Kommer folk til lægen for at blive tjekket for kræftsymptomer, når frygten for at blive smittet med covid-19 presser sig på?
Den bekymring har strejfet Stefan Starup Jeppesen, der er ledende overlæge på kræftafdelingen på Odense Universitetshospital (OUH).
Men det tyder på, at folk har været trygge ved at gå til lægen alligevel, mener han, når han kigger på antallet af nyoprettede kræftpakkeforløb på OUH.
Patienter bliver ved mistanke om sygdom sendt i kræftpakkeforløb for at få udredt og sidenhen behandlet deres kræftsygdom, og antallet af nyoprettede kræftpakkeforløb på OUH i 2020 ligner til forveksling tallene for de tre foregående år.
- Som udgangspunkt er vores tal uændrede. Vi kunne fornemme, at der var nedgang i antallet omkring nedlukningen ved første corona-bølge, men det er blevet indhentet igen, fortæller overlægen og tilføjer:
- Så der var en lille forsinkelse, men over hele året har der ikke været færre, og det er bestemt positivt.
Kampagner virkede
Stefan Starup Jeppesen tilskriver det, at både OUH og Kræftens Bekæmpelse gennem kampagner mindede folk om at gå til lægen.
- Vi var meget opmærksomme på at fortælle, at man roligt kunne gå til lægen, og det tror jeg, folk har taget imod, siger han.
Desuden viste en undersøgelse, som OUH foretog, da forårets bølge var på sit højeste, at de adspurgte patienter trods en generel bekymring for coronasituationen ikke var bekymrede for at komme ind på OUH til behandling eller kontrol, oplyser Stefan Starup Jeppesen.
Også Lægeforeningen har lavet gode kampagner. Det fortæller formanden for Praktiserende Lægers Organisation i Odense, Morten Svenning Nielsen, som glæder sig over antallet af patienter, der bliver sendt i kræftpakkeforløb.
- Det fortæller mig, at vi har klaret opgaven trods svære vilkår, siger han.
Alligevel er han bekymret for, om nogle patienter bliver overset. Nogle af de mest sårbare patienter har isoleret sig meget, fordi de har været bange for at blive smittet med covid-19, fortæller han og understreger, at den frygt helst ikke skal overskygge frygten for andre sygdomme, som så ikke bliver opdaget.
Han slår fast, at lægerne har set færre patienter fysisk, end de plejer, men at en del patienter bliver ekspederet i kræftpakkeforløb også uden fysiske konsultationer med lægen, hvis deres symptomer er til det.
Bliv undersøgt
Hvis man i længere tid går rundt med en kræftsygdom, man ikke har opdaget, mindsker det chancen for overlevelse, fortæller Stefan Starup Jeppesen.
- Men det kommer meget an på, hvilken type det er, for der er stor forskel på, hvor længe man kan leve med en kræftsygdom. Det afhænger af, hvor den er udgået fra, det afhænger af patienten, og det afhænger af, om andre sygdomme spiller ind, uddyber han.
Antallet af opstartede kræftpakkeforløb på OUH
2017: 18.288
2018: 18.074
2019: 18.434
2020: 18.635
Et kræftpakkeforløb er et samlet tilrettelagt forløb af undersøgelser, behandling og opfølgning, hvis formål er at sikre kvaliteten af patientforløbet. Desuden skal det give hurtig vished om diagnosen og sørge for, at patienter undgår unødvendig ventetid.
Kilde: OUH og Sundhedsstyrelsen
Vendt på hovedet
Det seneste år i skyggen af corona har fået OUH til at tænke på en anderledes måde, mener overlægen.
- Vi er blevet opmærksomme på, at vi kan arbejde videre med for eksempel telefon- og online-konsultationer. Hvis der kommer en patient fra Sønderborg, der skal ind til os i ti minutter, så er det måske nemmere, at vedkommende sidder derhjemme, fortæller Stefan Starup Jeppesen og understreger, at det ikke er alt, der kan klares med online-konsultationer.
Han fremhæver den udfordring, der er opstået, når patienter skal have pårørende med til samtalen, hvor kræftdiagnosen bliver stillet. Den udfordring kan løses ved, at nogle pårørende er med via et video-opkald.
- Der er ingen, der synes, at corona er godt, men det har alligevel bragt gode ting med sig. Vi får vendt nogle ting på hovedet og set, hvad vi kan gøre i stedet for, og det kan i sidste ende komme patienterne til gode. Det skal vi arbejde videre med, siger han.