Annonce
Livsstil

På museum: Da polakkerne var klar til at indtage Langeland

”Mod fremmede kyster” hedder udstillingen om Den 7. polske landgangsdivisions planer om at invadere Danmark under den kolde krig. Illustration: Patryk Hardziej
I en periode på mere end 20 år trænede Den 7. polske landgangsdivision målrettet for at være klar til at invadere Danmark i tilfælde af krig. Der blev trænet i scenarier som indebar en atombombe over Langelandsfortet og granatregn over Langeland.

En division på 7000 mand med kampvogne, antiluftskyts, pansrede mandskabsvogne, jeeps og jord til jord-raketter, hvor der kunne monteres atomsprænghoveder, var klar til at sejle mod danske kyster, hvis den kolde krig blussede op. Den 7. polske landgangsdivision hed enheden, som fra begyndelsen af 1960’erne og indtil kort før den kolde krigs afslutning var i konstant højt beredskab og trænede en hurtig fremrykning, der hurtigt skulle sætte de danske forsvarsværn ud af spil.

- Det er, så vidt vi ved, den eneste specialenhed, som under den kolde krig har været så målrettet mod én opgave, nemlig at gå i land i Danmark. Hvis du kigger på frømandskorpset og jægerkorpset herhjemme, så var de uddannet mod alle mulige opgaver. Den her division havde kun den opgave, at når krigen kom, så skulle de være de første, der blev sendt af sted mod de danske kyster langs Sjælland og øerne. De skulle som de første stå ansigt til ansigt med danske soldater, siger Peer Henrik Hansen, som er leder af Langelands Museum og Koldkrigsmuseet Langelandsfort.

Koldkrigsmuseet i Bagenkop åbnede tidligere i år en udstilling om de polske invasionsplaner, som var støttet af Østtyskland og Sovjetunionen. Danmark og de danske stræder spillede en vigtig rolle i både Natos og Warszawapagtens strategiske planer under den kolde krig, for Danmark ligger som en port til Østersøen og Nordsøen. Derfor ville det være muligt at blokere østblokkens passage gennem farvandene omkring Danmark, hvis krigen blussede op, og derfor var det vigtigt for de polske styrker hurtigt at bemægtige sig de danske territorier.

Annonce

Polske specialister

Fra dansk side fulgte Forsvarets Efterretningstjeneste alle handelsskibe fra DDR, Polen og Sovjetunionen i deres færden i danske farvande, for man vidste, at handelsskibene kunne indgå i invasionsplanerne. Der var ganske få strækninger, de polske invasionsstyrker rent faktisk ville kunne gå i land, og vejrforholdene skulle være på deres side, for ellers ville vandet mange steder være for lavt til, at de polske skibe kunne komme tæt nok på kysten til at sætte styrkerne i land.

- Der var flere ting, som arbejdede imod den polske invasionsstyrke, men deres fordel var, at de kunne reagere så hurtigt. Østblokkens styrker var generelt i højt beredskab, så de kunne være i kampklar position i løbet af få timer. Danmark var, for at sige det pænt, i knap så højt beredskab og ville nogle steder skulle bruge uger eller måneder, før vi var på omgangshøjde, siger Peer Henrik Hansen.

Om udstillingen

Udstillingen hedder ”Mod fremmede kyster” og kan ses hele året og 2022 med.

”Mod fremmede kyster” er blevet til i samarbejde med flere polske aktører, blandt andet det polske søfartsmuseum, det polske flådemuseum i Gdynia og det polske institut for national erindring, IPN.

På museet kan du se lånte genstande fra Polen som for eksempel uniformer, våben og hverdagsgenstande. Desuden kører en række videoer, hvor du kan se optagelser fra Den 7. polske landgangsdivisions træning eller polske spionoptagelser langs de danske kyster.

Koldkrigsmuseet Langelandsfort ligger i Bagenkop på adressen Vognbjergsvej 4B.

En af de ting, der har overrasket museumslederen mest, er det indgående kendskab til dansk geografi, som nogle af de polske specialister havde.

- Nogle af dem kendte den danske geografi langt bedre end du og jeg, og nogle af de her superspecialister kan du stadig finde i Polen i dag. Mig bekendt er der ikke danskere, der har haft samme detaljerede kendskab til polsk geografi, og det tyder på, at vi ikke indgik i en plan om at invadere den anden vej, siger Peer Henrik Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Politiet jagter to mænd efter overfald på buskontrollør: Den ene har måne – den anden er muskuløs

Annonce