Annonce
Nordfyn

Papirklip af den fineste slags: Sonia Brandes udstiller på Rosenfestivalen

Sonia Brandes har siden marts sidste år boet på en stor, smukt restaureret gård på Langeland. Her er hun i gang med et af sine værker. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Salen på Bogense Skole vil den første weekend i august blive smykket med papirklip med blandt andet nordiske guder som motiv. Kunstudstillingen er en del af Rosenfestivalens store program.

Bogense: Odin, Thor, Freja og de andre nordiske guder kommer til at sætte deres præg på sommerens Rosenfestival med temaet nordisk mytologi. Og de gamle guder vil ikke kun dukke frem i rosendekorationer, men også i de fineste papirklip.

For arrangørerne har inviteret kunstneren Sonia Brandes til at udstille i multisalen på Bogense Skole.

Sonia Brandes, der bor på Langeland, er i den absolutte topklasse, når det gælder papirklip, og hun bruger blandt andet de nordiske guder som motiv.

Interessen for papirklip stammer helt tilbage fra dengang, Sonia som lille pige på Ærø klippede gækkebreve.

- Gækkebrevene satte mig i gang med at udøve den folkekunst, som papirklipperiet er, og teknikken havde jeg en sådan kærlighed til, at da jeg senere skulle blive udøvende billedkunstner, blev papirklippet min udtryksform, skriver hun på sin hjemmeside.

Det er andet år, at Rosenfestivalen har en kunstudstilling i buketten af tilbud til de mange gæster, der sædvanligvis finder vej til Bogense den første weekend i august.

Sidste år udstillede maleren Hans Voigt Steffensen i salen på Bogense Skole. Han var valgt, fordi han blandt andet er kendt for dansebilleder, der passede ind i temaet Vild med Dans.

- Vi synes, en kunstudstilling passer godt sammen med Rosenfestivalens øvrige tilbud for at have så mange oplevelser som muligt til gæsterne, og multisalen på skolen er helt fantastisk til en kunstudstilling, siger festivalens leder Jette Kærgaard.

Udstillingen af Sonia Brandes' papirklip kan ses under hele Rosenfestivalen lørdag den 3. og søndag den 4. august.

Der er fernisering på udstillingen fredag den 2. august om aftenen.

Annonce
Sonia Brandes bruger ofte de nordiske guder som motiv i sine papirklip. Her er det guden Thor. Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce