Annonce
Indland

Pape indkalder partier midt i bandeopgør i København

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) indkalder partierne bag bandepakken til orientering om den verserende bandekonflikt i og omkring København. Det sker, efter at to tilfældige personer fredag aften blev ramt af skud.

Justitsministeren indkalder partierne bag bandepakken til en orientering efter en uge med otte skudepisoder.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) indkalder partierne bag bandepakken til en orientering om situationen efter den seneste uges mange skyderier i og omkring København.

Det skriver ministeriet lørdag i en mail til Ritzau.

Det seneste skyderi fandt sted fredag aften omkring Meinungsgade og Guldbergsgade på Nørrebro, hvor otte til ti pistolskud blev affyret.

Tre personer blev ramt af skud.

Den ene var en 19-årig mand med formodet tilknytning til bandemiljøet. De to andre var tilfældige borgere, som blev ramt i henholdsvis arm og skulder. De er alle uden for livsfare.

Det er særligt aftenens episode, hvor tilfældige personer blev ramt, som har fået justitsministeren til at reagere.

- Det, vi i aftes var vidner til i København med skyderier på åben gade, er ud over enhver forstand, siger Søren Pape Poulsen.

- Bandernes hensynsløse og komplet afstumpende adfærd er gået ud over helt almindelige borgere. De har min dybe medfølelse, siger han.

Skyderierne sker efter en ellers rolig periode i København. Konflikten skyldes denne gang, at en bande fra Nørrebro er blevet splittet op.

Det har medført, at Københavns Politi onsdag har etableret en visitationszone på Nørrebro og i Nordvest.

- Ingen skal være i tvivl: Gaderne i vores byer er borgernes og ikke bandernes. Vi har før slået banderne ned, og vi vil endnu en gang bekæmpe deres uvæsen med alle tænkelige redskaber, siger Søren Pape Poulsen.

- Med bandepakken har vi givet politiet en hidtil uset mængde af værktøjer, og vores politi vil bruge hvert og et for at slå banderne ned og sikre trygheden, siger han.

Det første skyderi fandt sted lørdag den 15. september. Her hamrede en byge af skud mod siden af en sølvgrå Mercedes i Ishøj.

To 24-årige mænd, der sidder i bilen, bliver ramt. De overlever begge.

Og onsdag aften endte politiet i en skudveksling, da der fra en forbikørende bil bliver skudt mod en gruppe unge.

Politiet står næsten lige ved siden af og svarer igen ved at beskyde bilen.

I alt er syv personer indtil videre blevet ramt af skud i den seneste uges otte skudepisoder.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce