Annonce
Indland

Pædagog- og læreruddannelse er en pengemaskine

Det hænger ikke sammen, når University College Lillebælt ikke bruger tid på at give de studerende feedback, samtidig med at uddannelsen giver store overskud, mener uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R)

University College Lillebælt, der ikke har tid til at læse de studerende opgaver, har på fire år skabt et overskud på 159,5 millioner kroner.

Mens lærer- og pædagogstuderende på University College Lillebælt oplever, at underviserne ikke har tid til at læse deres opgaver og at de kun har få undervisningstimer, har uddannelsesinstitutionen på blot fire år skabt et overskud på 159,5 mio. kr.

Det står i skarp kontrast til landets seks andre professionshøjskoler som i samme årrække - 2010-2013 - har kørt med samlede overskud eller underskud i størrelsesordenen plus 30 til minus 14 millioner - med University College Capital i København som undtagelsen, der har haft et overskud på 77 millioner - mindre end halvdelen af University College Lillebælt.

- Selvfølgelig skal de kunne stå imod sløje tider, men det kan ikke være meningen, at man laver en egentlig pengemaskine. At man kan have så stort et overskud på driften samtidig med, at der ikke er råd til at til læse de studerendes opgaver og give dem et ordentligt antal undervisningstimer er ret påfaldende og må da give anledning til selvransagelse, siger Niels Egelund, professor og centerleder på Aarhus Universitet, til Fyens Stiftstidende.

Også de studerende er rystede.

- Skatteborgerne kan ikke være tjent med, at penge til uddannelse går til en opsparingskonto i stedet for at blive brugt på at lave dygtige sygeplejersker, lærere og pædagoger, siger Bob Bohlbro, formand for landets lærerstuderende.

- Når vi spørger om det er muligt at få flere timer og feedback, får vi at vide, at der ikke er noget at komme efter. At det er der ikke råd til, siger Louise Thomsen, talsperson for de pædagogstuderende i Odense.

Nogle af de opsparede midler skal bruges til at samle uddannelserne på fælles adresse i 2016.

- Men vi har haft tre år, hvor vi har realiseret større overskud end planlagt. Det er ikke hensigtsmæssigt, siger UCL's bestyrelsesformand Poul Erik Madsen, der oplyser, at overskuddet vil blive øget med 12 millioner mere for 2014.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) vil detailstyre uddannelsesinstitutioners økonomi.

- Men jeg synes, det hænger dårligt sammen. Der kan være gode grunde til at spare op, men når nu de her helt rimelige kritikpunkter er blevet rejst af studerende, synes jeg, det er oplagt at sætte spørgsmålstegn ved, om University College Lillebælt prioriterer rigtigt, siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce