Annonce
Fyn

På trods af corona: Stabilt antal patienter i kræftbehandling på OUH

Antallet af nystartede kræftpakkeforløb på OUH er stabilt på trods af coronakrise. Arkivfoto: Michael Bager
Folk har været trygge ved at gå til lægen på trods af coronakrisen, mener ledende overlæge på kræftafdelingen på OUH. Og det kan ses på hospitalets tal for nye kræftpakkeforløb.

Kommer folk til lægen for at blive tjekket for kræftsymptomer, når frygten for at blive smittet med covid-19 presser sig på?

Den bekymring har strejfet Stefan Starup Jeppesen, der er ledende overlæge på kræftafdelingen på Odense Universitetshospital (OUH).

Men det tyder på, at folk har været trygge ved at gå til lægen alligevel, mener han, når han kigger på antallet af nyoprettede kræftpakkeforløb på OUH.

Annonce

Patienter bliver ved mistanke om sygdom sendt i kræftpakkeforløb for at få udredt og sidenhen behandlet deres kræftsygdom, og antallet af nyoprettede kræftpakkeforløb på OUH i 2020 ligner til forveksling tallene for de tre foregående år.

- Som udgangspunkt er vores tal uændrede. Vi kunne fornemme, at der var nedgang i antallet omkring nedlukningen ved første corona-bølge, men det er blevet indhentet igen, fortæller overlægen og tilføjer:

- Så der var en lille forsinkelse, men over hele året har der ikke været færre, og det er bestemt positivt.

Kampagner virkede

Stefan Starup Jeppesen tilskriver det, at både OUH og Kræftens Bekæmpelse gennem kampagner mindede folk om at gå til lægen.

- Vi var meget opmærksomme på at fortælle, at man roligt kunne gå til lægen, og det tror jeg, folk har taget imod, siger han.

Desuden viste en undersøgelse, som OUH foretog, da forårets bølge var på sit højeste, at de adspurgte patienter trods en generel bekymring for coronasituationen ikke var bekymrede for at komme ind på OUH til behandling eller kontrol, oplyser Stefan Starup Jeppesen.

Også Lægeforeningen har lavet gode kampagner. Det fortæller formanden for Praktiserende Lægers Organisation i Odense, Morten Svenning Nielsen, som glæder sig over antallet af patienter, der bliver sendt i kræftpakkeforløb.

- Det fortæller mig, at vi har klaret opgaven trods svære vilkår, siger han.

Alligevel er han bekymret for, om nogle patienter bliver overset. Nogle af de mest sårbare patienter har isoleret sig meget, fordi de har været bange for at blive smittet med covid-19, fortæller han og understreger, at den frygt helst ikke skal overskygge frygten for andre sygdomme, som så ikke bliver opdaget.

Han slår fast, at lægerne har set færre patienter fysisk, end de plejer, men at en del patienter bliver ekspederet i kræftpakkeforløb også uden fysiske konsultationer med lægen, hvis deres symptomer er til det.

Annonce

Bliv undersøgt

Hvis man i længere tid går rundt med en kræftsygdom, man ikke har opdaget, mindsker det chancen for overlevelse, fortæller Stefan Starup Jeppesen.

- Men det kommer meget an på, hvilken type det er, for der er stor forskel på, hvor længe man kan leve med en kræftsygdom. Det afhænger af, hvor den er udgået fra, det afhænger af patienten, og det afhænger af, om andre sygdomme spiller ind, uddyber han.

Antallet af opstartede kræftpakkeforløb på OUH

2017: 18.288

2018: 18.074

2019: 18.434

2020: 18.635

Et kræftpakkeforløb er et samlet tilrettelagt forløb af undersøgelser, behandling og opfølgning, hvis formål er at sikre kvaliteten af patientforløbet. Desuden skal det give hurtig vished om diagnosen og sørge for, at patienter undgår unødvendig ventetid.

Kilde: OUH og Sundhedsstyrelsen

Annonce

Vendt på hovedet

Det seneste år i skyggen af corona har fået OUH til at tænke på en anderledes måde, mener overlægen.

- Vi er blevet opmærksomme på, at vi kan arbejde videre med for eksempel telefon- og online-konsultationer. Hvis der kommer en patient fra Sønderborg, der skal ind til os i ti minutter, så er det måske nemmere, at vedkommende sidder derhjemme, fortæller Stefan Starup Jeppesen og understreger, at det ikke er alt, der kan klares med online-konsultationer.

Coronakrisen har givet OUH læring til fremtiden, fortæller Stefan Starup Jeppesen. Foto: OUH

Han fremhæver den udfordring, der er opstået, når patienter skal have pårørende med til samtalen, hvor kræftdiagnosen bliver stillet. Den udfordring kan løses ved, at nogle pårørende er med via et video-opkald.

- Der er ingen, der synes, at corona er godt, men det har alligevel bragt gode ting med sig. Vi får vendt nogle ting på hovedet og set, hvad vi kan gøre i stedet for, og det kan i sidste ende komme patienterne til gode. Det skal vi arbejde videre med, siger han.

Annonce
Assens For abonnenter

Efter stormøde om spyt, hærværk og trusler skal forældre på banen: - Vi skal passe på med ikke at stigmatisere nogen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nedbryderfirma fyret for anden gang efter ny asbest-afsløring: - Vi har fået en garanti for, at BR Miljøtech ikke længere vil være på byggepladsen

Erhverv For abonnenter

Svin med betændte klove blev transporteret af fynsk vognmand - en fik revet trynen revet af: - Det er kun toppen af isbjerget

Nordfyn

Ukrainsk ambassadør på fynsk besøg: - Det gav dem en tryghed og en forståelse

OB

Bo Henriksen har noteret sig Hans Christian Bernats fejl og vil søge at udnytte det i pokalfinalen

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Kerteminde

Ny drejning i byggeskandale: Byggebrødre med ejendomme på Fyn undersøges af politiet

Kerteminde For abonnenter

De synger stadigvæk ikke 'vi går aldrig hjem' på Den Røde: Regina kæmper dog videre trods nyt afslag

Kritikken hagler ned over omstridt virksomhed, men esbjergenserne boykotter ikke: - Folk har måske en mening, men de går oftest ud med en kasse under armen alligevel

Live Sport For abonnenter

Se matchen her: Holsted Tigers tog imod Esbjerg Vikings

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Faaborg-Midtfyn

Se video: Fyn springer ud i lilla - Syren Bjarne anbefaler særligt disse steder, du skal se

Middelfart For abonnenter

Ægtepar vil kæmpe mod stor solcellepark: - Jeg har ikke bosat mig på landet for at se på solceller

Odense

Kæmpe motionsløb mærker stadig effekten af coronanedlukning: Næsten 5000 løbere er forsvundet

Annonce