Annonce
Nordfyn

På kontanthjælp: Nordfyn har flest jobparate ledige

- Vi har besluttet, at vi tror på, det smitter af på borgerne, hvis vi møder dem med en tro på, at de er klar til at komme i job eller i uddannelse, fortæller arbejdsmarkedschef Søren Nielsen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Jobcenter Nordfyn betragter som udgangspunkt ledige kontanthjælpsmodtagere, som om de er klar til at gå direkte ind på arbejdsmarkedet. Derfor topper Nordfyns Kommune listen i en DA-undersøgelse af, hvordan kommunerne klarer sig i beskæftigelsesindsatsen.
Annonce

Nordfyn: Nordfyns Kommune er den kommune i hele Danmark, der er flittigst til at bruge vurderingen jobparat om en person, der får kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse.

Det vil sige, at den ledige vurderes til at være klar til at komme i arbejde eller i gang med en uddannelse i modsætning til aktivitetsparate, der er længere væk fra at kunne passe et job eller en uddannelse.

Det er Dansk Arbejdsgiverforening, der har udsendt rapporten Danmarks bedste beskæftigelseskommune, der på 10 områder vurderer, hvordan kommunerne klarer sig på beskæftigelsesområdet. Samlet set havner Nordfyns Kommune på en 20. plads, men lander altså helt i top, når det handler om at betragte modtagere af kontanthjælp som klar til at komme i job.

Den vurdering får 53,6 procent i Jobcenter Nordfyn, mens det kun er 18,4 procent i Københavns Kommune. På landsplan er gennemsnittet 35 procent.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at så mange flere kontanthjælpsmodtagere på Nordfyn er klar til at springe ind i et job end deres københavnske "kolleger".

Det er et vigtigt signal til medarbejderne at have den positive holdning til borgerne.

Arbejdsmarkedschef Søren Nielsen

Annonce

Tror på, det kan lykkes

Det handler mere om den måde, medarbejderne i Jobcenter Nordfyn har besluttet at behandle kontanthjælpsmodtagerne på, forklarer arbejdsmarkedschef Søren Nielsen.

- Vi har besluttet, at vi møder borgerne med den positive holdning, at vi tror på, de kan komme i arbejde. For så tror vi, at det smitter af på deres egen indsats og tro på, at det kan lykkes.

- Hvis vi tror på, at kontanthjælpsmodtagere og personer på integrationsydelse kan komme i arbejde og møder dem på den måde, så vil der være større sandsynlighed for, at det lykkes, siger Søren Nielsen.

Om en ledig er i kategorien jobparat eller aktivitetsparat har ingen direkte betydning for den ydelse, vedkommende kan få eller den hjælp, som jobcenteret kan levere.

Annonce

Ledig eller ikke ledig

I rapporten, der sammenligner de danske kommuner, har Dansk Arbejdsgiverforening beregnet, at hvis alle kommuner havde samme andel af job- og uddannelsesparate som Nordfyns, så ville omkring 23.000 flere være klar til at tage et job eller en uddannelse.

Men om flere nordfynske kontanthjælpsmodtagere så rent faktisk kommer i arbejde, fordi de bliver vurderet som jobparate, kan arbejdsmarkedschefen ikke sige.

- Det måler vi ikke på, men for os er det et vigtigt signal til medarbejderene at have den positive holdning til borgerne, siger Søren Nielsen.

Derimod kan forskellen i vurderingen aflæses i statistikken over ledighedsprocenter. For jobparate tæller med i opgørelsen af ledige, det gør aktivitetsparate ikke.

Og det er også en del af forklaringen på, hvorfor Nordfyns Kommune ligger i den høje ende med 4,1 procent ledige i november sidste år mod 3,6 procent i hele Region Syddanmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce