Annonce
Nordfyn

Pårørende ønsker svar: Hvad med job og bolig til unge udviklingshæmmede?

Birgit Møller Jensen ønsker sammen med andre pårørende svar på, hvad der skal ske med de yngre udviklingshæmmede på Nordfyn med hensyn til beskæftigelse og bolig. Arkivfoto: Betty Rasmussen
Landsforeningen LEV inviterer til temaaften om fremtiden for unge udviklingshæmmede.

Søndersø: Hvordan ser fremtiden ud for de unge udviklingshæmmede i Nordfyns Kommune?

Det spørgsmål vil de udviklingshæmmedes pårørende gerne have mulighed for at debattere og stille videre til de ansvarlige i Nordfyns Kommune. Derfor inviterer Landsforeningen LEV's lokalafdeling til en temaaften mandag den 6. maj. Mødet holdes på Tingstedet i Søndersø fra klokken 19.

Aftenens tema er bolig og beskæftigelse, og til at svare på spørgsmålene er inviteret en række af de ansvarlige for området. Blandt andre udvalgsformand Mogens Christensen (V), arbejdsmarkedschef Søren Nielsen, chef for Børn og Familie Jesper Due Pytlick og afdelingsleder for Handicap og Psykiatri Henrik Hørslev Hansen. De fleste af de inviterede har givet tilsagn om at deltage.

- Vi vil blandt andet gerne høre, hvad det nye tilbud ved Møllehaven i Bogense, skal indeholde, siger en af initiativtagerne Birgit Møller Jensen, hvis søn er en af de yngre udviklingshæmmede, som, kommunen ønsker, skal flytte fra Botilbud Vesterled i Søndersø til et nyt botilbud ved Møllehaven, hvor der også skal oprettes et dagtilbud, som både udviklingshæmmede og senhjerneskadede kan benytte.

Alle interesserede er velkomne til LEV-mødet, og det er gratis at deltage.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce