Annonce
Rejser

Mere end jomfruhummere og sydesalt: Gå på opdagelse i Læsøs rå natur

Der er et rigt fugleliv på Horneks Odde, så tag kikkerten med. Det er heller ikke ualmindeligt, at sæler ligger og hygger sig på de store sten i vandkanten. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Læsø er meget mere end jomfruhummere og sydesalt. Øen råder også over unikke og smukke naturlandskaber samt en kulturarv, som kan opleves både til fods, på cykel og i bil.

Læsø er 21 kilometer lang,12 kilometer bred og strækker sig over et areal på 118 kvadratkilometer. På de 118 kvadratkilometer findes der naturlandskaber, som alle burde unde sig selv at opleve.

1 Se Læsø fra toppen

Højsande er del af Læsø Klitplantage, som blev påbegyndt efter sandflugten i 1700- og 1800-tallet. Foto: Birgitte Carol Heiberg

På toppen af Læsø strækker Højsandes klitter sig mod himlen, og det er også her, blandt rullende klitter med lav og spredte fyrrebuske, man finder Læsøs højeste punkt i form af en klit, som rejser sig 24 meter over havets overflade. Indtil 2008 lå der et tårn kaldet Højsandetårnet, men i dag kommer man ikke højere op, end ens ben kan strække sig. Det ændrer dog ikke på, at der fra klitten er en smuk udsigt over de i alt 515 hektar jord, som udgør Højsande, og som er en del af Læsø Klitplantage.

Kigger man mod nord, er der frit udsyn til det blå Kattegat, og i alle andre retninger møder øjet skov og klithede. For at sikre, at skovens træer ikke overtager Højsande, er der blevet etableret et stort hegn, så området kan afgræsses af både får og galloway-kreaturer. De æder de nye skud og holder området åbent, så lyset kan komme igennem til gavn for klithedens spændende plante- og dyrearter. Uden dyrene ville Højsande hurtigt blive dækket af især birke- og fyrreskov.

Den første beplantning af Læsø Klitplantage blev påbegyndt efter sandflugten i 1700- og 1800-tallet, og i 1902 blev hele området med flyvesandsklitter plantet til med bjergfyr. De senere år har Naturstyrelsen dog ryddet træerne, så indbyggerne på Læsø og de mange besøgende kan nyde ”den glemte klithede”. Omkring Foldgårdssøen, som også hører til Højsande, ligger der to markante parabelklitter. Det vil sige to klitter, som danner en bue. Foldgårdssøen med tilstødende vådområder er opstået på afblæsningsfladen mellem parablens ”ben”, og parabelklitterne er sandsynligvis vandret fra området omkring Vesterø Havn til deres mål i Højsandes udkant.

2 Spot sæler på Horneks Odde

Frem til omkring 1950’erne tog hummerfiskerne ud fra Honeks Odde, hvor man stadig kan se et par af deres hytter. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Midt på Læsøs nordvendte kystlinje ligger Horneks Odde med store sten og lavt vand. Ved Horneks Odde hersker stilheden, og det er et oplagt sted at besøge, hvis man savner et roligt sted, hvor naturens lyde er de eneste, som trænger igennem. Horneks Odde er også et oplagt sted at kigge efter sæler, da de godt kan lide at hvile sig på de store sten i vandet, og er man heldig, finder man på den stenede strand den i Danmark meget sjældne og fredede skotske lostilk, der er en nordlig atlanterhavsurt, som smager af løvstikke, portulak, selleri og persille med et tvist af citronskal og bitterhed. Det skal dog understreges, at planten er fredet, og at man derfor må tænke sig til, hvordan den smager - eller dyrke den selv.

Frem til omkring 1950’erne brugte hummerfiskerne Honeks Odde som udgangspunkt for deres fiskeri. I forårs- og sommermånederne brugte de mange timer på at fiske fra deres joller og røgte deres tejner, og af og til kunne der være behov for et sted at finde ly eller sove. Derfor byggede hummerfiskerne små hytter tæt ved stranden, og frem til 1850’erne var der mindst otte hummerhytter ved Horneks Odde. I dag er der kun to tilbage, og i den ene har Læsø Museum en lille udstilling, så man nemmere kan forestille sig hummerfiskernes hverdag.

3 Smid skoene ved Danzigmann

Sandet ved Danzigmann er ualmindeligt blødt og inviterer til leg i klitterne. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Ved stranden Danzigmann, som ligger nordøst for Østerby, rejser høje klitrækker sig som en savklinge mod himlen, og dybe gryder lokker dem, der godt kan lide at storme rundt i blødt, hvidt sand. Mellem klitterne og Kattegat ligger en smuk, lang strand, som de fleste nok ville stimle til, hvis ikke det var, fordi vinden kan være lidt barsk her. På sommerens varmeste dage er Danzigmann dog et oplagt udflugtsmål, og på vej derud kan man passende lægge vejen forbi nogle af de mange tanghuse, som ligger i området. Sandstranden ved Danzigmann fortsætter rundt om Syrodde, øens nordøstligste hjørne, og til Bløden Hale og den lange lave klit, der konstant flytter sig sydover.

Tidligere var det ikke ualmindeligt med strandinger ved Læsø, og i en lang periode udgjorde de en livsvigtig indtjening for læsøboerne. Stranden Danzigmann er da også opkaldt efter skibet Danzig, der strandede natten imellem 27. og 28. november 1741. Ifølge en beretning skrevet af Kurt Dahl, der har kigget i diverse logbøger, var stormen, som fik Danzig til at kæntre, så hård, at ingen fra Læsø turde gå ud i vandet for at hjælpe de strandede. De måtte selv sørge for at komme i land, og bjærgning af lasten måtte vente til dagen efter. Det strandede skib lå på grund ud for Læsø i cirka et halvt år, og man formoder, at det derefter er blevet solgt og brugt som byggematerialer til gårde, huse eller et nyt skib.

I dag ligger der ingen skibsvrag i horisonten, men måske kan man få øje på en sæl, og kigger man ned, ligger der måske et stykke rav, som er lige til at samle op.

4 Udforsk Læsøs berømte tangtage

Flere af tangtagene på Læsø er ved at blive restaureret. I 2012 var der kun 36 ejendomme tilbage med tangtage. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Læsø er kendt for sine tangtage, som kan blive mindst et par hundrede år gamle. Engang havde alle huse på Læsø tangtage, men i 2012 var der kun 36 ejendomme tilbage med de ejendommelige tage. I 2012 blev projekt ”Red tangtagene” skudt i gang, og fra 2016 til 2018 blev 10 tage renoveret. Yderligere 10 tage er ved at blive restaureret. Inden et hus kan få tangtag på, er det dog vigtigt, at det har en stabil og stærk ramme, da et tangtag kan veje 35 til 40 ton.

Tangtage som dem på Læsø er helt unikke og findes ikke andre steder i verden. Når der i gamle dage skulle laves tangtage på Læsø, var det primært kvindearbejde, da mændene var på havet enten som sømænd eller fiskere. Som en konsekvens af kvindernes fremtrædende rolle på en ø, som i perioder decideret led af mangel på mænd, bærer en del af Læsøs huse med tangtag kvindenavne.

På Læsø er der lavet to ruter, hvor man kan opleve tanghuse i forfald til nyrestaurerede tanghuse.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Karina og Brian finder tyrolertøjet frem: Bierfest vælter Vissenbjerg

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Sport

I Odense Idrætshal hylder folket sine helte - og Axelsens evne til at mestre selv det største pres

Sport For abonnenter

Søndag kan Axelsen vinde Denmark Open - Hongkongs super-smasher fik boldene tilbage i hovedet

Odense

Yppig nøgenhed: Læserbrev bragte kendt, men glemt statue frem i lyset

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med eks-GOG'er Emil Jakobsen, Michael Outzen, der sætter ord på tragisk hændelse, og B1909-general i comeback

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Annonce