Annonce
Kultur

Papirklip vejen til fantasien

En pudseløjerlig fætter, men ikke desto mindre et godt eksempel på de sære væsner, der nu befolker biologen Torben Jarlstrøms univers

SAKSET: Biolog i Forskerparken fandt sidste år pludselig sin indre papirklipper

Sidste år i påsken skete der noget mærkeligt for biolog Torben Jarlstrøm Clausen.

Han havde siddet og klippet papirklip med sine to børn, og om natten fandt han pludselig sig selv siddende med saks og papir, mens resten af familien sov.

- Jeg sneg mig op og klippede. Hele den frise, der nu hænger derhenne.

Torben Jarlstrøm Clausen sidder i dag, ét år efter sin for ham selv så overraskende debut som papirklipper, og kigger på den store udstilling, han har på sin arbejdsplads, Forskerparken i Odense.

Her har stedets Kunst- og Kulturforening netop valgt et af hans klip som logo, og her er der derfor også papirklip på alle vægge. Papirklip med små mænd og koner, der foretager sig de særeste ting med de underligste sager på. Men altid med et smil. Men også papirklip, der i høj grad minder om dem, den for tiden meget omtalte H.C. Andersen, klippede livet igennem.

Andersen kunne ikke undvære sin saks. Og Torben Jarlstrøm Clausen har det, selv om han faktisk ikke kender de Andersenske papirklip, på samme måde.

Mærkeligt nok.

Fantasi ikke i pensum

- Jeg er uddannet naturvidenskabsmand og som sådan opdraget til kun at tage højde for det håndgribelige. Alt det, der kan vejes og måles. Fantasien som sådan indgik ikke i pensum på Syddansk Universitet, siger Torben Jarlstrøm Clausen, der i dag arbejder i Forskerparken på MiljøForum Fyn.

- Vi er en fynsk forening af forskellige aktører, som skal iværksætte frivillige initiativer på miljøområdet. Bl.a. hos de fynske kommuner.

Torben Jarlstrøm Clausen er derfor meget bevidst om miljøet i naturen. Måske derfor har han et godt blik for miljøet inden i sig selv også.

- Jeg har spillet kontrabas og jazz, siden jeg var 20. Måske er det dér, i improvisationerne, at jeg har lært noget vigtigt i forhold til det at være skabende: Det handler om at give slip og være til stede. Dvs. slå den indre selvkritik fra og turde lade fantasien råde. I sikker forvisning om, at det nok går, siger papirklipperen og naturvidenskabsmanden, der nu har det som H.C. Andersen.

Han medbringer også gerne en saks i bagagen. For selv om det bare er en af børnenes, så kan den klippe i hvad som helst.

- Jeg ved ikke, hvor det her fører hen, men mine klip kunne da bruges på mange måder, siger Torben Jarlstrøm Clausen, hvis papirklipudstilling kan ses i Forskerparken i Odense.

Torben Jarlstrøm Clausen arbejder med miljø på sin arbejdsplads i Forskerparken, men fritiden bruges til papirklip. Foto: Robert Wengler
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce