Vi har fundet 10 steder i Danmark, hvor afstanden til jorden er stor, og udsigten er fantastisk.
1 Møllehøj på 170,86 meter
Danmarks højeste naturlige punkt blev endelig fundet i 2005. Indtil da troede man, at Yding Skovhøj var højere, men Møllehøj slår højden med ni centimeter.
Møllehøj ligger i Ejer Bjerge, hvor man også finder landets tredjehøjeste ikke-menneskeskabte punkt: Ejer Bavnehøj, der ligger 200 meter vest for Møllehøj. På toppen af bavnehøjen står Genforeningstårnet, der blev rejst i 1924. Tårnet lægger 12,5 meter til den ellers 51 centimeter lavere høj.
Møllehøj er privatejet, men der er adgang til fods. Man kan parkere ved Ejer Bavnehøj og gå ad vandrestien til landets højeste naturlige punkt. Men udsigten over det midtjyske morænelandskab skulle være bedre fra både Møgelhøj og Ejer Bavnehøjtårnet.
Adresse: Ejer Bavnehøjvej 4, 8660 Skanderborg.
2 Rytterknægten på 162 meter
Midt på Bornholm ligger øens højeste naturlige punkt: Rytterknægten er 162 meter over havets overflade.
Bakken hæver sig op midt i Danmarks tredjestørste skov, Almindingen.
På toppen af Rytterknægten blev i 1856 bygget stentårnet Kongemindet til minde om Frederik 7. og grevinde Danners besøg. Skoven voksede dog og tog udsigten, så i slutningen af 1800-tallet blev det forhøjet med et stålstillads. Tårn og stillads giver i alt 10 meter mere til højden.
Adresse: Kongemindevejen 2, 3720 Aakirkeby.
3 Cloostårnet på 160 meter
Vendsyssel ligger for din fødder, når du har besteget de 315 trin til toppen af Cloostårnet, der er 60 meter højt i sig selv og placeret oven på en bakke, der ligger 100 meter over havet. Det højeste naturlige punkt i området, der hedder Flade Bakker, er Kig-ud på 122 meter.
Bakkerne, der bølger i området mellem Torne, Sæby og Frederikshavn er et morænelandskab. Men i klart vejr kan du se endnu længere ud fra tårnet. Helt til Skagen og Råbjerg Mile i nord, Jyske Ås mod syd og Rubjerg Knude på Vestkysten.
Der er borde, bænke og grillplads i området samt iskiosk og legeplads.
Adresse: Brønderslevvej 61, 9900 Frederikshavn.
4 Himmelbjerget på 147 meter
På toppen af Himmelbjerget står man 147 meter over havets overflade. Engang troede man, at istidsbakken med det imponerende navn var Danmarks højeste punkt, men det er mere en 20 meter for lavt.
Udsigten er der dog ikke noget galt med. Søhøjlandet, der er formet i bakker og dale af den sidste istids tunge smeltevandsmasser, strækker sig under Himmelbjerget. Der er Julsø, skove og vandrestier, man kan følge helt til Ry og Silkeborg. Har man ikke lyst til at gå ned igen, kan man overnatte på Danmarks højest beliggende hotel, Hotel Himmelbjerget, der også er en restaurant.
Adresse: Himmelbjerget, 8680 Ry.
5 Aborrebjerg på 143 meter
Den stejleste bakke i Danmark ligger på Møn. Nørder udi bakker og bjerge vil sige, at Aborrebjerg har den højeste peak-faktor og dermed skulle være landets største bjerg. Men uanset, hvordan man udregner det, er der helt sikkert en skøn udsigt fra bakken.
På Aborrebjerg, hvis top ligger 143 meter over havets overflade, kan man i klart vejr se helt til Stevns mod nord og Farøbroerne og Mønbroen mod vest.
I området omkring Møns højeste punkt er der vandrestier, skov og overdrev, som guldaldermalerne malede dem.
Adresse: Aborrebjerg, 4791 Borre.
6 Frøbjerg Bavnehøj på 131 meter
Den højeste bakketop på Fyn hedder Frøbjerg Bavnehøj. Med sine 131 meter over havets overflade er højen et godt udsigtspunkt.
Ifølge det vestfynske turistbureau er der udsigt over det meste af Fyn.
Bavnehøjen er formet af istiden, så den er flad på toppen, men har forholdsvis stejle sider. I nærheden findes en mindelund for besættelsestidens ofre. Ved bunden af højen ligger et ishus med en sommeråben udstilling om stedets historie.
Adresse: Frøbjerg Bavnehøj, 5560 Aarup.
7 Christiansborgs tårn på 106 meter
Det er gratis at besøge Københavns højeste tårn på Christiansborg Slot. I næsten 100 år var det kun Folketingets betjente, der kunne nyde udsigten fra det 106 meter høje tårn midt i København. De kom op forbi pulterkammeret med gipsfigurer, når de skulle hejsedannebrogsflagene, men siden 2014 har alle haft mulighed for at se København helt fra toppen, når det er åbent - tirsdag til lørdag fra klokken 11 til 21 og søndage fra 11 til 17.30. Man møder bare op ved Kongeporten, den der ligger lige under tårnet. Man skal med elevator op - det er ikke muligt at tage trappen. Og vær opmærksom på, at der godt kan være lang kø til tårnet.
Adresse: Christiansborg Slotsplads, 1218 København.
8 Aalborg Tårnet på 105 meter
Et 55 meter højt tårn på en 50 meter høj bakke giver også en flot udsigt - denne gang ud over Aalborg by og Limfjorden. På en klar dag kan man se helt ud til Hals Barre i Aalborg Bugt.
Tårnet blev bygget i 1933 til Nordjysk Udstilling. Det var meningen, at det efterfølgende skulle rives ned, men da nedrivningen kostede 40.000 kroner, blev det i stedet solgt for 5000 kroner til Det Broderlige Skydeselskab, der siden har drevet det.
Man kommer op i tårnet via en udendørs elevator, og i toppen er der - foruden 360 graders udsigt - restaurant med plads til 50 mennesker.
Adresse: Søndre Skovvej 30, 9000 Aalborg.
9 Himmelskibet i Tivoli på 80 meter
I Tivoli i København kan du nyde udsigten samtidig med følelsen af at flyve.
Himmelskibet, der kombinerer en udsigtsattraktion med en karrusel, skal nok give lidt gys i maven. Men med forlystelsens 80 meter i højden er kigget ud over hovedstaden også ret fantastisk. Himmelskibet er cirka dobbelt så højt som Rundetårn og 17 meter højere end havens gyldne tårn.
Du skal minimum være 140 centimeter høj for at prøve Himmelskibet alene. Er du mellem 120 og 140 centimeter høj, kan du få lov ifølge med en person over 14 år.
Forlystelsen er ikke for kørestolsbrugere.
Adresse: Tivoli, Vesterbrogade 3, København V.
10 Lillebæltsbroen på 60 meter
Bridgewalking hen over Lillebæltsbroen vil også give nogle sus i maven. Men man bliver koblet til en sikkerhedswire og kan derfor gå over toppen af Lillebæltsbroen med ro i maven og overskud til at nyde den helt specielle udsigt over Lillebælt, Jylland og Fyn.
Når man er noget toppen af brokonstruktionen, er man 60 meter over vandet og 20 meter over jernbanebroen. Man kan også mærke, at broen ryster let, når togene kører mellem Fyn og Jylland under en.
Udsigten over Lillebælt er unik. Og guiderne fortæller, hvad man kan se, og udpeger fikspunkter inde på land. I vandet kan man være heldige at se marsvin. Og måske skulle man overveje at en af de sidste ture på dagen, så man får solnedgangen spejlet i Lillebælt.
Adresse: Bridgewalking ved Naturcenter Hindgavl, Galsklintvej 2, 5500 Middelfart.