Annonce
Indland

Pålægspakke i torskemave ryster vestjysk fiskeriformand

Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Perspektivet er skræmmende, siger formand for Sydvestjysk Fiskeriforening efter fund af plastik i torskemave.

Fundet af en pålægspakke i maven på en torsk ryster Jesper Juul Larsen, der er formand for Sydvestjysk Fiskeriforening.

- Det ryster mig en lille smule. Jeg håber ikke, det er noget, vi kommer til at se ret tit i fremtiden.

- Men perspektivet er jo skræmmende og konsekvenserne endnu mere skræmmende, hvis det eskalerer, siger han til Ritzau.

Det var skipper Jørgen Olesen, der mandag ifølge tv2.dk landede en torsk med plastik i maven.

Han fangede fisken 250 kilometer nordvest for hjemhavnen ved Hvide Sande.

Ifølge fiskeskipperen er det ikke unormalt, at han ser den slags plastik både i fiskene og i deres omgivelser.

- Vi ser tit både gamle støvsugere, malerbøtter og en masse andet skrald ligge og flyde rundt i vandet. Vi får også tit den slags i vores net, siger Jørgen Olesen til tv2.dk.

Jesper Juul Larsen, der også er bestyrelsesmedlem i Danmarks Fiskeriforening, har ikke hørt om, at der tidligere er landet fisk med plastik i maverne.

Men det er velkendt, at fiskere samler mere og mere plastik op, siger han.

- Folk skal tænke sig godt om. For meget af det her plastik går aldrig til. Det varer i hvert fald mange år, før det forsvinder. Så man skal holde op med at svine.

Spørgsmål: Hvad med dine egne medlemmer. Er de gode nok til at holde deres egen sti ren?

- Det vil jeg vove at påstå, at de er. Men man kan altid blive bedre. Det kan vi alle, siger Jesper Juul Larsen.

Der blev for nylig lavet en stikprøveundersøgelse af forekomsten af plastik på ti danske strande.

40 familier tog i maj ud for at samle affald og fandt over 6000 stykker affald, herunder 150 kilo plastik.

Forleden skrev Jyllands-Posten, at der nu også var fundet plastik i maverne på tre af syv nedlagte dådyr ved Brahesborg Gods på Vestfyn.

- Det er virkeligt et grumt, etisk problem, fordi plastik danner en prop i maven på dyrene, så de ikke kan optage andet og derfor dør en langsom og pinefuld død, sagde biolog Bo Håkansson, Danmarks Naturfredningsforening, i den forbindelse til Ritzau.

/ritzau/

Annonce
Artikel fra tv2.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];