Annonce
Fyn

På tre dage: Knap 800 bilister blitzet - men halvdelen slipper for bøde

Politiets automatiske trafikkontrol var i weekenden atter på arbejde på Vestmotorvejen før betalingsanlægget i retning mod Fyn. Her blev 381 bilister fotograferet. Arkivfoto: Sund & Bælt/Evan Hemmingsen.
Der er et godt råd til bilister, som vil gøre turen over Storebælt så billig - og sikkert - som muligt: Kør efter reglerne på motorvejen ved Korsør.

Storebælt: I weekenden og mandag var der atter fartkontrol på Vestmotorvejen nær Storebæltsbroen, og det kostede samlet bilisterne knap 400.000 kroner i bøder. Og så var der endda rabat til flere hundrede bilister.

Fra lørdag morgen klokken 7.45 frem til lørdag klokken 13.30 blev 6969 bilisters hastighed målt i det vestgående spor før betalingsanlægget ved Halsskov, hvor man højst må køre 90 km/t. Det kunne de fleste finde ud af, men 381 bilister kørte hurtigere - en enkelt nåede helt op på 162 km/t - og de får derfor en bøde på minimum 1000 kroner.

Kontrollen i løbet af de knap seks timer lørdag udløste i alt 26 klip i kørekort og en betinget frakendelse.

Søndag morgen var hastighedskontrollen på plads igen, denne gang på en strækning, hvor hastighedsgrænsen er 110 km/t. Her nåede den hurtigste bilist forbi med 150 km/t, og ud af de 5496, som fik deres hastighed målt, blev 186 blitzet.

Mandag begyndte kontrollen et par timer tidligere, og fra klokken 5.31 til 11.30 nåede 6347 bilister forbi måleren, som tog billeder af 226 - også den bilist, som havde mest travlt og kørte forbi, mens speedomeret viste 157 km/t.

Annonce

FAKTA Klip i kørekortet

  • En overskridelse af hastighedsgrænsen på mere end 30 procent udløser et klip i kørekortet.
  • Tre klip i kortet inden for tre år medfører en betinget frakendelse af førerretten. En betinget frakendelse betyder, at man skal bestå både en teoriprøve og en praktisk køreprøve for at kunne beholde sit kørekort.
  • Både en betinget og en ubetinget frakendelse medfører en prøvetid, når man har fået kørekortet tilbage. Prøvetiden er typisk tre år, og i den periode udløser færdselsforseelser, som ellers kun ville give en betinget frakendelse, en ubetinget frakendelse af kørekortet i mindst seks måneder.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Halvdelen får bøden annulleret

Hvis du kørte på motorvejen søndag eller mandag og nåede at bemærke et rødt glimt, slipper du imidlertid med forskrækkelsen. For måleudstyret fungerede ikke korrekt, og derfor sender politiet ikke bøder til de bilister, der blev blitzet de to dage, fortæller politikommissær Søren Skotte, som er leder af færdselsafdelingen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Minimumbøden for at overtræde en hastighedsgrænse er 1000 kroner, og når bilisten kører så hurtigt, at det koster et klip i kørekortet, lægges yderligere 500 kroner oveni - det er penge, som går til Offerfonden.

I alt kunne de tre dages kontroller have kostet de hurtige bilister mindst 819.500 kroner, men da de 412 fartbilister søndag og mandag slipper for et girokort, bliver det samlede beløb i omegnen af 400.000 kroner.

Færdselspolitiet: Antallet af uheld er faldet

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i et par år fokuseret sine hastighedskontroller på Vestmotorvejen, fordi vejen har været belastet af forholdsvis mange uheld, og det har hjulpet, siger Søren Skotte.

- Der er sket et markant fald i antallet af uheld. Det, det er glædeligt, er, at hastigheden er kommet ned, og vi skriver færre, der kører for hurtigt. Vi kan også se, at ulykkestallene er faldet, og de to ting hænger meget godt sammen, siger Søren Skotte.

- Vi har lige sat måltal for næste år, og vi vil stadig have fokus på Vestmotorvejen, for vi vil gerne bidrage til, at det kan blive endnu bedre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Bøder i nøglesagen: Fint, at bøllerne stoppes

Vores demokratiske institutioner skal ikke overgive sig til pøbelvældet. Derfor er det udmærket, at to unge mænd fra Socialistisk Ungdomsfront har fået tilsendt bødeforlæg på flere tusinde kroner, fordi de tidligere på året forstyrrede et byrådsmøde i Odense ved at kaste 1000 stykker papir ned i byrådssalen. Bødestraffen betyder ikke, at de to unge mænd nu har fået mundkurv på eller ikke længere må udøve deres demokratiske ret. Tværtimod: De to må aktionere lige så meget, de har lyst til. De må indkalde til demonstrationer på Flakhaven, de må holde taler, de må svinge med faner og bannere og i det hele taget gøre alt det, de finder politisk rigtigt. Så længe de overholder de demokratiske spilleregler og ikke afbryder en demokratisk valgt forsamling. Byrådsmedlemmerne sidder som bekendt i Odense Byråd, fordi de er blevet valgt af Odenses befolkning. De repræsenterer derfor Odenses borgere. De to ballademagere fra Socialistisk Ungdomsfront er derimod ikke valgt til noget som helst og repræsenterer ingen som helst, og derfor bør de ærlig talt holde mund, når de befinder sig i byrådssalen. Hvis de to gerne vil have taletid i salen, er de velkomne til at stille op til det kommende kommunalvalg og få stemmer nok til at blive valgt. Derpå kan de få taleret – og samtidig være med til at bære det ansvar, der følger med en politisk post. Man kan mene, at nedkastningen af de 1000 ark papir i en byrådssal ikke er så slem, at det kræver en politianmeldelse fra kommunen. Herregud, to tilfældige mænd, der kaster lidt papir ned i en byrådssal kan vel ikke vælte verden; det kan højst give lidt overarbejde til de byrådsbetjente, der skal feje papirstrimlerne sammen efter mødets afslutning. Det er imidlertid vigtigt at holde fast i vores demokratiske institutioner og deres betydning. Et byråd skal ikke intimideres af tilfældige ballademagere, der ikke vil overholde de demokratiske spilleregler. Derfor er det nødvendigt, at de to får en bøde og dermed en bedre forståelse af, hvordan vores demokrati skal fungere.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Baggrund: Vinderteamet brugte 2000 timer på at dyrke Faaborg

Annonce