Annonce
Fyn

Pårørende til person med borderline: Sådan hjælper du dem og dig selv

Foto: Colourbox
Er du pårørende, ven eller kollega til et menneske med borderline? Så kan du her få en række råd til, hvordan du bedst hjælper ham eller hende og ikke mindst dig selv til at fastholde en god relation.

Mennesker med borderline kan mangle evnen til at regulere deres følelser og i perioder være fuldkommen i deres følelsers magt. Det er ikke en tilstand, de kan vælge til eller fra.

Hvis du ved dette og er tæt på et menneske med borderline, vil du opleve, at vedkommendes symptomer ikke længere virker som personlige angreb på dig. Du vil derfor have nemmere ved at støtte og hjælpe både den ramte og dig selv.

Her er fem gode råd til dig udarbejdet af Borderlinenetværket.

Annonce

1. Bliv klogere på borderline

Læs litteratur og se videoer om borderline personlighedsforstyrrelsen, så du nemmere kan forstå de forskellige symptomer. Der findes både litteratur og videoer lavet til pårørende og litteratur og videoer målrettet mennesker med borderline, og det er en god idé at se begge dele, så du ikke falder i fælden: "Dem" og "os".

2. Vis at du er der

Når den borderline-lidende raser, græder eller vender smerten indad, så vis din kærlighed og omsorg. Kontinuerlig og tilstedeværende kærlighed er altafgørende, for de kan ikke selv gøre for, at følelserne svømmer over. De kan derfor heller ikke trykke på en stop-knap, før følelserne er dalet ned igen.

3. Få hjælp til dig selv

Søg støtte udefra, så du kan bruge en psykolog eller en pårørendegruppe til at læsse af på og dele erfaringer med. Brug støtten til at styrke dig selv og samspillet med din kære, ikke til at fjerne dig fra vedkommende.

4. Gå ikke på listefødder

Den borderline-lidende har brug for at forholde sig til den virkelige verden, så lad være med at gå på listefødder over for vedkommende. Heller ikke selvom det kan virke som det nemmeste.

5. Lad dem være, når de skader sig selv

Hvis du oplever, at den dorderline-lidende selvskader, det vil sige skærer i sig selv eller på anden måde gør skade på sig selv, er det vigtigt, at du ikke stopper dem. Flere undersøgelser har vist, at trangen til selvmord vokser ved forhindring af selvskade. Det kan blive så ubærligt for dem at være i dem selv, at den ydre smerte er nødt til at overdøve den indre smerte.

Brødtekst

Brødtekst

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fængselsforbundet: - Vi kan aldrig undgå, at indsatte tager livet af sig selv

Odense

Thomsens 41 år med lokalhistorie

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Annonce