Annonce
Odense

På vej til hård ghetto: Én kriminalitetsdømt for meget i Solbakken

Rådmand Brian Dybro (SF): - Det kalder på lidt sund fornuft, hvis Solbakken bliver karakteriseret som "hård ghetto" på den liste, der kommer til december. Det kan godt være, at man skal gøre noget ekstra i Solbakken, men det bør ikke indbefatte nedrivninger af op til 60 procent af boligerne. Arkivfoto
Nye tal for kriminaliteten i Danmark viser ifølge beregninger fra Odense Kommune, at der bor bare én kriminalitetsdømt borger for meget i Solbakken. Dermed ser boligområdet ud til at ende som hård ghetto med risiko for nedrivninger af boliger.
Annonce

Sølle én person ser ud til at kunne afgøre det almene boligområde Rising/Solbakkens skæbne på den ghettoliste, der officielt udkommer til december.

Nye tal for kriminaliteten i Danmark viser nemlig ifølge beregninger fra "Budget og Effekt" i Borgmesterforvaltningen i Odense, at der bor én kriminalitetsdømt borger for meget i Solbakken i forhold til et af de såkaldte ghettokriterier. Og det betyder, at Solbakken fortsat er på vej til at ende som en hård ghetto og dermed krav om nedrivning af boliger og andre ændringer.

Tallene kommer fra Danmarks Statistik og er ikke de officielle tal fra Boligministeriet, men borgmesterforvaltningens beregninger på området plejer at være ret præcise, oplyser rådmand Brian Dybro (SF).

- Vi må selvfølgelig tage forbehold for, at det ikke er ministeriets endelige tal, men vi er nede i så små tal her, at det virker meget voldsomt, hvis det skal betyde store nedrivninger af almindelige lovlydige beboeres hjem, siger han.

Ghettolisten

Ved et ghettoområde forstås:

Et alment boligområde med mindst 1000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent, og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

1: Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 procent - opgjort som gennemsnittet over de seneste to år.

2: Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste to år.

3: Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe.

4: Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Kilde: Transport- og Boligministeriet

Annonce

Ikke hårdkogte kriminelle

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser en stigning i tallene på landsplan. Derfor forventes grænseværdien på ghettolisten 2020 også at være højere. For Solbakken betyder det, at der maksimalt måtte bo 21 beboere med en dom i området i 2019 - men de seneste opgørelser viser, at der boede 22.

Brian Dybro peger også på, at tallene ikke nødvendigvis dækker over hårdkogte kriminelle:

- Når man taler ghettoområder, tænker de fleste nok på Black Army, bander og nogle af de hårde kriminelle. Men kriterierne betyder, at også Finn og Jørgen, der ryger hash en gang imellem og har fået en bøde og en udeblivelsesdom, tæller med. Det giver ikke mening. Jeg synes, der er for kort vej fra bødeblokken til bulldozeren her, siger rådmanden.

Annonce

Flyttehjælp tæt på virke

Det nye tal viser også, hvorfor byrådet har valgt f.eks. at tilbyde kriminalitetsdømte borgere flyttehjælp, mener Brian Dybro:

- Ingen synes, at flyttehjælp i sig selv er en god løsning, men sidst vi gav flyttehjælp, var der tre med domme, der flyttede. Havde der været en ekstra, havde vi faktisk været i mål, siger han.

- Hvis Solbakken karakteriseres som en hård ghetto på den liste, der kommer til december, kan det godt være, at man skal gøre noget ekstra, men det bør ikke indbefatte nedrivninger af op til 60 procent af boligerne. Vi kan nå i mål med at skabe en mere blandet beboersammensætning via andre midler. Og hele det boligsociale arbejde, som finder sted i familierne i området, er også med til at ændre tingene stille og roligt.

Det er ikke kun kriminalitetskriteriet, der afgør Solbakkens skæbne på ghettolisten. Området har også for mange borgere, som er uden for arbejdsmarkedet, og for mange, som kun har en grundskoleuddannelse. Begge dele arbejder Beskæftigelses- og Socialforvaltningen på at ændre i samarbejde med boligorganisationerne, og lykkes indsatsen her, kan det forhindre stemplet som "hård ghetto". Også her ligger tallene indtil videre meget tæt på grænsen.

Annonce
Fyn

Ny hollænder flyver ind til Odense Håndbold

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Odense

Efterlyst kvinde er blevet fundet

Annonce