Annonce
forside

Pårørende: Hun er manager for sin mands liv og sygdom

Sara Koch arbejder som oversætter. Efter hendes mands sygdom, skal hun være manager i såvel sit eget som sin mands liv. En selvhjælpsgruppe på Frivilligcenteret tilbyder hjælp til pårørende til alvorligt syge. Foto: Kim Rune

Sara Koch passer to tilværelser - sin egen som oversætter, mor og hustru, men også sin mands liv. Han er ramt af depressioner og kæmper for at overskue sin hverdag.

Morten Gaustad lider af depressioner, lige nu er han ude af en depression, men har i kraft af sygdommen mindre hjerneskader og har svært ved at overskue praktiske, organisatoriske ting i sit liv.

Derfor er det hans hustru Sara Koch, der skal have det store overblik over ikke bare sit eget liv som skønlitterær oversætter, men også Morten Gaustads liv og sygdom. Og det er ikke for nybegyndere.

- Det er et forfærdeligt system. Der er for eksempel meget lang ventetid hos psykiatere, medicin er en verden for sig og i forhold til dagpengesystemet, skal der koordineres med fysioterapeuter, psykologer, læger og sagsbehandlere, forklarer Sara Koch, der dog understreger, at hun er meget glad for familiens sagsbehandler, men synes at systemet er umenneskeligt og mistroisk.

- Jeg skal tage mig af alt i forhold til Morten og hans sygdom, som kan være meget kompliceret. Men jeg skal også tjene penge for to. Jeg er nødt til, at påtage mig mere arbejde end jeg normalt ville have gjort, samtidig med at jeg skal overskue Mortens sygdom, behandlinger, møder og rapporteringer, siger hun.

Annonce

Nogen at tale med

Sara Koch vil derfor gerne være med i en selvhjælpsgruppe for pårørende under Frivillighedscenteret, hvis den bliver til noget.

-Det er ikke fordi, jeg ikke har nogen at tale med. Vi har rare venner, der gerne støtter og lægger øre og skulder til. Men det betyder noget, at du har været der selv, siger hun.

- Jeg forventer, at vi i en selvhjælpsgruppe kan hjælpe hinanden, ikke kun ved at læsse af, men også med erfaringer i forhold til systemet. Vi kan give hinanden tip til at tackle forskellige problemer eller dele viden, siger hun.

Hun er klar over, at det nok ikke er realistisk at samle en gruppe kun for pårørende til mennesker med samme sygdom som hendes mands.

- Men mange problemstillinger er de samme for pårørende til kronisk syge, at det er den pårørende, der skal ikke bare have overblik over familiens liv, men ofte også over komplicerede sygdomme. Der er ikke andre til det, siger hun.

Sara Kochs mand, Morten Gaustad, har læst og godkendt artiklen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hold jer væk: Ældre dieselbiler får adgang forbudt i det centrale Odense

Annonce