Annonce
Assens

Pårørende får mere overskud efter kursusforløb med frivillige undervisere

Assens Kommune er klar med et "Lær at tackle hverdagen som pårørende"-kursus - erfaringerne viser at kurset giver deltagerne mere robusthed og overskud.

Assens: Gert Løvendahl Poulsen, Dorthe Rasmussen og Birgit Drud som alle har deltaget på kurset "Lær at tackle hverdagen som pårørende" mødtes forleden med Assens Kommunes sundhedskonsulent for at sætte nogle flere ord på, hvad de havde fået ud kurset.

Fælles for alle tre er, at de oplever, at det syv ugers lange kursus har styrket deres robusthed og overskud i forhold til det at være pårørende til en syg ægtefælle eller forælder.

"Jeg meldte mig fordi, der endelig var et tilbud til mig som pårørende. Og det jeg fik mest ud af var, at jeg blev tvunget til at se på, hvad det var der gjorde mig glad" siger Birgit Drud i en skrivelse til avisen.

Annonce

Lær at tackle hverdagen som pårørende

Kurset "Lær at tackle hverdagen som pårørende" er et kort undervisningsforløb, som består af syv mødegange af 2,5 timer.

Kurset forebygger, at de pårørende mister grebet om deres situation og går fysisk eller psykisk ned. På kurset lærer man at passe bedre på sig selv – både mentalt og fysisk – i en hverdag, der rammesættes af den syges behov for praktisk og mental støtte.

En evaluering viser, at kursisterne får stort udbytte af forløbet:

71 procent har opnået bedre trivsel.

30 procent flytter sig fra høj risiko for at få stress eller depression til at være uden for risiko.

85 procent er blevet bedre til at passe på sig selv.

78 procent har fået redskaber til at tackle symptomer så som eksempelvis træthed, stress eller tristhed.

93 procent er blevet bedre til at bruge deres netværk.

93 procent er tilfredse eller meget tilfredse med kurset.

Lær at tackle hverdagen som pårørende er udviklet af Komiteen for Sundhedsoplysning i samarbejde med Københavns Kommune. Selve kurset varetages af instruktører som selv er pårørende.

I Assens Kommune er instruktørerne på det næste kursus Helle Nielsen og Birthe Magaard, begge fra Vissenbjerg.

Et kærligt skub

"Du bliver mere og mere trist at se på", sagde en veninde en dag til Dorthe Rasmussen.

Dorthe var hårdt presset som pårørende til en mor med demens og havde ikke selv set kursusopslaget.

"Så det var godt, at der var en som skubbede på. Kurset har givet mig mange redskaber og jeg lært at det er ok at sætte mig selv i centrum en gang imellem".

"Jeg tilmeldte mig kurset, fordi jeg gerne ville være på forkant med min rolle som pårørende", siger Gert Poulsen som stadig er på arbejdsmarkedet og pårørende til en syg ægtefælle. Næste kursus begynder torsdag 26. september kl. 13 på Kompasset i Assens. Allerede torsdag 12. september kl. 13 er der infomøde samme sted.

Man kan få yderligere oplysninger om kurset hos sundhedskonsulent Lene Puggaard.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fængselsforbundet: - Vi kan aldrig undgå, at indsatte tager livet af sig selv

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Annonce