Annonce
Sydfyn

På vej mod godkendelse: Skarø protesterer mod 42 meter høj mobilmast

Sådan ser den 42 meter høje antennemast ud fra Østerhovedvej 11. Visualiseringen er laver 181 meter fra ejendommen.
Kommunen har fået 30 høringssvar til lokalplan på Skarø – 29 af dem protesterer mod antennemast, der skal sikre bedre mobil- og netforbindelse i hele øhavet.

Skarø: Spiret på Skarø Kirke er i dag øens højeste punkt, men efter et byrådsmøde den 17. september, vil kirkespiret med sine 15 meter over havet komme til at blegne.

På mødet er der lagt op til, at politikerne godkender en lokalplan for Skarø, og gør de det, siger de samtidig ja til, at der kan opsættes en 42 meter høj antennemast lidt øst for Skarø by.

Planerne om mobilmasten er blevet mødt af en skov af protester. Byrådet har modtaget 30 høringssvar til lokalplanen, og i 29 af dem står der, at man ikke ønsker den 42 meter høje mast rejst på øen.

Formand for beboerforeningen på Skarø, Preben Sørensen, er en af dem, der har protesteret. Han mener, at masten først og fremmest bliver rejst for at løse et problem i Svendborg Kommune.

- Et stort skrummel midt på en flad ø, det er ikke særlig prisværdigt. Og det er slet ikke prisværdigt, at der også skal laves en mastefod og et stationshus, siger Preben Sørensen, der sammenligner masten med Svendborgsundbroen, der er 36 meter på det højeste sted.

- Når man står på broen, skal man kigge op på masten på Skarø, pointerer Preben Sørensen.

Sådan ser den omstridte mast ud på en visualisering fra havnen – 323 meter fra Skarø Brovej 9.

Ledt efter alternativer

Svendborg Kommune har udpeget placeringen som strategisk rigtig for at sikre optimal internet- og mobildækning ikke alene på Skarø, men også i det øvrige øhav, på det vestlige Tåsinge, i Ballen, Lehnskov huse samt for færgetrafikken og lystsejlere.

Masten bliver rejst som led i en strategisk målsætning om at sikre 4G-mobildækning og mobil bredbåndsdækning (med en hastighed på 100/30 Mbit/s) til hele Danmark i 2020.

Det fremgår af kommunens fremstilling af sagen, at højden på 42 meter er et krav for at flere teleudbydere kan sætte udstyr op i masten og opnå maksimal dækning i hele området. Man har ledt efter alternative placeringer i eksisterende master og vindmøller både på øerne og fastlandet, men har ikke kunnet finde den rette placering eller højde for at dække det ønskede område.

Politikerne i Teknik- og Erhvervsudvalget sendte på et møde torsdag sagen videre til byrådet uden bemærkninger, men formanden for udvalget, Flemming Madsen (S), forstår godt skarøboernes bekymring.

- Jeg synes heller ikke, den er køn, og jeg kan sagtens forstå dem, der ikke vil have den. Jeg er heller ikke selv vild med sådan en mast, men vi er nødt til at se det i en større sammenhæng, og den mast skal jo ikke kun dække Skarø. Det her handler også om nogle nationale hensyn, og vi er forpligtede til at skabe nogle ordentlige net- og mobilforbindelser for alle beboere. Det er det, vi prøver at leve op til her, siger Flemming Madsen.

Annonce

Enhedslisten siger nej

Da sagen blev behandlet i Teknik- og Erhvervsudvalget, stemte Enhedslisten som de eneste imod lokalplanen.

Susanne Gustenhoff fastslog, at Enhedslisten ikke kan stemme for placeringen af telemasten, fordi man mener, at senderne på vindmøllerne ved Lehnskov og på Tåsinge kan dække området.

Enhedslisten støtter desuden en høringssvar fra Danmarks Naturfredningsforening, der også er kritisk overfor lokalplanen, og mener, at de omfattende udviklingsønsker burde have været miljøvurderet.

Foreningen mener, at etableringen af campingenheder, kan give væsentlig påvirkning af fuglebeskyttelsesområdet, og man er også kritisk over for det visuelle indtryk ved opsætningen af den 42 meter høje gittermast.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

Annonce