Annonce
Kerteminde

På tærsklen til det store gennembrud: Firma flytter til Langeskov for at have plads til at vokse sig stor

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S), bandt i 2019 sløjfen op for Flex Fertilizer Systems nye generation gødningsanlæg. Arkivfoto: Kim Rune
- Vi valgte Langeskov, fordi der både er nærhed til motorvej og åbne marker. Vi var rundt at kigge, og Langeskov har lige det, vi gerne vil have, fortæller hovedaktionær i Flex Fertilizer Systems, Lars Hansen.

Langeskov: - Vi mangler plads til at bygge et demonstrations-anlæg op, som kunderne kan komme og se på, og vi mangler plads til et større laboratorium, hvor vi kan eksperimentere med nye gødningsblandinger. Desuden mangler vi et værksted med mere plads, hvor vi kan bygge på flere anlæg ad gangen til at producere gødningen.

Kort sagt, Flex Fertilizer Systems har brug for plads til vækst. Og derfor har det nu Odense-baserede green tech firma netop skrevet købskontrakt på 13.000 kvadratmeter industrigrund i Langeskov.

- Vi var rundt på Fyn og se os om, og det bedste sted for os var lige præcis Langeskov, fortæller medejer af virksomheden Lars Hansen.

Annonce

- Det er tæt på motorvej, og nok så vigtigt for os er det også tæt på åbne marker. Det er jo landmænd, der er vores kunder.

Flex Fertilizer Systems laver udelukkende flydende gødning. Modsat traditionel gødning, der skal strøs ud på jorden og derefter vaskes eller vandes ned til rødderne, satser Flex Fertilizer primært på bladgødning. Den sprøjtes på planterne og optages gennem bladene. Dermed er man uafhængig af regn og har en lynhurtig effekt.


Så vores produkt er svaret på de miljøkrav, der stilles om begrænset udledning af kvælstof og fosfor. Derfor tror jeg også på, at vi står lige på tærsklen til det store gennembrud.

Lars Hansen, medejer af Flex Fertilizer Systems


- Derfor kommer vores gødning slet ikke ned på jorden, hvilket gør, at der stort set ikke er nogen udvaskning til grundvandet, forklarer Lars Hansen.

- Så vores produkt er svaret på de miljøkrav, der stilles om begrænset udledning af kvælstof og fosfor. Derfor tror jeg også på, at vi står lige på tærsklen til det store gennembrud. Det er det, vi vil bygge til at være klar til.

Designer-gødning

I øjeblikket har Flex Fertilizer Systems hovedsæde hos søsterselskabet Egatech i det sydvestlige Odense.

- Nu er vi modne til at få vores eget sted, hvor vi kan brede os, siger Lars Hansen.

Der bliver ikke produceret gødning i hovedsædet. Flex Fertilizer Systems får produceret deres designer-gødninger et enkelt sted i Danmark samt adskillige steder rundt om i Europa.

- Vores gødning bliver designet til den enkelte kundes helt særlige behov - afstemt efter jordbund, plantetype og så videre. Vi har mere end 800 recepter, men vi skal have gang i et laboratorium, hvor vi rigtigt kan boltre os og designe endnu flere nye gødninger og få få sat vores produktudvikling på skinner, samt have plads til demonstrationsforsøg og afprøvninger udendørs, fortæller Lars Hansen.

Ud over at sælge gødning sælger Flex Fertilizer Systems også anlæg til at producere gødningen.

- Som stort landbrug kan man vælge at have sit eget anlæg og selv producere gødning efter vores recept. Det kræver typisk godt 500 hektar for at være rentabelt. Den idé er udsprunget af anlæg, vi har leveret til en bomuldsproducent i Kina, fortæller Lars Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Vibeke har 15 diagnoser og kæmper for bedre vilkår: - Det var ikke lige sådan, jeg havde tænkt, at mit liv skulle være

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce