Annonce
Odense

P-problemer i hjemmeplejen: Ingen udsigt til en løsning

Rene Lorenz er stabschef for strategi, politik og myndighed i Ældre- og Handicapforvaltningen. Foto: Rico Feldfoss, Odense Kommune
Der er ingen umiddelbare og lette løsninger på hjemmeplejens problemer med at finde parkeringspladser i centrum, men der arbejdes på sagen, siger chef i Ældre- og Handicapforvaltningen René Lorenz.
Annonce

Er det i dine øjne et stort problem, at hjemmeplejen har svært ved at finde parkeringspladser, når de skal ud til borgerne i eftermiddags-, aften- og nattetimerne?

- Ja, det er en udfordring, vi kender. Det er også en udfordring, der er blevet større i takt med, at byen udvikler sig.

Er det noget I arbejder med at finde en løsning på?

- Ja, vi har for nylig være i dialog med By- og Kulturforvaltningen, hvor vi forsøgte at finde løsninger på de kommunale veje. Det viser sig, at loven forhindrer særbehandling for vores biler på de kommunale veje.


Vi er lidt overladt til p-selskabernes gode vilje


Tillidsrepræsentanten, avisen har talt med, påpeger, at der også er problemer de steder, hvor private p-selskaber kontrollerer parkeringspladserne. Kan der ikke findes en løsning på det problem?

- Der kan laves aftaler med de enkelte selskaber, men udfordringen er blandt andet, at det er jo ikke en enkelt eller to p-tilladelser, vi skal have, for vi har mange biler, der kører rundt og personale, der afløser hinanden. Der er også løbende nye borgere, der får behov for hjælp - nogle gange kun midlertidigt, så det skifter meget og problemet flytter sig rundt i byen. Problemet er selvfølgelig størst omkring midtbyen, og vi arbejder med det, men vi har ikke fundet en god samlet løsning. Vi er lidt overladt til p-selskabernes gode vilje.

Kunne man ikke løse problemet i takt med, at der visiteres nye borgere til hjemmepleje. Sådan at parkeringstilladelser var var en del af processen, hvor man også skal have styr på nøgler til borgernes hjem og andet?

- Det tror jeg vil være meget omstændeligt, og jeg tror faktisk ikke det kunne lade sig gøre. Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at der var en let løsning, men det kræver, at vi kan få nogle aftaler igennem med p-selskaberne og dem, der ejer områderne og de private veje. Og de private er som sagt kun en del af problemet. Noget andet er de kommunale veje. Her kan vi ikke få en aftale.

Men kommunen har andre arealer end de offentlige veje. For eksempel ved skoler, sportshaller og børnehaver, hvor der er plads om aftenen. Kan de bruges?

- Ja, og det er vi i en dialog med By- og Kulturforvaltningen om. Vi håber at finde en løsning på den måde.

Nogle gange har en medarbejder op til 40 besøg hos borgerne per aftenvagt. Det kan jo blive til mange minutters spildtid, hvis hjemmeplejen skal bruge ekstra tid på hver parkering? Kan du forstå, at medarbejderne synes, det er et stort problem?

- Ja, det kan jeg godt forstå, og det er en udfordring. Men der er ikke nogle lette løsninger. Jeg er enig i, at der er mange besøg på en rute hver aften, og vi skal selvfølgelig gøre, hvad vi kan for at personalet bruger mindst mulig tid på vejene og på at finde parkering.

Flere forhold peger på, at problemet ikke bliver mindre i fremtiden. Der bliver generelt flere biler på vejene og byen fortættes. Samtidig bliver plejen organiseret, så forskellige faggrupper skal tage sig af forskellige opgaver, og udviklingen går imod, at flere og flere borgere bliver boende hjemme længere og får brug for hjemmepleje. Hvordan skal p-problematikken løses i fremtiden?

- Vi håber på, at vi kan lave flere ruter, hvor man kan transportere sig med cykel. Vi arbejder også med at finde systemer, der kan hjælpe os med at rute-optimere, så kørslen bliver så minimal som muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce