Annonce
Bagsiden

Palindromdag: Søndag er helt ens forfra og bagfra

Søndag den 2. februar 2020 er en særlig dag. Det er 11. februar også ... og 22. februar ... Illustration: Gert Ejton
Søndag den 2. februar 2020 er en ganske særlig dag, som der kun er én af i år .... eller er der?

I morgen, søndag den 2. februar, er det kyndelmisse. Men i morgen er også en palindromdag. Det vil sige, at den er ens forfra og bagfra.

Før du begynder at tænke, om det er ligesom i filmen "En ny dag truer", hvor hovedpersonen gennemlever den samme dag igen og igen, må vi lige berolige: Det handler kun om tallene i datoen.

02-02-2020 kan læses både forfra og bagfra, og dagen i morgen er dermed årets første - og eneste - palindromdag.

Hvis man altså skriver sin dato på lige netop dén måde.

Annonce

Andre palindromdage i år

2. februar 2020 er kun palindromdag for os, der skriver datoen som dd-mm-åååå eller mm-dd-åååå.

Ikke hvis man for eksempel skriver d-m-åååå (2-2-2020), eller d-m-åå (2-2-20).

Hvis man hører til dem, der foretrækker seks cifre i datoen, dd-mm-åå, er palindromdatoen: 11. november (02-11-20).

Vil man fejre palindromdag flere gange i år, skal man skrive datoen på en anden måde.

60 magiske sekunder

Foretrækker man nemlig seks cifre, men skriver måneden og ikke datoen først (mm-dd-åå), er der i år hele to palindromdatoer, begge i februar: 11. februar og 22. februar (02-11-20 og 02-22-20).

Flotte palindromer, men dog ikke helt så magiske som de 60 sekunder, man kunne opleve 21. februar 2002 klokken to minutter over otte om aftenen: 20-02-2002-20.02.

Det kaldes et komplet tidspalindrom, og gik du glip af det, skal du væbne dig med tålmodighed. Næste gang dét sker er 21. december kl. 21.12 i det herrens år 2112 (21-12-2112-21.12).

Fik vi det hele med?

Nå, tilbage til os, der skriver datoen dd-mm-åååå. For os er næste palindromdag 12. februar 2021 (12-02-2021). Eller 2. december 2021, hvis man læser måned før dato.

Bagsidens let til middelsvært talblinde medarbejdere mener ikke, at der gemmer sig flere palindromdatoer i 2020, men hvis I mener, vi har overset et magisk tidspunkt eller to, skal I ikke tøve med at maile til: Bagsiden@fyens.dk, så alle bagsidelæsere kan få glæde af det.

PS: AANNN-I-AANNN er som bekendt også speedwaykøreren Ole Olsens fødselsdag.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce