Annonce
Fyn

Pårørende til person med borderline: Sådan hjælper du dem og dig selv

Foto: Colourbox
Er du pårørende, ven eller kollega til et menneske med borderline? Så kan du her få en række råd til, hvordan du bedst hjælper ham eller hende og ikke mindst dig selv til at fastholde en god relation.

Mennesker med borderline kan mangle evnen til at regulere deres følelser og i perioder være fuldkommen i deres følelsers magt. Det er ikke en tilstand, de kan vælge til eller fra.

Hvis du ved dette og er tæt på et menneske med borderline, vil du opleve, at vedkommendes symptomer ikke længere virker som personlige angreb på dig. Du vil derfor have nemmere ved at støtte og hjælpe både den ramte og dig selv.

Her er fem gode råd til dig udarbejdet af Borderlinenetværket.

1. Bliv klogere på borderline

Læs litteratur og se videoer om borderline personlighedsforstyrrelsen, så du nemmere kan forstå de forskellige symptomer. Der findes både litteratur og videoer lavet til pårørende og litteratur og videoer målrettet mennesker med borderline, og det er en god idé at se begge dele, så du ikke falder i fælden: "Dem" og "os".

2. Vis at du er der

Når den borderline-lidende raser, græder eller vender smerten indad, så vis din kærlighed og omsorg. Kontinuerlig og tilstedeværende kærlighed er altafgørende, for de kan ikke selv gøre for, at følelserne svømmer over. De kan derfor heller ikke trykke på en stop-knap, før følelserne er dalet ned igen.

3. Få hjælp til dig selv

Søg støtte udefra, så du kan bruge en psykolog eller en pårørendegruppe til at læsse af på og dele erfaringer med. Brug støtten til at styrke dig selv og samspillet med din kære, ikke til at fjerne dig fra vedkommende.

4. Gå ikke på listefødder

Den borderline-lidende har brug for at forholde sig til den virkelige verden, så lad være med at gå på listefødder over for vedkommende. Heller ikke selvom det kan virke som det nemmeste.

5. Lad dem være, når de skader sig selv

Hvis du oplever, at den dorderline-lidende selvskader, det vil sige skærer i sig selv eller på anden måde gør skade på sig selv, er det vigtigt, at du ikke stopper dem. Flere undersøgelser har vist, at trangen til selvmord vokser ved forhindring af selvskade. Det kan blive så ubærligt for dem at være i dem selv, at den ydre smerte er nødt til at overdøve den indre smerte.

Brødtekst

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce