Annonce
Erhverv

På trods af corona: Comeback til dansk økonomi i fuld gang

Selvom danskerne igen er begyndt at søge efter nye biler på Google, lå bilsalget i maj 40 procent under niveauet sidste år. Arkivfoto: Morten Stricker
Pilene peger i den rigtige retning på rigtigt mange områder i dansk økonomi. Det viser Dansk Industris coronabarometer. Men barometret rummer også en skyggeside.
Annonce

Flere og flere brancher går godt, og nogle går endda rigtig godt i dansk erhvervsliv i takt med, at landets genåbnes efter coronakrisen.

Det afspejler sig i Dansk Industris coronabarometer, som opdateres hver uge her i avisen.

Barometeret steg i den seneste uge fra 42 til 55 på en skala, der går fra nul til 100, og dermed befinder Danmark sig i et ”spirende opsving”. Kontrasten er markant i forhold til bundniveauet, som landet nåede sidste i marts, hvor coronabarometret kun stod på 1,5. Det svarer til en ”dyb krise”.

Det er lige præcis formålet med coronabarometeret, at man uge for uge kan følge krisens udvikling ud fra nøgletal, der hele tiden kan opdateres. Dansk Industri har udpeget 10 indikatorer, som spænder fra ledighedstal til virksomhedernes egne forventninger, lastbiltrafikken på Storebælt og meget andet. Det hele regnes sammen til et overskueligt barometer, hvor nålens placering giver en klar status på krisen.

Den gode barometerstand kan især forklares med jobmarkedet, hvor antallet af nytilmeldte ledige ligger under niveauet i de foregående år.

Tirsdag meddelte Beskæftigelsesministeriet, at 2898 personer havde meldt sig ledige ved månedsskiftet 1. juni. Det lyder måske af mange, men normalen for 1. juni er omkring 4100 nye ledige.

- Der blev afskediget rigtigt mange, lige da coronakrisen indtrådte, men antallet af nytilmeldte ledige har i de sidste tre-fire uger ligget på niveau med det samme tidspunkt i de senere år, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.

Jokeren er fortsat den statsligt betalte lønkompensation, der i øjeblikket betaler hovedparten af lønnen for omkring 220.000 privatansatte danskere. Foreløbigt varer ordningen frem til 8. juli, men finansminister Nicolai Wammen (S) har talt for en forlængelse af ordningen.

Det store spørgsmål er, at om disse mennesker har et job at vende tilbage til, eller om der lurer store fyringsrunder forude.

Der blev afskediget rigtigt mange, lige da coronakrisen indtrådte, men antallet af nytilmeldte ledige har i de sidste tre-fire uger ligger på niveau med det samme tidspunkt i de senere år.

Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri

Annonce

Forbruget i top

De usikre udsigter kan slet ikke aflæses af forbrugernes adfærd. Nationalbanken kom tirsdag med tal for danskernes brug af betalingskort, og de viser, at omsætningen er på samme niveau som i 2019.

- Det er især trukket af supermarkeder og byggemarkeder, men vi kan også se, at nogle af de genåbnede butikker som frisører, skønhedssaloner og til dels restauranter har en stigende omsætning, siger Allan Sørensen.

Modsat ser det ud for lufttrafik, biludlejning, hoteller og underholdningsbranchen med alt fra biografer til forlystelsesparker, der ligger markant under det sædvanlige niveau og ikke viser tegn på fremdrift.

Efter uger med stor tilbagegang går det til gengæld godt med danskernes Google-søgninger efter nye biler og antallet af nye boligannoncer. Begge trækker coronabarometret op.

- Forbrugerne er ved godt mod. De tør godt at tage store beslutninger som at sætte boligen til salg og købe ny bil, siger Allan Sørensen.

Friske tal fra de danske bilimportører viser dog, at en Google-søgning ikke omgående fører til en underskreven slutseddel. I maj lå bilsalget 40 procent under niveauet sidste år og var dermed det laveste siden 2012.

Annonce

Eksporten i klemme

Hvis barometret skal nærme sig en højkonjunktur, kræver det først og fremmest en genåbning af eksportmarkederne. Dansk Industris medlemsvirksomheder melder om en gennemsnitlig nedgang i omsætningen på 16 procent i sidste uge sammenlignet med normale uger.

- Vi har mange eksportvirksomheder blandt medlemmerne, og selvom der langsomt løsnes for restriktionerne, så er der bare ingen kunder derude. Virksomhederne har heller ikke haft mulighed for at sende sælgere ud på messer og kundebesøg i en lang periode, så der er nogle eksportordrer, der er kommet i klemme, siger Allan Sørensen.

Alligevel er han tilfreds, når han kigger på ugens stigende barometerstand.

- Det er den mest opløftende uge, vi har set i coronakrisen. Men det siger desværre også en del om krisens alvor, konstaterer Allan Sørensen.

DI's coronabarometer

Dansk Industri har udvalgt følgende 10 indikatorer til et coronabarometer. De afspejler samlet set den generelle økonomiske aktivitet, udviklingen på arbejdsmarkedet, eksportmulighederne og danskernes privatforbrug.

  1. Lastbiltrafikken over Storebælt
  2. Udviklingen i danske aktiekurser
  3. Virksomhedernes oplysninger om egen omsætning
  4. Antallet af nytilmeldte ledige
  5. Antallet af nyopslåede stillinger
  6. Download af Dansk Industris skabelon til opsigelser
  7. Fly i dansk luftrum
  8. Restriktioner i udlandet
  9. Forbrugernes Google-søgninger på ny bil
  10. Nye boliger til salg på Boligsiden

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Kerteminde

Smitten stiger i Fyns corona-hotspot - nu kommer det mobile testcenter: Se de tre steder, hvor du kan blive testet

Annonce