Annonce
Klumme

På tinge Skattely ødelægger samfund

Jeg er bare ikke i stand til at finde den forklaring, andet end skatteteknik, hvor der flyttes rundt på overskud og underskud. Hvad kunne det ellers være?
Annonce

Milliarder flyder hvert år fra Danmark til skattely. Nogle virksomheder får hjælp fra samfundet med den ene hånd, mens de med den anden slører opbygningen af kringlede konstruktioner. På snedig vis ender en del af overskuddet på eksotiske øer med meget lav beskatning. Hykleriet er ubeskriveligt, for skattely er det modsatte af samfundssind.

Vi skal forlange fuldstændig gennemsigtighed i regnskaberne land for land. Det gør nogle danske firmaer, som f.eks. Ørsted allerede, og Mærsk har meddelt at det vil gøre det samme fra næste år. En hædersmand, som stifteren af Jysk Lars Larsen, gav denne karakteristik: ”De er nogle forrædere, dem der tjener en masse penge i Danmark og så stikker af til udlandet. Danmark har givet dem det hele, og så vil de ikke betale skat."

Der kan være grunde til, at virksomheder har komplicerede konstruktioner og mellemled i flere lande. Der findes måske også forklaringer på, at firmaer med stærkt danskklingende navne ender på Cayman Island, Jersey eller Guernsey. Men jeg er bare ikke i stand til at finde den forklaring, andet end skatteteknik, hvor der flyttes rundt på overskud og underskud. Hvad kunne det ellers være?

Der foregår ikke nødvendigvis noget ulovligt i disse transaktioner. Det er bare for dumt, at vi finder os i det. Vi skal have fuldstændig gennemskuelighed, hvis firmaer skal modtage hjælp fra samfundet. Det første og helt naturlige spørgsmål skal besvares af firmaerne: hvorfor ender ejerskabet på eksotiske øer, der notorisk er kendt som skattely?

EU har lavet en liste over skattelylande. Desværre er listen nærmest en parodi, da netop EU-lande som Luxembourg, Irland, Malta, Holland og Cypern ikke omtales, trods deres funktion som led i aggressiv skattetænkning.

Vi bør straks indføre nye procedurer, hvor alle firmaer, der modtager støtte fra samfundet, bliver kikket efter i kortene. Betingelsen for støtte er villighed til at underkaste sig en offentlig høring, hvor eksperter og politikere stiller nærgående spørgsmål.

Skattely er asocialt over for velfærdssamfundet og giver samtidig unfair konkurrence over for de virksomheder, som betaler skat. Derfor skal vi indføre en minimums-selskabsskat i EU, økonomisk og politisk pres på skattelylande, krav om fuldstændig og automatisk udveksling af alle oplysninger, hvor skattetænkning kan indgå, indgreb mod rådgivningsfirmaer, der beskæftiger sig med skattetænkning og nye politiske processer med eksamination af firmaer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce