man kan risikere, at Fluctuart eller dele af båden er lukket på grund af et privat arrangement.

Fluctuart

Hvor: Port du Gros Caillou 2, Paris.

Metro: Nærmeste stationer: Invalides, Champs-Élysées - Clémenceau og Franklin D. Roosevelt.

Åbent: Klokken 12-24.

Entré: Gratis.

Læs mere: www.fluctuart.fr.

Annonce

Lige i nærheden

På den anden side af Pont des Invalides-broen ligger den ikke så kendte Jardin de la Nouvelle France, en oase midt i den pulserende by. Det kan være lidt svært at finde haven, som ligger under gadeniveau. På hjørnet af Avenue Franklin D. Roosevelt og Cours la Reine skal man kiggee efter marmorskulpturen af Roosevelt. Til høje for den er en lille trappe ned til en smal sti omgivet af stedsegrønt og blomster, som leder ned langs en stenvæg til haven. Mere vildtgroende end park-passet, få bænke, dam og rislende vandløb. Et grønt åndehul, der er åbent døgnet rundt.

Fluctuart – verdens første flydende center for bykunst. Foto: Fluctuart
Øverste etage af det flydende center er ofte rammen om både privat og offentlige events. Her dj-musik. Foto: Fluctuart
Der er både udstillinger af bykunst i verdensklasse, som her et værk af Helena Swoon, og plads til helt nye talenter på det nye flydende kunstcenter. Foto: Fluctuart
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fred friskolerne

Man kan sagtens sidde tilbage med en fornemmelse af, at det var tomme tønder, der buldrede, da Socialdemokratiet allerede fra årets begyndelse varslede store nedskæringer på friskoleområdet. Sådan gik nemlig ikke, da finanslovforhandlingerne i sidste uge faldt på plads og godt for det. For ikke alene ville det give mange kommuner et øjeblikkeligt problem med at finde plads til de friskoleelever, der risikerede at sive tilbage til folkeskolen, hvis der var udsigt til en større stigning i friskolernes egenbetaling. Det ville også ramme hårdt i de mindre byer i de kommunale udkanter, hvor engagerede lokale kræfter har forsøgt at sikre områdets fremtid ved at holde liv i den lokale skole, som lokalpolitikerne i stordriftens navn har lukket. Friskoler, der er vokset frem på gammeldags dyder som medbestemmelse og demokrati, og som regeringspartiet næppe kan være oprigtigt interesseret i at spænde ben for. End ikke selv om de 300 millioner kroner, undervisningsministeren varslede at ville tage fra driften af de 550 friskoler, kortvarigt ville pynte et andet sted i statens budget. De buldrende tønder og det kritiske blik på friskolerne var til at begribe, hvis de skyldtes, at skolerne ikke fulgte lovgivningen, eller hvis de underviste efter helt andre principper og i andre fag end dem, folkeskoleloven bekender sig til. Men virkeligheden er jo, at mange af friskolerne er oprettet på geografiske områder, hvor kommunerne for længst har sluppet deres ansvar. Med den månedlange debat om skolernes økonomi kan usikkerhed for fremtiden imidlertid være plantet så dybt i friskolemiljøet, at regeringen bør forsikre skolerne om, at debatten ikke kommer til at gentage sig til næste år. Og ikke nok med det: Regeringen skylder at sikre skolernes fremtidige eksistens og frede dem, så de kan bruge deres engagement på det, de er bedst til - at undervise børn i deres nærområde. Andet kan hverken skoler, elever eller forældre være tjent med.

Annonce