Annonce
Odense

Pårørende undrer sig: Der er stadig låste døre til plejecentre i Odense Kommune

I flere måneder var der lukket ned for besøg på plejecentre for at undgå, at corona-smitte skulle sprede sig blandt beboerne. Men siden 2. juli har det igen været muligt at besøge sine kære på plejecentrene. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Der er ikke fri adgang til besøg på plejecentrene i Odense, når hoveddøren er låst, mener flere pårørende.
Annonce

Odense: "Det er glædeligt for de mange på landets sygehuse, plejehjem og lignende, at de nu frit kan få besøg af deres kære, pårørende og bekendte."

Sådan sagde Anette Lykke Petri, overlæge og konstitueret direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed, da corona-restriktionerne for besøg på blandt andet plejehjem blev ophævet 2. juli.

Men det er bare ikke, hvad flere pårørende oplever, når de vil besøge deres kære på de odenseanske plejehjem. Flere af dem har skrevet om deres frustrationer på Facebook-gruppen "Pårørende i protest", og nogle har også henvendt sig til Fyens Stiftstidende.


Hvorfor skal hoveddøren være låst? Du kan frit gå ind i Bilka og Rosengårdscentret uden noget som helst.

Orla Lykke Jeppesen


En af dem er Orla Lykke Jeppesen, hvis svigerfar bor på Plejecenter Rytterkasernen. Her er hoveddøren nu låst, og han skal ringe på, og en medarbejder på plejecentret skal låse op, når han vil besøge sin svigerfar.

- Det er noget forbandet svineri. Vi får at vide fra sundhedsmyndighederne – den højeste myndighed i landet – at alle restriktioner er ophævet per 2. juli, og så går der en eller to dage, og så begynder kommunen at lave deres egne restriktioner, siger Orla Lykke Jeppesen.

Annonce

Hindringer i vejen

- Men hvor stort et problem er det, at I skal ringe på, inden I kommer ind?

- Så skal vi vente, og vi kan ikke bare gå op til ham, når det passer os. Det er en restriktion, som skulle være ophørt, men som bliver indført ad bagvejen. Det er det, der er humlen i det hele. Myndighederne siger et, og kommunerne gør noget andet.

- Man forsøger at lægge hindringer i vejen for, at vi frit kan komme, og at man som pårørende efter flere måneder får at vide, at nu kan vi igen frit besøge vores ældre, og så kan vi ikke alligevel, uden at vi skal det ene og det andet. Hvorfor skal hoveddøren være låst? Du kan frit gå ind i Bilka og Rosengårdscentret uden noget som helst, siger Orla Lykke Jespersen og fortæller, at familien altid har haft en nøgle, så de kan låse sig ind på den afdeling på anden sal, hvor svigerfar har sin lejlighed.

Man bliver mødt af en låst dør, hvis man vil besøge et familiemedlem på Plejecenter Rytterkasernen og de andre plejecentre i Odense Kommune. Men det giver ingen mening, mener Orla Lykke Jeppesen. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen

Døren til afdelingen er stadig låst, selvom hoveddøren nu også er låst. Det giver ikke mening, mener Orla Lykke Jespersen.

- Vi ved udmærket godt, hvordan vi skal gebærde os. Vi kommer ikke bare rendende og ter os som nogle åndssvage. Vi ved, hvordan vi skal opføre os i hverdagen, og det er det samme, vi vil gøre på plejehjemmet. Det med, at vi pludseligt ikke bare kan bruge vores nøgle og gå ind, er en restriktion.

Annonce

Svær balance

Dorte Brandt er kvinden bag Facebook-gruppen "Pårørende i protest", og hendes mor bor på Plejecenter Sukkerkogeriet.

Hun kan godt se, at der er et dilemma, hvis et plejecenter lader dørene stå ulåst.

- Jeg synes, de er en svær balance, for jeg synes ikke, at der bare skal være åbent, så alle kan gå ind fra gaden. På et eller andet plan er det også okay, at man kan registrere, hvem der er på besøg, fordi der sker smitte, så er det væsentligt for smittesporingen.

- Men det ser fjollet ud, fordi der kom et brev fra kommunen, hvor der stod, at nu bliver det lige som før, og sundhedsministeren siger, at nu er der frit besøg. Det tolker folk, at de så kan komme og gå, som det passer dem, men så møder de en låst dør.

- Kommunen glemmer at sige, at det er ud fra det enkelte plejecenters placering og indretning, og at der vil være forskelle. Og det skal selvfølgelig være sådan, at hvis de låser døren og anbefaler, at man går ind ad terrassedøren, så skal det være 100 procent sikkert, at man kan komme ind. Når du ringer på klokken, skal der være nogen, der tager den, uanset hvornår man ringer på, siger Dorte Brandt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Havde ingen symptomer på første skoledag: Elev på Brenderup-skole er testet positiv for corona

Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce