Annonce
Nordfyn

På med handsken: Lokale fra Skovløkkeområdet trodsede silende regn i kærlighed til området

I Ørritslev Skov var i alt fem mødt op til affaldsindsamlingen. Fra venstre: Kaj Hovhave, Klaus Lind Justesen, Tessa Lind Gjødesen, Suzue Nakanami og Helge Bent Nielsen. Foto: Dorthe Wolff
Mere end 70 borgere greb lørdag til handskerne for i fælles kærlighed til Skovløkkeområdet at forskønne landeveje og grøftekanter.

Skovløkke: Over 70 engagerede borgere trodsede lørdag en insisterende regn og begav sig ud på landevejene med affaldsposer, handsker og ja, selvfølgelig regnjakkerne på. 'Forskønnelsesgruppen' under Skovløkke lokalråd havde nemlig indkaldt til affaldsindsamling i et forsøg på at gøre deres område - endnu mere - attraktivt. Den udfordring tog borgere fra otte små landsbyer op og begav sig ud i et tvivlsomt efterårsvejr for i ren kærlighed til deres område at bruge lørdag formiddag på at spotte skrald fra vejkanter og buske.

- Vi i lokalrådet samler en gang om året folk for at få ideer på bordet til, hvordan vi kan gøre vores område dejligere. Og der har vi så lavet en forskønnelsesgruppe, som blandt andet arbejder med affaldsindsamling, fortæller Kaj Hovhave fra Skovløkke lokalråd. Lørdag klokken ti troppede fire andre lokale borgere op hos Kaj Hovhave for at styrke sig på kaffe og rundstykker, inden regntøjet blev trukket på. Selvom de dermed kun var fem til at dække Ørritslev Skov området og Kaj Hovhave nok havde håbet på flere, så var Kaj Hovhave fortrøstningsfuld inden turen.

- Vi er så heldige ude i mit område i Ørritslev Skov, at vi har en nabo, Suzue, som plejer at gå ture med sin hund, hvor hun altid har haft poser med, som hun samler affald op i. Så vi er et af de områder, der er bedst stillet i den sammenhæng, smiler Kaj Hovhave.

Annonce
Det område, der stillede med flest indsamlere, var Østrup/Daugstrup, hvor hele 22 fra den lokale beboerforening troppede op. Foto: Dorthe Wolff

De er slemmest

Tessa Lind Gjødesen var en af de borgere, der brugte lørdag formiddag på at samle affald. Og hun har en - velbegrundet - mistanke om, hvem de største affaldssyndere er.

- Jeg bor lige over for Skovløkkeskolen og min klare opfattelse er, at det ikke er børn, der går og smider affald hele tiden. Jeg ser nemlig sjældent slikpapir på stien til og fra skolen. I stedet ser jeg ind imellem folk, der smider affald ud af deres bilvindue, og det affald, vi støder på herude, er primært øldåser og cigaretskoder og -pakker.

Både Tessa Lind Gjødesen og Kaj Hovhave er godt og grundigt foragede over nogle voksnes manglende forståelse for naturen, men Kaj Hovhave tilføjer med et smil:

- Typen af affald kunne tyde på, at der er mange mænd, der lige skal have drukket en sidste øl eller røget en sidste cigaret, inden de kommer hjem til konen, og som hurtigt skal have slettet sporene.

Behold det i bilen

Udover at sidde i Skovløkke lokalråd, er Kaj Hovhave også formand for Landdistriktsråd Nordfyn. Et råd, der blandt andet har fokus på forskønnelse af nordfynske landsbyer.

- I Landdistriktsråd Nordfyn har vi taget forskønnelse op som et af vores handlingspunkter i 2019, og på et tidspunkt vedtog vi, at vi ville starte med et pilotprojekt et sted, og det blev Skovløkken. Og i Skovløkke forskønnelsesgruppe er det vores målsætning at lave sådan en affaldsindsamling her et par gange om året. Men nu skal vi evaluere på, om vi har succes med det, og den allerstørste succes ville jo være, hvis folk ikke smed noget, så vi næsten gjorde os selv arbejdsløse.

Kaj Hovhave håber, at ved at holde affaldet nede på et minimum vil det tilskynde folk til at bevare tålmodigheden og vente på den næste skraldespand.

- Ved at det bliver omtalt, håber vi, at dem, der ofte smider noget ud af bilen, når de kører ud af en større by, tænker "Arh, det kunne godt være, at man skulle beholde det i bilen i stedet for".

Christina Juel Jensen havde taget familien med ud og samle skrald ind i Østrup/Dagstrup, hvor de fik fyldt en trækvogn. Foto: Dorthe Wolff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce