Annonce
Odense

Påskesøndag var et helvede: - Vi ringede rundt til alle, vi kender i Sri Lanka

Både børn og voksne var mødt frem for at vise respekt og mindes de mange ofre for søndagens terror i Sri Lanka. Foto: Sigu Thiru
Mere end 270 mødte op på Flakhaven i Odense onsdag aften for at mindes de mange ofre og sårede efter weekendens terror-angreb i Sri Lanka - blandt dem mange med familie og forbindelser til Sri Lanka, som var tydeligt påvirkede af weekendens blodige angreb.

- Søndag var en helt forfærdigelig dag. Det skulle have været en rigtig god påskesøndag, men i stedet blev det en dag, som vi brugte på at ringe rundt til alle vores venner og familie dernede for at sikre os, at folk var okay.

Pavitra Maridas taler med tydelig jysk accent, og den 26-årige odenseaner er da også født i Danmark, men hendes forældre flygtede hertil i 90'erne fra Sri Lanka, og hun er tydeligvis stærkt påvirket af søndagens blodige terror-angreb i Sri Lanka.

- Det har været en forfærdelig uge, og det er det stadigvæk, siger hun, mens hun kigger ud over Flakhaven. Hun er tydeligt påvirket af det blodige angreb, som søndag ramte Sri Lanka.

Arrangørerne af eftermiddagens mindeceremoni og fakkeloptog midt i Odense havde printet 270 kopier med sange som Imagine og Hallelujah, men de er løbet tør. Pavitra Marida står med et hvidt stykke papir, mens sangeren Esse gør sig klar ved mikrofonen for at synge for de fremmødte.

Og de flere end 359 ofre, heriblandt tre danske børn, og over 500 kvæstede i Sri Lanka.

- Det er modbydeligt, at nogen kan finde på at gøre den slags ved andre mennesker. Min søster så det på de sociale medier søndag, og så fik vi ellers travlt med at kontakte alle, vi kender dernede. Heldigvis er der ikke nogen, der er kommet noget til, siger 26-årige Pavitra, der arbejder som biostatistikker på OUH.

- Det er virkelig rart, at der er nogen, der har taget initiativ til et arrangement som det her og tænker på de mange ofre og familierne, siger hun.

Annonce
21-årige Sharujan A. var kommet til Odense fra Grenå for at lægge blomster og vise sin respekt for de mange ofre for søndagens terror i Sri Lanka. Han er født og opvokset i Danmark, men forældrene flygtede hertil, før han blev født. Foto: Jakob Haugaard Christiansen

Respekt og medmenneskelighed

Det er Alexander Grandt, der har taget initiativet til dagens arrangement. Det har den socialdemokratiske folketingskandidat været med til før som DSU-formand efter terrorangrebet i Paris i 2015 og efter massakren på Utøya i Norge i 2011.

- Denne gang gik det meget hurtigt, så jeg er virkelig glad for, at der er dukket så mange op. Det havde været dejligt, hvis der var dukket 50 op, så jeg er overvældet, siger han.

- Jeg er ikke så naiv, at jeg tror, at vi kan påvirke de mennesker, der står bag den slags forfærdelig handlinger, men jeg tror, det er vigtigt, vi mødes og viser vores respekt for ofrene og minder hinanden om vores medmenneskelighed, siger han.

Han fik hurtigt politisk opbakning fra alle andre partier, da han mandag ringede rundt. Alle partier sagde ja, men onsdag aften er det en præst, en sanger og en skuespiller, der taler og synger til forsamlingen.

- Det var meget vigtigt, at det ikke var et eller to politiske partier, der skulle tale i dag. Vi har alle hjulpet med at arrangere det, men det skulle ikke handle om politik, siger Alexander Grandt.

Tog turen fra Grenå

Arrangementet er ved at være slut og kirkeklokkerne slår. Klokken er 19.30. Mange af de fremmødte har blomster og lys med, som bliver sat op ad rådhusmuren.

21-årige Sharujan A. har tre bundter roser med. Han bor til daglig i Grenå, men det er ikke længere væk, end at han har taget turen til Odense for at vise sin respekt for ofrene og deltage i arrangementet.

- Jeg har også været i Aarhus først (hvor der blev arrangeret et lignende optog, red.). Det var vigtigt at vise min respekt, siger den 21-årige økonomi-studerende, hvis forældre flygtede til Danmark fra den nordlige del af Sri Lanka.

- Min familie er meget påvirket af det, der skete i weekenden. Min farmor fyldte faktisk 70 år søndag, så det blev en mindre fest, end der var planlagt, men vi fejrede hende. Det var vigtigt, siger han.

Ligesom mange andre med familie-baggrund i Sri Lanka havde 21-årige Sharujan A. valgt at tage turen til Flakhaven i Odense, hvor flere end 270 ifølge arrangørerne deltog i mindeceremonien. Foto: Jakob Haugaard Christiansen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce