Annonce
Faaborg-Midtfyn

Par åbner delikatessebutik og arbejdende værksted i Faldsled

Carol Saint-Jean Bergh og Jens Bergh flyttede til Faldsled for syv måneder siden, og de er faldet rigtig godt til. - Vi har flere gange spurgt hinanden, hvorfor vi ikke gjorde det for længe siden, siger Jens Bergh. Foto: Maria Retoft Pedersen
Jens Bergh og Carol Saint-Jean Bergh er i fuld sving med at forvandle den gamle købmandsbutik på Assensvej 473 til en lækker butik, der skal trække både turister og lokale til.

Faldsled: Den gamle købmandsbutik på Assensvej 473 i Faldsled har stået tom i mere end 10 år, men nu kommer der igen liv i lokalerne.

Det er parret Jens Bergh og Carol Saint-Jean Bergh, der knokler bag det brune papir, der er hængt op for ruderne. De har nemlig travlt for at nå at blive klar inden åbning den 12. november.

Her slår de dørene op til "Marie Florence Atelier og delikatesser". I forreste halvdel af lokalerne skal der være butik med danske og franske delikatesser, livsstil, kaffe to go og andre unikavarer. Derudover vil der være glasdøre ind til baglokalet, hvor parret vil have arbejdende værksted.

Annonce

- Vi gør meget ud af upcykling og har forskellige kreative projekter i gang. Vi har fx begge taget kurser i møbelpolstring, forklarer Carol Saint-Jean Bergh.

Jens Bergh er selvstændig malermester med Malerfirmaet Bergh, men bruger også en del af sin tid på en hobby, som han nu håber, han kan få mere plads og tid til. Han eksperimenterer nemlig med gamle malerteknikker, som giver spændende strukturer og overflader. Blandt andet kan han få flader til at ligne, de er lavet af marmor eller mahogni.

- Det kan bruges både på vægge, lofter og andre flader. Jeg arbejder med forskellige lag. Bygger bunden op først, giver det en glasur og noget aktivatorvæske, hvis jeg fx vil have det til at ruste. Og så får det en coating til sidst, så det kan holde til vind og vejr, hvis det for eksempel er på en facade, forklarer han.

- Jeg har også tænkt mig at lave møbler her med forskellige teknikker og sælge, siger han.

Fra lys i Frankrig til delikatesser i Faldsled

Parret har kun boet i Faldsled i syv måneder, men de er allerede faldet godt til. De kom fra Jægerpris og havde egentlig kigget efter boliger i hele landet, men da de kom igennem Faldsled, forelskede de sig fuldstændig i landsbyen.

Jens Berghs helt store hobby er at arbejde med gamle malerteknikker. - Jeg kan godt lide at nørde med tingene og er fascineret af, at man kan få overflader til at ligne noget helt andet, end de er, siger han. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Det sneede, den dag vi var her, og det mindede mig bare om Canada, siger Carol Saint-Jean Bergh, der oprindeligt er fransk-canadier.

De købte en bolig i Strandparken, og egentlig skulle den gamle købmandsbutik tjene som Jens Berghs værksted.

- Men det er bare så oplagt med en butik her, hvor vi ligger lige ud til vejen, siger Carol Saint-Jean Bergh.

Parret har ikke drevet butik før, til gengæld har de en historik med at kaste sig ud i ting, de aldrig har prøvet før. Som for eksempel dengang fra 2005-2007, hvor de boede i Albi i Sydfrankrig.

Jeg er den lidt bekymrede type, men Jens siger altid, at det nok skal gå. Og ingen tager sine penge med i graven, når man dør, så hvad er det værste, der kan ske ved at kaste sig ud i nye projekter.

Carol Saint-Jean Bergh

- Det var slet ikke til at drive malerforretning dernede, og jeg kunne ikke tale med dem. Mange talte ikke engelsk. Vi havde en stor lade, som vi så satte i stand. Men hvad skulle vi få tiden til at gå med? Vi synes, de manglede hygge, så vi besluttede os for at begyndte at lave stearinlys. Vi købte nogle maskiner på nettet, og så lavede vi både bloklys og dyppelys, forklarer Jens Bergh.

Forretningen aldrig nogen stor succes, inden parret flyttede tilbage til Danmark. For franskmændene havde mest lysene stående til pynt. Men de endte med at blive godt tilfredse med resultatet.

I den bagerste del af lokalet skal parret have værksted, mens der skal være butik i den forreste. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Jens kan alting med sine hænder, alt hvad han sætter sig for. Men ikke med sprog, lyder det med et grin fra Carol Saint-Jean Bergh.

Annonce

Mødtes i lufthavnen

Carol Saint-Jean Bergh er opvokset på Canadas østkyst og kom til Danmark i julen 1979 for at forfølge kærligheden.

- Jeg har altid haft eventyr i mig, og ting skulle prøves af, forklarer hun.

Siden blev hun dog skilt. Og det banede vejen for, at hun kunne møde Jens. Det skete i lufthavnen, hvor hun arbejdede.

- Jens kom ned ad trapperne og var lige kommet hjem fra Grækenland. Jeg var på vej ind på arbejde, og så så jeg de der hvide tænder og det flotte smil, lyder det fra Carol Saint-Jean Bergh.

De to har i dag været gift i mere end 25 år. Og de supplerer hinanden godt.

- Jeg er den lidt bekymrede type, men Jens siger altid, at det nok skal gå. Og ingen tager sine penge med i graven, når man dør, så hvad er det værste, der kan ske ved at kaste sig ud i nye projekter, spørger hun.

Hun er oprindeligt kontoruddannet men har været lidt rundt på arbejdsmarkedet, blandt andet som receptionist og i luftfartsbranchen. Men det har altid noget med service og kundekontakt.

Annonce

En butik med wauw-effekt

Hvordan butikken kommer til at holde åbent ligger endnu ikke helt fast.

- Nu holder vi åbent indtil jul, og så må vi se, hvordan vi fortsætter, siger Carol Saint-Jean Bergh.

I butikken kommer der både delikatesser og unikavarer til salg. Foto: Maria Retoft Pedersen

Parret håber at få skabt en butik, hvor folk har lyst til at komme og gå på opdagelse.

- Vi kommer ikke til at sælge noget, vi ikke selv kunne tænke os at eje. Vi håber at skabe et sted, hvor folk får lyst til at sige til naboen, at den må de bare ned og se, siger Jens Bergh.

- Vi vil gerne gøre det hyggeligt og give kunderne en oplevelse. Det er sådan noget, vi godt selv kan lide, når vi kører rundt i landet, supplerer Carol Saint-Jean Bergh.

Åbningen markeres med en åbningsreception, og så er parret naturligvis også med, når der er "Jul i Faldsled" den 21. november. Det bliver med helstegt pattegris på grillen ude foran, julepynt i butikken, og så kigger både en vinhandler og en keramiker forbi.

Der skal laves en flot disk ud af disse farverige skodder. Foto: Maria Retoft Pedersen
Jens Bergh har leget med nogle af sine teknikker på loftet i det kommende butikslokale. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Sport

Derbyvinderen er klar: Årets bedste løb på Fyens Væddeløbsbane

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Debat

Ked af at blive kaldt fyld: - Jeg er ikke bare stemmekvæg

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lotte mistede sin blot 12 dage gamle søn: Vi havde jo alt stående klar til, at vi skulle have en baby med hjem og leve i en boble

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Annonce